Galéria

Sztárok, akik nem vették át Oscar-díjukat, vagy az egész gálát bojkottálták

Forrás: Már fiatalabb korától kezdve nagyon elismert színészként tartották számon Marlon Brandót, aki természetesen nem maradhatott ki az Oscar-győztesek közül. A keresztapa című filmben nyújtott alakításáért jelölték, azonban a díjátadó estéjén közölte, hogy nem fog részt venni a gálán. Maga helyett egy akkoriban kevésbé ismert színésznőt, Sacheen Littlefeathert küldte el, aki színpadra vonult, miután kiderült, hogy Marlon Brando lett a legjobb férfi főszereplő. Ekkor viszont meglepő beszédet hallhattak a résztvevők: "Én képviselem Marlon Brandót ezen az eseményen, és megkért, hogy mondjam el nektek... hogy sajnos nem veheti át ezt a nagylelkű díjat. Ennek oka pedig az, hogy a filmszakma nem bánik igazságosan az amerikai indiánokkal." A színész úgy vélte, tiszteletlenül bánnak velük, és szeretett volna esélyt adni a közösségnek, hogy végre őket is meghallhassák. Ez mai napig ez az Oscar-gála történelmének egyik legemlékezetesebb pillanata.
Forrás: 2016-ban Will Smith megfogadta, hogy nem hajlandó részt venni az Oscar-gálán, mert csak fehér bőrű sztárt jelöltek a színészi kategóriákban, és ez akkor már másodjára volt így. Bár Will egyébként sem volt jelölve egyik kategóriában sem, de úgy döntött, nem hajlandó kiállni, és azt mondani, hogy ez az egész így rendben van.

Amúgy nem ez az első alkalom, hogy Will Smith kihagyott egy díjátadót: 1989-ben azért bojkottálta a Grammy-gálát, mert kiderült, hogy a legjobb rap kategória átadóját nem fogják mutatni a tévében.
Forrás: Először is szögezzük le, hogy bár vezetéknevük ugyanaz, Audrey és Katharine Hepburn nem voltak rokonok. A gyönyörű színésznő viszont rendkívül sikeres karriert futott be, hatalmas rajongótáborral és rengeteg népszerű filmmel: játszott többek között a Kisasszonyok 1933-as változatában, az Afrika királynőjében, és a Philadelphiai történetben is. Alakításáért összesen 12 alkalommal jelölték Oscar-díjra, amiből négyszer győztesnek is választották meg.

Azonban Katharine Hepburn sosem rajongott a gáláért, sőt, egyetlen alkalommal sem ment el az Oscarra, amikor épp jelölt volt. Magával a díjátadóval amúgy nem volt problémája, sőt, utána mindig büszkét kitette a polcra a szobrot, de ellátogatni már nem volt kedve. Egészen 1974-ig így volt ez, amikor végül kivételt tett, és csak azért ment el a gálára, hogy a legjobb producernek járó díjat átadhassa a győztesnek. Akkor el is mondta, hogy nagyon örül, amiért senki sem szólt be neki, hogy "ideje volt már".
Forrás: 2003-ban a Lose Yourself című slágerével megnyerte a legjobb eredeti dal kategóriát, azonban Eminem nem volt ott az Oscar-gálán. Sőt, amikor kihirdették, hogy ki nyerte meg a díjat, éppen aludt. Elmondása szerint azért, mert úgy hitte, esélye sincs a győzelemre, és valaki más viszi majd haza az elismerést, ezért nem is akarta fárasztani magát azzal, hogy ellátogasson a gálára.
Forrás: 2011-ben a híres brit graffitiművész, festő és politikai aktivista jelölve lett a legjobb dokumentumfilm kategóriában, a Kijárat az ajándékbolton át című filmje miatt. Ekkoriban ő szívesen részt vett volna a gálán, de mivel továbbra is szerette volna anonimitását megőrizni, azt kérte az Oscar szervezőitől, hogy hadd viseljen álruhát. Ők ezt a kérését elutasították, ezért Banksy úgy döntött, nem hajlandó részt venni a díjátadón.
Forrás: A híres rendezőt több alkalommal is jelölték már, azonban ő nem tartja nagy dolognak mindezt, és nem is ment el a díjátadóra. Kivételt 2002-ben tett, pár hónappal a szeptember 11-i tragédiát követően, hogy elmondja, milyen csodálatos helynek tartja New York-ot, és mennyire szeret ott forgatni. Ami saját jelöléseit illeti, Woody Allen egyszerűen nem látja értelmét a dolognak. "Nem foglalkozom ezzel a ceremóniával. Szerintem nem tudják, mit is csinálnak. Amikor látod, hogy ki nyeri meg ezeket a díjakat - vagy ki nem nyeri meg őket - láthatod, hogy mennyire értelmetlen ez az egész Oscar-dolog" - nyilatkozta korábban a rendező.
Forrás: A tehetséges színészt összesen nyolcszor jelölték Oscarra, amikor pedig végre 1987-ben nyert, már nem is ment el átvenni a díjat. Később elárulta, hogy azért döntött így, mert ez az egész kicsit olyan érzés volt, mintha 80 éven át üldözött volna egy gyönyörű nőt. "Amikor végre utoléred, már azt mondod, hogy 'nagyon sajnálom. Belefáradtam'"- nyilatkozta a színész.