Galéria

Ez az igazi oka annak, hogy nem vagy boldog

Forrás:

Ha állandóan negativitás vesz körül – még ha te nem is vagy aktív résztvevője a panaszkórusnak – az bizony könnyen boldogtalansághoz vezethet. Persze nem reális elvárni sem magadtól, sem másoktól, hogy minden pillanatban pozitívak legyenek, de a folytonos kritikára és panaszkodásra való hajlam senkinek sem tesz jót.

Éppen ezért próbálj meg arra törekedni, hogy olyan emberekkel vedd körül magad, akik inspirálnak és arra ösztönöznek, hogy igyekezz a legjobbat kihozni magadból. Bárki, akinek hatására értéktelennek érzed magad, aki szorongást kelt benned vagy aki kiöli belőled a lelkesedést, az csak az idődet pazarolja, ráadásul egy idő után te is olyan leszel, mint ők. Az élet túl rövid ahhoz, hogy ilyen emberekre fecséreld. Kerüld el őket minél messzebbre – jót fog tenni a lelkednek. Ha pedig olyasvalakiről van szó, akit nem tudsz csak úgy egyszerűen kiiktatni az életedből (például egy kollégáról vagy egy családtagról), akkor jelöld ki a határokat és teremts távolságot kettőtök között. Például kérdezd meg tőle, hogyan akarja megoldani a problémáját. Ez vagy elcsendesíti majd, vagy eredményessé teszi a beszélgetést.


Forrás:

Nagyon is emberi dolog, hogy arra vágyunk, hogy mások szeressenek minket. Ám az sosem vezet jóra, ha megpróbálsz meggyőzni másokat arról, hogy kedveljenek. Ha folyamatosan próbálod lenyűgözni az embereket, akkor valószínűleg boldogtalan vagy. A boldogság kulcsa az, hogy megtaláld azokat az embereket, akik szeretnek és és elfogadnak úgy, ahogy vagy. Ráadásul minél görcsösebben küzdesz mások szeretetéért, annál kevésbé fogják jól érezni magukat veled. Ha elfogadásra és szeretetre vágysz, akkor fordulj elsősorban a családodhoz és a barátaidhoz és gondoskodj megfelelően magadról.


Forrás:

Bár a tudomány is bebizonyította, hogy a párkapcsolatok hozzájárulhatnak a boldogságunkhoz és fizikailag és egészségesebbé tehetnek, ez azért nagyban függ attól, hogy milyen is az a párkapcsolat. Önmagában egy párkapcsolat nem elegendő ahhoz, hogy örömtelibbé tegye az életed. Egy mérgező párkapcsolat például ártalmas lehet: a boldogságot egyenesen lehetetlenné teszi, de azt is megakadályozza, hogy jól érezd magad a bőrödben. Úgy tűnhet, hogy segít megtalálni a boldogságot az, ha kapcsolatról kapcsolatra ugrálsz (vagy legalább megmenthet a boldogtalanságtól), de a pszichológusok szerint sokkal jobb, ha megtanulsz kibékülni az egyedülléttel. Ha megtanulod megérteni saját magad, akkor másokat is sokkal jobban meg fogsz érteni. Ha megérted a saját szükségleteid és elvárásaid, akkor meg fogod érteni mások motivációit is.


Forrás:

Egy 2019-es felmérés szerint az átlagos internetflehasználó napi 2 óra 22 percet tölt a közösségi médián és a különböző üzenetküldő platformokon. Pedig ez nem sokat ad hozzá az életünkhöz – amint azt már kísérletekkel is bizonyították. Egy kutatásban a résztvevők felét arra kérték, hogy a szokásos módon használják a Facebookot egy hétig, a csoport másik fele viszont egy hétig egyáltalán nem nézett rá a Facebookra. A hét elteltével az utóbbi csoport tagjai boldogabbnak és kevésbé magányosnak érezték magukat, mint azok, akik továbbra is a közösségi médián lógtak. Úgy általában jobban meg voltak elégedve az életükkel is. A kutatók számszerűsítették is az érzéseket: a Facebook használók 55 százalékkal feszültebbnek érezték magukat, míg a Facebook-detoxot tartók 18 százalékkal nagyobb valószínűséggel élték meg a pillanatot.


Forrás:

Pénzzel nem lehet boldogságot venni, tartja a régi mondás, de azért ez nem ilyen fekete-fehér. Igenis vannak dolgok, amikért jó befektetés fizetni a boldogságunk szempontjából is: ilyen örömet okozó tranzakció az, ha élményekért adunk ki pénzt, ha más számára vásárolunk valamit vagy olyan szolgáltatásakat veszünk igénybe, amelyekkel időt spórolunk meg (például takarítónőt fogadunk vagy házhoz rendeljük az élelmiszert). Ennek ellenére ha túlságosan a pénztől tesszük függővé a boldogságunkat, az éppenhogy boldogtalansághoz vezethet. Egy új autó, egy új lakás vagy egy fizetésemelés persze megkönnyíti az életünket, de nem ettől leszünk boldogok. A boldogságunk a gondolkodásmódunktól függ és attól, hogy hogyan élünk és létezünk a világban.


Forrás:

Ha az lett a jelmondatod, hogy “Miért pont én?”, akkor valószínűleg elkezdtél áldozatként tekinteni magadra – ez pedig veszélyes következményekkel járhat. Ha nem akarsz továbbmenni ezen a semmi jóhoz nem vezető úton, akkor fésüld át a gondolataid és ne tégy általánosító kijelentéseket. Ha folyton azt ismételgeted, hogy téged mindenki utál, akkor állj meg egy pillanatra és gondold át, hogy ez tényleg igaz-e. Tényleg mindenki utál vagy csak általánosítasz? Még ha valaki mérges is rád, az nem jelenti azt, hogy az egész világ ellened van, nem igaz? Valószínűleg van legalább egy ember, aki melletted áll, és erre nem árt emlékeztetned magad.


Forrás:

Egyes szakértők szerint leginkább a múlt és jövő tudja megakadályozni azt, hogy a jelenben boldogok legyünk. Folyton azon rágódsz, hogy mi volt régen vagy hogy mi lesz majd a jövőben? Állj meg egy pillanatra, vegyél egy mély lélegzetet és nézz körül: vedd számba, mennyi jó és fontos dolog van éppen az életedben, és fedezd fel, milyen csodálatos, hogy éppen itt és most élsz.


Forrás:

Az érzelmeket természetesen meg kell élni, de soha nem szabad hagyni, hogy irányítsanak. Ha hagyod, hogy a negatív érzelmek eluralkodjanak rajtad, az garantáltan boldogtalansághoz vezet. Persze nem könnyű dolog felülemelkedni az érzéseinken, de mindenképpen érdemes megpróbálni: ha azonnali megoldásra van szükséged, akkor végy egy mély levegőt, hogy megelőzd a dühkitörést. Hosszabb távon pedig segíthet feldolgozni az érzéseid a naplóírás, a sport vagy a meditáció.