Galéria

5 természeti jelenség, amit az évnek csak egyetlen szakaszában lehet megcsodálni

Forrás: Nyáron az Abraham-tó épp olyan, mint bármelyik gyönyörű tó a világon. Azonban télen minden megváltozik! A benne élő baktériumok ugyanis metángázt engednek ki magukból, amelyek a fagyott vízben buborékok formájában megszilárdulnak, és ha épp nem teríti be hó a felszínét, az egész egy kristályos tónak néz ki. Sőt, ha a nap is úgy süt rá, mindegyiknek láthatóvá válik eltérő színe és formája. Azonban igazán veszélyes is ez a látványosság, mert könnyen robbanás keletkezhet, ha valaki akár csak egy gyufát is meggyújt a jégen sétálva.

Hol látható: Alberta, Kanada
Mikor: Decembertől januárig
Forrás: Mindannyian láttunk már vízesést, de mi a helyzet a "tűzeséssel?" Ez már sokkal ritkább látvány, noha létezik - bár nem a szó szoros értelmében. A Yosemite Nemzeti Parkban található egy mesés vízesés, aminek különlegessége, hogy évente egyszer, amikor a napsugarak megfelelő szögből esnek rá, úgy tűnik, mintha tűz omlana a hegycsúcsról a mélybe. Persze ez csak illúzió, mégis mesés látvány!

Hol látható: Yosemite Nemzeti Park, USA
Mikor: Február második felében
Forrás: Biztosan hallottál már a japán csereszenyevirágzásról, de nem ez az egyetlen virág, ami varázslatos tájjá varázsolja ezt a vidéket! Valójában tavasszal van egy hónap, amikor a lilaakác gyönyörű színekkel tölti meg az utcákat, és valódi mesevilággá változtatja az országot.

Hol látható: Japánon belül bárhol
Mikor: Április közepétől május közepéig
Forrás: Ez egy igazán mesés jelenség: lényege, hogy a nyárnak bizonyos időszakában a nap egyáltalán nem megy le az északi vidékeken, így éjfélkor is meg lehet csodálni a napot az égbolton.

Hol látható: északon nagyon sok helyen, de a legtöbben Norvégiát javasolják
Mikor: Júniustól augusztusig
Forrás: Ha sivatag, akkor rengeteg homokot és dűnéket képzelünk magunk elé, pedig a helyzet ennél sokkal összetettebb. Erre pedig szuper példa az Atacama-sivatag, ami bár nagyon száraz vidék, mégis képes hatalmas virágos mezővé változni, egyetlen éjszaka alatt, ha sok eső esik. Általában 4-5 évente egyszer kerül erre sor, legutóbb 2017-ben történt ilyen.

Hol látható: Chile
Mikor: Szeptember és november között, ha olyan év van