Galéria

Hogyan találd meg a szerelmet (de tényleg) online: négy hathatós tanács

Forrás:

A Facebook és az Instagram is egyre inkább a saját személyes marketingoldaladdá válik. Szeretünk olyan fotókat megosztani a világgal – illetve szeretjük, ha mások olyan fotókat osztanak meg rólunk –, amelyek előnyös oldalunkról mutatnak meg minket. A társkereső oldalakon is épp ugyanez a helyzet: olyan fotókat érdemes választani, amik vonzó, de magát azért nem túl komolyan vevő képet festenek az emberről. A legfontosabb szempont, amit sok felhasználó figyelmen kívül hagy, a hitelesség. „Ha tényleg komolyak a szándékaid – mondja Kaufman –, akkor nem elég, hogy előnyösen mutatsz a fotóidon: a képek valódi történetet meséljenek rólad, mutassák meg, ki vagy, milyen a ‘természetes élőhelyed’. És te is olyan profiloldalakat keress, amelyek hasonló elven épülnek fel.”

Ha készültek rólad fotók, amiken a kedvenc hobbidat űzöd vagy a törzshelyeden iszod a kávédat vagy a kutyádat sétáltatod – tehát olyan tevékenységeket folytatsz, amik jellemzők rád –, akkor ezeket részesítsd előnyben.

Ami a bemutatkozó szövegedet illeti, tudnod kell, hogy az ismerkedés egyik legtermékenyebb táptalaja a közös érdeklődés. Ezért érdemes írni egy pár szót arról, hogy mi érdekel, mit olvasol mostanában, melyik zenekar plakátja volt kint a szobád falán tinédzserkorodban. Enélkül talán elkerülnek az olyan felhasználók, akik hasonló érdeklődésű embert keresnek.


Forrás:

Az online randizás egyik legjellegzetesebb szakasza az, amikor elkezdesz csetelni vagy emailezni valakivel, akivel még nem találkoztál személyesen. Ez egy átlagosan egy-két hétig tartó időszak, amikor a felek megtudnak egymásról néhány alapvető infót és megpróbálják eldönteni, hogy szeretnék-e személyesen is megismerni egymást.

„Nagyon fontos, hogy eközben végig biztonságban érezd magad – figyelmeztet Kaufman. – Én például szeretek az első találkozás előtt telefonon beszélni. De a fiatalabb generációk hallani sem akarnak erről.”

Ha a telefonbeszélgetés mint átmeneti fázis nem neked való, akkor ügyelj arra, hogy ne csetelj a partnerrel túl sokat, ne érezze úgy, hogy nyomást gyakorolsz rá a személyes találkozás tekintetében. Emellett azt is tudnod kell, hogy egyesek szeretnek akár harminc emberrel is csetelni/ismerkedni egyszerre, mások ezen a területen is „monogámok”. Kaufman szerint jó ötlet 4-5 vasat tartani a tűzben, mert ez téged is megakadályoz abban, hogy túlságosan beleéld magad egy ismeretségbe, mielőtt komolyra fordulna. Ennél sokkal több párhuzamos ismerkedés viszont túl elfoglalttá teszi az embert, márpedig az online randizást élvezni kell, és ehhez szükséges, hogy ne görcsöljünk rá túlságosan.

Azt is tudni kell, hogy a csetelés még nem jelent „valódi” ismeretséget. Muszáj felkészülni arra, hogy a személyes találkozás esetleg egész másmilyen lesz és „derékba tör” bizonyos, az online ismerkedés közben kialakult fantáziákat, illúziókat. Ez akkor is megtörténhet, ha mindkét fél tökéletesen őszinte volt egymáshoz.


Forrás:

Teljesen normális, ha izgulsz egy első randi előtt. Aki tartósan szingli, annak a fejében pláne nagyon nagy lehet a tét. Az is előfordulhat, hogy szociális szorongás fog el – ilyenkor a legfontosabb, hogy lélegezz mélyeket.

„Azoknak a klienseimnek, akik különösen izgulnak egy első randi előtt, azt szoktam tanácsolni, hogy ne is gondoljanak rá úgy, mint egy randira. Legyen inkább állásinterjú. Az első találkozás arra való, hogy megtudd, szeretnél-e az illetővel újra találkozni, romantikus helyzetben” – fogalmaz Kaufman.

Ha nem létezne online társkeresés, akkor nyilván olyanokkal randiznánk, akiket már láttunk személyesen és van némi fogalmunk arról, hogy elfogadnánk-e őt romantikus partnerként. Szóval az online társkeresés világában az első randi nem más, mint egy első találkozás. A romantikus első randi előszobája. Ha így gondolsz rá, máris megszabadulhatsz a nyomás egy részétől.

„Ez a megközelítés az elvárásokat is csökkenti – magyarázza Kaufman. – Az ember fejében eddigre már általában kialakult kép van a partneréről. A személyes találkozás sok illúziót lerombolhat.” Ha viszont az első találkozást egy sima „biztonsági előzetes vizsgálatként” fogunk el, ez az elvárásokat is visszafoghatja.


Forrás:

Ha tetszett, amit az első találkozáskor láttál és jól érezted magad a partnereddel, akkor nyilván szeretnél ezután is kapcsolatban maradni vele. Ha az első alkalmat „állásinterjúként” fogtad fel, akkor ami ezután jön, arra tekinthetsz egy következő apró lépésként. Hivatalos ügymenet ezen a ponton nincs: lejárt már a „három napon belüli sms” etikettjének ideje és arra sincsen szabályozás, hogy mi a férfi és mi a nő dolga ebben a szakaszban. (Vagy bármelyik szakaszban, ha már itt tartunk.) Az viszont fontos, hogy ne gondold túl a dolgot. Semmiképp ne kezdd az esküvőt tervezni, inkább írj ennyit: „Kösz, jól éreztem magam.”

Az első (vagy akárhányadik) randi utáni eltűnés – online szleng nyelvén “ghosting” – azonban Kaufman szerint is szimpla udvariatlanság. Azonban erre is fel kell készülni. Ha az első találkozás előtt történik, akkor a szakértő szerint érdemes szó nélkül elengedni a dolgot. Ha a partner váratlanul tűnik el, amikor már esetleg egynél többször is találkoztál vele, Kaufman azt javasolja, hogy udvariasan kérj tőle lezárást. Jogod van ehhez, és egész biztosan mindketten jobban érzitek magatokat utána, mintha napokig, hetekig csak nyomkodnád a frissítés gombot a telefonodon és találgatnál, hogy mit rontottál el. 

Ja, amúgy: aki ghosting áldozata lett, annak tudnia kell, hogy nem követett el olyat, amivel ezt kiérdemelte volna. A másik fél hibázott, éspedig akkor, amikor minden magyarázat nélkül köddé vált. „A ghostingnak számos különböző oka lehet – mondja Kaufman –, de a legtöbb esetben a konfrontációtól való félelem okozza. Sajnos ezzel a jelenséggel manapság szinte mindenki szembesül, aki online randizásra adja a fejét. Pedig mindkét fél jobban jár egy rövid és őszinte ‘bocs, de nem’-mel.”