Galéria

Green girls: ők Hollywood legzöldebb sztárjai

Forrás:

Jessica „ökomami” Alba

Jessica Alba akkor alapította meg a The Honest Companyt, mikor anyává vált, és látta, hogy a piacról hiányoznak a babáknak szánt természetes és ökotermékek. Azóta egy sor terméket gyártanak a legkisebbek számára, kezdve a fenntartható pelenkától az organikus hintőporon át egészen a környezetbarát buborékfürdőig. Jessica itt nem állt meg, mostanra missziója lett, hogy megossza a legjobb praktikákat a fenntartható háztartás vezetéséről.


Forrás:

Shailene „mindent a környezetért” Woodley

A színésznő igazi hippi hírében áll, állítása szerint ruhái 97 százalékát second hand boltokból szerzi, az ivóvizét friss forrásokból gyűjti be, havonta egyszer mos hajat, maga keveri ki a fogkrémjét, és mindenhová a saját kulacsát viszi. Shailene Woodley egyszer úgy fogalmazott, az ő vallása a föld, és ezért még az sem zavarja, ha bilincs kattan a csuklóján. Shailene-t még három éve tartóztatták le azért, mert részt vett egy olyan kőolajvezeték elleni tüntetésen, amely az őslakosok félelmei szerint szennyezni fogja ivóvizeiket, meggyalázza temetőiket és más kultikus helyeiket. A fiatal sztárnak még okostelefonja sincsen, az pedig a legtermészetesebb számára, hogy hírnevét jó ügyekre használja fel.


Forrás:

Julia „komposztkirálynő” Roberts

Életét egyértelműen az anyaság változtatta meg: „Amióta gyerekeim vannak, úgy érzem, felnőttem. Már nem tudnám elképzelni, hogy ne óvjam a környezetet” – nyilatkozta. A sztártól persze korábban sem állt távol ez a hozzáállás, számos ökobarát dokumentumfilm közreműködője, ám az Oscar-díjas színésznő és háromgyerekes anyuka végül a komposztálásban talált önmagára: „Öten vagyunk a háztartásunkban, szóval éppen elég szemetet termelünk. Elhatároztam, hogy zöldebbé teszem az életvitelünket és kevesebb hulladékot termelünk. A legjobb persze az lenne, ha mi termelnénk meg mindent magunknak, de addig marad a komposztálás.” Julia a gyerekeit is ebben a szellemiségben neveli, náluk aztán nincs pazarlás.


Forrás:

Natalie „vegánguru” Portman

A színésznő még nyolcévesen lett vegetáriánus, majd 2009-ben egy lépéssel továbbment, és a vegán életmódra tért át. Elmondása szerint a sorsfordító változást Jonathan Safran Foer könyve, az Eating Animals hozta el számára, ami a haszonállattartás kegyetlenségeinek legismertebb krónikája. Natalie végül többet kapott a növényi alapú táplálkozástól, mint gondolta: „Vegán vagyok, és a bőröm sokkal, de sokkal szebb ahhoz képest, mint mikor vegetáriánus voltam. Kivágtam a tejtermékeket és a tojást az életemből, és soha többé nem lettek pattanásaim” – nyilatkozta a színésznő. És ez még csak a jéghegy csúcsa, Natalie a fenntarthatóság élharcosa az öltözködésében is, gondosan ügyel arra, hogy ne vásároljon szőrből, bőrből vagy tollakból készült ruhákat és kiegészítőket.


Forrás:

Penelope „Teslát mindenkinek” Cruz

A spanyol–amerikai színésznő hibrid autót vezet, és más sztárokat is erre ösztönöz. Penelope a Global Green egyik fő támogatója, itt indította el például a Red Carpet/Green Cars kampányát, amivel arra szólítja fel a hírességeket, hogy hibrid vagy elektromos autóval érkezzenek az olyan vörös szőnyeges eseményekre, mint az Oscar. Emellett a színésznőtől és férjétől az állatvédelem sem áll távol, otthonukat számtalan mentett kutyussal és cicussal osztják meg már évek óta. Legnagyobb húzása pedig a PETA-val közös „Előbb megyek meztelenül, mint szőrmében” kampánya, melyből egy 20 méteres óriásplakát is kikerült New Yorkba, ezzel lelassítva a forgalmat.


Forrás:

Drew „természetes szépség” Barrymore

Gyakorlatilag sminkszékekben töltötte a fél gyerekkorát a színésznő, szóval tud egy-két dolgot a szépségápolásról. Pont ezért indította el 2013-ban a Flower Beautyt, ami egy teljesen zöld kozmetikai márka. Drew hitvallása az, hogy a nők megérdemlik a legjobb minőségű, leghatékonyabb termékeket, mindezt megfizethető áron, a bolygónk pedig a figyelmet és törődést mindazért a csodáért, amit ad nekünk. A Flower Beauty szinte összes termékét az Egyesült Államokban gyártatja, hogy elkerüljék a szállítással járó környezeti károkat és sosem tesztelnek állatokon.


