Galéria

Az utazás bölcsebbé tesz – ha okosan csinálod, például így

Forrás:

Nyilván neked is megvannak a kedvenc helyeid. Ám ha mindig ugyanoda térsz vissza, az megakadályoz abban, hogy újabb remek helyeket fedezz fel. Emlékszel? Mint ahogy a mostani kedvencedre is rábukkantál.

Az ismerős dolgok megnyugvást és némi boldogságot biztosítanak. Ám ha valami újat fedezel fel, az garantálja a boldogságot és a tanulást. Írd össze azokat a helyeket, ahová mindig szerettél volna eljutni, aztán hagyd, hogy az az inspiráló lista versenyre keljen az eddig felkeresett helyek sorával. Az ismeretlenek kétségtelen előnye, hogy új tudást adhatnak.


Forrás:

Minél távolabbra utazol, annál boldogabb leszel – állapították meg a Cornell Egyetem kutatói. Ezt a messzemenő következtetést tweetekből vonták le: megvizsgálták azokét, akik otthon vagy a munkahelyükön posztoltak valamit, és azokét is, akik mindkettőtől jó távolra vándoroltak. Nem meglepő, hogy az utóbbiak sokkal vidámabb posztokat nyomtak a Twitterre: elszabadultak a megszokott rutintól, az unalomtól, a megszokott stresszforrásoktól. Ez a legtöbb nyaralásra igaz, de ha jó messzire megyünk, akkor szélesedik a kulturális különbség, ami pedig kulcsfontosságú ahhoz, hogy nagy felfedezéseket tegyünk (nemcsak a világról, magunkról is).


Forrás:

A pénz és a szabadnapok száma mindig meghatározza, meddig juthatunk el térben és időben. Ám jó ha tudod: minél hosszabb időre utazol el, annál jobban kapcsolatba kerülsz az adott hellyel: ha több hetet töltesz el valahol, egyre több részletet fedezel fel, egyre több embert ismersz meg akár barátságokat is kötsz, és elkezdesz úgy mozogni, mintha helybeli lennél.

A Pittsburghi Egyetem kutatói megállapították, hogy azok a diákok, akik külföldön tanultak, sokkal inkább keresték és élvezték az új élményeket (ezt úgy hívják, hogy neofília), legyen az egy új étel megkóstolása vagy a kockázatvállalás.


Forrás:

Ez nem azt jelenti, hogy keresd a veszélyt. Olyan helyzeteket teremts, amiből jó sztorik kerekednek, amikre jó lesz később visszagondolni, és szívesen mesélsz róla másoknak is. Mondj igent egy izgalmas ajánlatra, bátran vágj bele új, számodra ismeretlen dolgokba is.


Forrás:

Az utazásnak lehet konkrét célja is – nyelvtanulás, főzőtanfolyam, önkéntes munka, hogy csak néhányat említsünk. Rengeteg erre szakosodott utazásszervezőt találsz, de persze kitűzheted a saját célodat is: megmászni egy hegycsúcsot, végigjárni egy gyalogtúraútvonalat, részt venni egy helyi futóversenyen, felfedezni a helyi könyvesboltokat vagy éttermeket. Ha utazás közben erősebb figyelemmel koncentrálunk a minket érdeklő részletekre, az emlékeink is tovább megmaradnak.


Forrás:

A szervezett utaknak is megvannak a maguk előnyei, de a tervezést, a vezetést vagy a programok felkutatását. Az útközben szerzett élményeid mélyebbek lesznek, ha magad keresel szállást és éttermeket. Próbálj meg könyvekben utánajárni az úti célod történelmének, karakterének – lehet az szépirodalom is. Nyomozd ki, hogy juthatsz el A-ból B-be. Beszélgess a helyiekkel és más utazókkal. Sokkal jobb sztorijaid lesznek, mint annak, aki befizettt egy buszos körútra vagy egy hajóútra.


Forrás:

Mármint autóval. Te választod ki az útvonalat, neked kell megtalálni, hol alszol, mit eszel és mit nézel meg, hogy megtörd az autózás monotóniáját. Persze hozzá tartozik, hogy eltévedj, mint ahogy az is, hogy érdekes témákkal szórakoztasd a veled utazókat, furcsa emberekkel találkozz (vagy láss a melletted elsuhanó autókban), és belefuss néhány szokatlan szituációba. De ezekből lesznek a jó sztorik.


Forrás:

A hosszú autó- vagy vonatutak jót tesznek a lelkednek, de még jobb, ha a természettel kerülsz közvetlen kapcsolatba. Egy kutatás megállapította, hogy 50 százalékkal nőtt azoknak a kreativitása és javult a problémamegoldó képessége, akik négy napot töltöttek a természetben (okostelefon nélkül). Ez megint csak azt bizonyítja, hogy az ismeretlen tüzeli fel az agyi szinapszisokat és segít hozzá a bölcsességhez.


Forrás:

Utazz olyan helyre, ahol nem beszéled a helyi nyelvet. Kóstold meg a jellegzetes helyi ételeket, keress olyan kulturális programot, amilyenben otthon nem lehet részed. Utazz tömegközlekedéssel. Ne tervezz meg minden napot. És jusson eszedbe, amit Mark Twain írt: “Az utazás végzetes csapást mér az előítéletekre, a fanatizmusra, a szűk látókörű gondolkodásmódra. Nem születhetnek nagyvonalú, egészséges és jótékony nézetek olyanokban, akik a föld egy kicsiny zugában vegetálva élik le az életet.”