Galéria

A legjobb filmek és sorozatok, amik Stephen King regényein alapszanak

Forrás: Épp tavalyelőtt érkezett meg ez az apokaliptikus minisorozat, főszerepben olyan nagy sztárokkal, mint Alexander Skarsgard és James Marsden! A történet egy olyan világban játszódik, ahol egy vírus az emberiség nagy részét elpusztítja. A túlélők kisebb csoportokra oszlanak, álmukban pedig két alak kísérti meg: egyikük a jót, másikuk a gonoszt képviseli. A világ két részre szakad, és a harc elkerülhetetlen.
Forrás: 2019-ben érkezett meg A kívülálló című sorozat is! Ralp Anderson detektív a 11 éves Frankie meggyilkolása ügyében nyomoz. Minden jel szerint az elkövető egy középiskolai tanár, Terry Maitland, ám a férfinek azt súgja megérzése, hogy valami más áll a háttérben. Hamarosan megérkezik a városba Holly Gibney is, akinek különleges képességei vannak, és aki biztos abban, hogy természetfeletti lénnyel van dolguk.
Forrás: Jack Nicholson élete egyik legjobb alakítását nyújtotta a Ragyogás című filmben, ami 1980-ban, közel 40 éve jelent meg. A Stephen King regénye alapján készült történet szerint Jack családjával a téli szezon idejére egy hotelbe költözik, elzárva a világtól. Feladata, hogy karban tartsa az épületet, és vigyázzon rá, míg tavasszal ismét meg nem jelennek a vendégek. Azonban a falak rejtélyes titkot őriznek, a gonosz kísértetek pedig fokozatosan tébolyítják meg a családapát. Az egyetlen, aki mindent lát a szellemekből, az Jack kisfia, aki hiába próbálja figyelmeztetni szüleit.

A filmnek egyébként épp idén ősszel érkezik meg a folytatása a mozikba, Álomdoktor címmel, főszerepben Ewan McGregorral.

És hogy mit gondolt Stephen King a Ragyogás filmes változatáról? Noha a kritikusok imádták, az író egyáltalán nem. Kimondottan zavarta őt az, hogy míg a regényben Jack karaktere fokozatosan alakul át, és tébolyul meg, addig a filmben már az első perctől kezdve látszik rajta az őrültség. Arról nem is beszélve, hogy szerinte Wendy karakterével alig foglalkoztak a készítők, a filmben leginkább csak sikítozott, és a befejezéssel sem volt elégedett.
Forrás: Stephen King 1980-ban megírt regényéből 2007-ben készült el a filmes változat. Rejtélyes köd ereszkedik egy kisvárosra, amikor David és fia egy vegyesboltban vásárolnak. A férfinek hamar feltűnik, hogy a ködben halálos, nem e világi lények mozognak. A többi lakóval együtt próbálnak összefogni a szörnyek ellen, de egy idő után egyre nehezebb eldönteni, mi az ijesztőbb: a lények, vagy az emberek, akikkel talán mégsem ismerik egymást olyan jól?

A film befejezése merőben eltér a könyv változattól (ezt most nem fogjuk elspoilerezni), és Stephen King később egy interjúban elárulta, hogy nagyon imádta ezt a változtatást. Szerinte kimondottan erőteljes volt, és nem olyan, mint amit a többi hollywoodi filmtől megszokhattunk.
Forrás: Stephen King egyik leghíresebb könyve volt az AZ, amiből kétféle filmváltozat is létezik. Az első még 1990-ben, Tim Curry főszereplésével készült el, a remake pedig tavalyelőtt érkezett meg, és most épp a folytatást láthatod a mozikban. Derry első ránézésre egy átlagos amerikai kisvárosnak néz ki. Egészen addig, míg egy esős napon Billy kisöccse el nem tűnik, majd sorra nyoma vész egyre több kisgyermeknek. Ezért egy csapat fiú összefog, hogy megtalálják, ki áll a háttérben: arra viszont ők sem számítottak, hogy a gonosz szellem, Pennywise milyen erős valójában.

Amikor Stephen King megtudta, hogy a regényből ismét film készül, nem fektetett túl nagy reményeket annak sikerébe. Ám miután látta, hogy a rendezőnek mennyire fontosak a karakterek, az író is lelkesebb lett. Mára imádja az új változatot, mert szerinte ha a nézők képesek izgulni a karakterekért, a horror is jobban működik.
Forrás: Carrie történetéből eddig három moziváltozat készült, de sokan még mindig az elsőre esküsznek. Carrie egy fiatal iskoláslány, akit osztálytársai folyamatosan cikiznek. Ráadásul otthon sem sokkal jobb a helyzet, hiszen vallásos anyja elképesztő szigorral és kegyetlenséggel neveli lányát, mindentől elzárja őt, és a fizikai bántalmazástól sem riad vissza. A szalagavató bál közeledtével Carrie egyik osztálytársa gonosz tervet eszel ki, ám azt nem sejti, hogy a lánynak különleges ereje van, amivel rövidesen megbosszulja mindazt, amit vele tettek.

Stephen King nagyon pozitívan nyilatkozott az első Carrie-filmről, sőt, szerinte Piper Laurie lenyűgöző alakítást nyújtott az anyuka szerepében. Ezért nem értette, miért szükséges harmadszor is elkészíteni a filmet.
Forrás: Stephen King nevéhez sokszor a horrort társítjuk, pedig valójában az ő tollából származik A remény rabjai is! Ezt a filmet mai napig a listák élén láthatod, és sokan úgy vélik, ez minden idők legjobb filmje. Andy Dufresne-t 1946-ban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélik, felesége és szeretője meggyilkolásáért. A férfi hiába hangoztatja makacsul ártatlanságát, senki sem hisz neki, így a börtönélet kellős közepén találja magát. Kegyetlen rabtársak, szadista börtönőrök, de Andy nem törik meg, és banki tapasztalataival az őrök kegyét is elnyeri. Könyvtárat épít. Segít másokon. Mindeközben pedig egy igaz barátra lel Redben.

