Galéria

Hasznos vitaminok és tápanyagok a zöldségekben

Forrás:

Azt jól tudjuk, hogy ez a nélkülözhetetlen vitamin megtalálható a citrusfélékben, de ezek mellett sok zöldségfélében is, mint például a paradicsom, káposzta, kelbimbó és a brokkoli. De azt tudtad, hogy mindössze két perc hőkezeléssel akár a 10%-a is eltűnhet belőlük?


Forrás:

Ez a vitamin megtalálható többek között a babban, borsóban és egyéb hüvelyesekben. A rossz hír azonban az, hogy vízben oldódó vitamin, így nem egész egy óra alatt képes teljesen eltűnni az adott zöldségből főzés közben.


Forrás:

Csakúgy, mint a tiamin, a B-vitaminok úgy általában hamar elillannak, ha hőkezelésnek veted alá őket. Ha teheted, ezeket a zöldségféléket inkább pirítsd vagy süsd meg a sütőben, így megőrizheted a bennük lévő hasznos anyagok nagyrészét.


Forrás:

Vannak különböző enzimek, mint például a mirozináz és az indolok, amelyek a keresztesvirágzatú zöldségekben találhatók meg: kelbimbó, brokkoli, zsázsa, karfiol, káposzta. Ezek az enzimek rendkívül hasznosak, például hatékonyan veszik fel a harcot a rákos megbetegedésekkel. A baj csak az, hogy főzés közben sajnos elvesznek.


Forrás:

Allicin
Az allicin a fokhagymában és egyéb hagyma formájúakban található meg. Rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik, például az enzimekhez hasonlóan megöli a rákos sejteket. A szakemberek azt javasolják, hogy ha tehetjük minél többet fogyasszunk belőlük nyersen, mert sajnos az allicinnek sem tesz túl jót a hőkezelés.