Forrás:

Gisele „földanya” Bündchen

Ez a szupermodell egy igazi szuperwoman, aki megmenti a világot. Gisele egy alkalommal úgy fogalmazott, a környezetvédelem az ő szenvedélye. Szerinte igenis minden ember felelősséggel tartozik a bolygóért, és igyekszik ebben példát mutatni, mint az ENSZ környezetvédelmi nagykövete. A brazil születésű modell szülővárosában, Horizontinában indította útjának a Clean Water Projectet, melynek keretein belül 5 év alatt 40 000 fát ültettek a város melletti folyó partjára. Ezzel nemcsak a víz minőségét javították, hanem az állatvilágnak is visszaadtak egy elveszített élőhelyet. Gisele otthona pedig olyan, mint egy mini ökoszisztéma: csirkék, méhkaptár, konyhakert, komposzthalom, napelem és víztisztító rendszer: „Azt akartam, hogy a gyermekeim ugyanazt az örömöt és a természethez való közelséget tapasztalhassák meg, mint én.”


Forrás:

Anne „zöld menyasszony” Hathaway

Amikor Anne Hathawayt 2012-ben feleségül vette a szintén színész Adam Shulman, nem is volt kérdés számukra, hogy zöld lagzit tartanak. A sztárpár nagy napját szabadtérre szervezték, és kizárólag helyi és fenntartható gazdaságokból származó alapanyagokból készült a vegán menüsor. A nyilvánosságot kizárták a meghitt hangulatú rendezvényből, ám Anne végül értékesítette az esküvőjén készült képeket a sajtó számára, és a borsos összeget nem magára költötte: négy szívének kedves alapítvány között osztotta szét a befolyt összeget.


Forrás:

Gwyneth „ökofanatikus” Paltrow

„Amikor elsétálok a kertemben egy virágzó cukkinipalánta előtt, a szívem kihagy egy ütemet” – és ez csak egy a színésznő már-már szállóigévé vált idézetei közül. Jó, itt van még egy: „Előbb szívnék cracket, mint ennék ömlesztett sajtot.” Az biztos, hogy Gwyneth elég sajátságosan tud fogalmazni, de a környezetvédelem érdekében tett törekvései megkérdőjelezhetetlenek, ahogy az is, hogy az ő alapította a világ egyik legismertebb vegán szépségmárkáját, a Goopot, amire joggal lehet büszke, hisz évekkel megelőzte ezzel a legnagyobb kozmetikai márkákat.


Forrás:

Cate „napelemes meghajtású” Blanchett

A kétszeres Oscar-díjas színésznő sosem tartozott azok közé, akik csak beszélnek, ő tesz, méghozzá elég sokat. Cate a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére tette fel az életét, ennek pedig első lépése az volt, hogy átköltözött egy megújuló energiákra és saját termelésre épülő otthonba. Sztárság ide vagy oda, víztakarékos zuhanyfejet használ, hideg vízben mos, és ahová csak tud, napelemeket telepít. Például a harmadik világba, de a legnagyobb projektje még az évtized elején volt a férjével. A Sydney Theatre Company épületeire közel 2000 napelemet pakoltak fel, ezzel megteremtve a világ egyik legzöldebb színházát. „A gyermekeink miatt törődöm ilyen megszállottan az éghajlatváltozással. Meg akarom védeni a jövőjüket. Ez egy olyan helyzet, amely mindenkinek lehetőséget ad arra, hogy jobb emberré váljon, hogy változtasson a szokásain, gondolkodásán és viselkedésén” – nyilatkozta egy alkalommal Cate.


Forrás:

Emma „ökoamazon” Watson

„A fiatal lányoknak azt mondják, hogy a finom hercegnők szerepébe kell bújniuk, de Hermione megtanította nekik, hogy lehetnek harcosok is” – nyilatkozta egy interjúban Emma Watson, aki mostanra valóban a sztárvilág egyik amazonjává avanzsálódott. Noha még csak 31 éves, megtestesíti a 21. századi tudatos és erős nőt, valamint a környezettudatos divat egyik nagyasszonyává vált. Emma az újrahasznosított és etikus körülmények között készült ruhákat részesíti előnyben, és ez igaz vörös szőnyeges megjelenéseire is. Elmondása szerint 10 éve vett gyökeres változást a látásmódja a divatiparról, mikor egy bangladesi látogatása alkalmával vele egyidős munkáslányokkal találkozott egy gyárban. „Ruhánként változtatom meg a világot!” – mondja, miközben próbálja felhívni a figyelmet arra, hogy a fogyasztói társadalom épp annyira van káros hatással az emberi sorsokra, mint a környezetre.