Galéria

Szerencsehozó szilveszteri szokások a Föld körül

Forrás:

A spanyol hagyomány szerint pontban éjfélkor 12 szem szőlőszemet kell enni annak érdekében, hogy az új év minden hónapjában szerencsések legyünk.


Forrás: A hollywoodi filmekben is gyakran találkozunk ezzel a germán eredetű hagyománnyal. Az ősi germán népi babonák úgy tartják, hogy amit szilveszter éjszakáján és az új év első óráiban teszünk, az meghatározza majd az előttünk álló egész évet. Ha tehát éjfélkor megcsókoljuk azt, akit szeretünk, akkor a következő évben is csak boldogságban és szerelemben lesz részünk.
Forrás:

A dán szokás szerint éjfél előtt egy székre kell állni, és onnan kell „átugrani” az új évbe. Na jó, persze az is elég, ha a székről egyszerűen csak a földre ugrasz le, a hagyomány ugyanis úgy tartja, hogy ez az ugrás szerencsét hoz majd az új évben és ráadásul még a rossz szellemeket is elkergeti.


Forrás:

Hozzánk hasonlóan a világ számos országában – Vietnámtól Chiléig  – hisznek még a szemes ételek szerencsehozó erejében. Sok kultúrában van jelen olyan hiedelem, miszerint aki január 1-én babból, rizsből és sertésből készít ételt, annak békében és boldogságban lesz része az év hátralévő részében.


Forrás:

Ha imádsz utazni, és egyik nagy vágyad, hogy egyszer majd bejárhasd az egész Földet, akkor ideje példát venned a kolumbiaiakról. Ők a hagyomány szerint szilveszter éjjelén fognak egy üres bőröndöt, és körbesétálják azzal a környéket. Abban hiszen ugyanis, hogy ez a különös szokás az új évben sok utazásra teremt majd lehetőséget a számukra.


Forrás:

A Fülöp-szigeteken élők hite szerint, szilveszter éjszaka nyitva kell hagyni az ablakokat, és a bejárati ajtót, hogy a gonosz szellemek eltávozhassanak, a jók pedig bejöhessenek otthonunkba.


Forrás:

Egyes latin-amerikai országokban úgy vélik, hogy a fehérneműnk színe is hatással lehet az előttünk álló 12 hónapra. A babonák szerint, ha szilveszterkor sárga vagy zöld színű alsónemű van rajtunk, akkor a következő évben gazdagságban lesz részünk, míg a piros szín szeretet, a fehér pedig békét hozhat életünkbe.  


Forrás:

De Brazíliában még annak is jelentősége van, hogy a megfelelő fehérnemű felett milyen színű ruhát viselünk. A brazilok abban hisznek, hogy ha szilveszterkor fehérbe öltöznek, azzal szerencsét és békét hoznak az új évbe. A szerencséjüket pedig csak tovább fokozhatják, ha szilveszterkor megfürdenek a tengerben, egészen pontosan, ha egymás után hét hullámba belevetik magukat. Mindegy egyes hullám után ráadásul kívánhatnak is egyet.


Forrás:

Puerto Ricóban úgy gondolják, hogy ha éjfélkor egy vödör vizet öntenek ki az ablakokon, azzal elriasztják a gonosz szellemeket. De nem elég csak a negatív energiákat elűzni, a jó szerencsét is be kell valahogy csalogatniuk otthonukba. Természetesen erre is van megoldásuk: a házakat cukorkákkal szórják meg, gondolva, hogy a jó szellemek úgysem tudnak majd ellenállni az édességnek


Forrás:

Egy orosz hiedelem szerint ahhoz, hogy új évi kívánságunk teljesüljön, le kell azt írnunk egy papírfecnire, majd el kell égetniük. Ez azonban még nem elég! A papír hamuját aztán bele kell szórniuk egy pohár pezsgőbe és még éjfél előtt meg is kell inniuk.