A film 1994-ben pozitív kritikákat kapott, de anyagilag nagy bukás volt, hiszen rendkívül kevés bevételt hozott. Úgy vélték, a filmben túl kevés a női szereplő, a cím összezavarja a nézőket, és egyébként sem voltak népszerűek a börtönfilmek. Azonban ennek ellenére díjakra jelölték, így ismét megnőtt iránta az érdeklődés, és miután másodszor is bemutatták (ezúttal világszerte), megtriplázta az eredeti bevételét. Stephen King pedig elmondása szerint nagyon imádott a film forgatásán dolgozni, és elégedett volt a végeredménnyel.
Forrás: A Tortúra sikerét jól mutatja az, hogy 1990-ben a főszereplő Kathy Bates Oscar-, és Golden Globe-díjat is kapott alakításáért. Hóviharban, egy néptelen országúton autóbaleset éri a híres írót, Petert. Szerencséjére azonban egy nő (aki nem mellesleg hatalmas rajongója) épp arra jár, és megmenti őt. Annie szakképzett ápolónő, így a vihar alatt saját házában ápolja a mozgásképtelen írót. A gond ott kezdődik, hogy az ápolásnak nem akar vége szakadni. Peter hamarosan rájön, hogy Annie fogságban tartja őt, és semmitől sem riad vissza, hogy végleg ott is tartsa.

A filmváltozat egyike volt azoknak, amikről Stephen King igazán elismerősen nyilatkozott, és elégedett volt azzal, amit a képernyőn látott.
Forrás: Az 1980-as évek egyik legsikeresebb horrorja volt a Kedvencek temetője, amiből 1989-ben film is készült. Idén pedig ismét elővették a történetet, és 2019-ben, modernebb változatban mutatták be King regényét. Dr. Louis Creed családjával költözik ki a forgalmas Bostonból a nyugodtabb vidéki kisvárosba, Maine-be. Gyermekeikkel egy erdő melletti házba költöznek, azonban rövidesen kiderül, hogy egy kisállat temetőt rejtenek a fák. Ami pedig azon túl van, minden rémálmukat felülmúlja.

A filmben eszközöltek egy nagyobb változtatást. A regényben (sőt, az első filmben is), a kisfiút, Gage-t üti el a kamion, míg a remake-ben a nagyobb tesót, Ellie-t. Stephen King az előzetes megjelenése után elmondta véleményét ezzel kapcsolatban, és ő úgy érezte, hogy jó döntést hoztak a készítők, hiszen így egészen más lesz a sztori, de közben mégis követi eredeti regényének cselekményét.
Forrás: 2007-ben, John Cusack főszereplésével érkezett meg Stephen King regényének film változata. Mike paranormális jelenségekről ír könyveket, és célja, hogy bebizonyítsa, mindig szándékos, megszervezett átverés áll a háttérben. Ezért érkezik meg a Dolphin Hotelbe, ahol a legendák szerint az 1408-as szobában szellemek gyilkolnak. Noha próbálják lebeszélni, a férfi kibérli a szobát, alig pár óra után viszont egyre megdöbbentőbb jelenségeknek lesz szemtanúja.

Bár Stephen King nem beszélt sokat a filmről, annyit elmondott, hogy pozitív véleménye van róla, és kimondottan ijesztőnek találta a végeredményt.
Forrás: Az író Bilincsben című regényéből készült 2017-ben film változat, bár nem kifejezetten mozikba, hanem a Netflixre. Jessie és Gerald már régóta házasok, azonban teljesen elhidegültek egymástól. Hogy felpezsdítsék (szexuális) életüket, elutaznak egy vidéki házba, hogy kettesben lehessenek. Gerald az ágy széléhez bilincseli feleségét, azonban váratlanul szívrohamot kap, és meghal. Jessie nem tud elmenekülni, még a telefonját sem éri el, és ahogy leszáll az éjszaka, egyre furcsább dolgokat kezd látni maga körül.

Stephen King kimondottan elégedett volt a filmváltozattal, pláne, hogy ezt a regényt nagyon nehéz volt átvinni a képernyőre. Az írónak joga lett volna felülbírálni a castingot, de amikor meglátta a két főszereplőt (Carla Gugino és Bruce Greenwood), rögtön igent mondott rájuk.
Forrás: 3 évvel ezelőtt sorozat is készült Stephen King regényéből. Jake középiskolai tanárként dolgozik, azonban kiderül, hogy képes visszautazni az időben. Haldokló barátja arra kéri, hogy menjen vissza a múltba, és akadályozza meg Kennedy meggyilkolását. Amikor Jake megpróbálja felgöngyölíteni a szálakat, olyan bonyodalmakba ütközik, amikre nem számított.

A sorozat főszereplője James Franco volt, akinek annyira tetszett a sztori, hogy először ő maga akarta megvásárolni a jogokat - ekkor tudta meg, hogy már lecsúszott róla. A rendezőnek viszont tetszett az elhivatottsága, így neki adta a főszerepet. Sőt, némi változtatást is eszközöltek a sztoriban, hiszen leginkább narrációval lehetett volna megvalósítani a regényben leírtakat, ám King ezt nem engedte. Így a rendező a regény egyik karakterét kiemelte, és a főszereplő segédjévé tette meg, amivel szerencsére már Stephen Kingnek is elégedett volt.