Galéria

8 érdekesség, amit a pilóták nem mondanak el

Forrás: Oka van annak, hogy ki kell kapcsolni a telefont, amikor a gépre szállsz. Egy pilóta elmondása szerint ugyanis, ha a landolás közben 12 ember úgy dönt, hogy felhívja valamelyik ismerősét, a pilótafülkében lévő műszerek akár fals információt is mutathatnak arról, épp milyen magasan jár a repülő.
Forrás: A legtöbb repülőgépbe belecsapott már a villám: ilyenkor egy nagy durranást lehet hallani, fényvillanást érzékelsz, majd vége is. A gépek úgy vannak megépítve, hogy ellenállóak legyenek.
Forrás: Ha fázós típus vagy, jobb, ha a gép végében ülsz, mert a légáramlás elölről hátrafelé irányul. Itt van a legmelegebb, míg a legelső üléseken a leghűvösebb!
Forrás: A turbulencia sokak rémálma, pedig valójában ez nem okoz nagy gondot. Valóban kellemetlen, de nyugodt lehetsz, mert ettől nem fog lezuhanni a gép. A pilóták azért próbálják kikerülni a légörvényeket, mert idegesítőek, és nem azért, mert katasztrofális meghibásodást okoznak.
Forrás: Nagyon szigorú szabályokat kell betartaniuk a pilótáknak, ezért az, hogy időben induljanak, fontosabb, mint hogy mindenki odaérjen. Tehát, ha például csúszás miatt 20 utas ül egy csatlakozó járaton, a pilóták akkor sem várhatnak rájuk, mert különben minden megtervezett járatnál késés következne be.
Forrás: Ha megjelenik az öv becsatolására felszólító jelzés, az arra utal, hogy kisebb turbulenciába került a gép. Ha viszont a pilóta a légiutas-kísérőket is megkéri, hogy üljenek le, akkor komolyabb légörvényre van esély.
Forrás: Mielőtt hátradöntöd az ülésed, nézd meg, a mögötted lévő épp mit csinál. Pilóták szerint ugyanis rengeteg olyan eset történt már, ahol valaki figyelmetlenül hátrahajtotta a székét, és ezzel a mögötte ülő laptopját összetörte, lelökte vagy megrongálta.
Forrás:

Okkal kérik a pilóták, hogy húzzátok fel az ablakokról a sötétítőt. Ez egy biztonsági előírás, ha ugyanis evakuálni kéne a gépet, a légiutas-kísérők látnák, hogy mi történik odakint, és a bejövő fény segítené a haladást, ha esetleg közben meghibásodna a gép világítása.