Galéria

Ezeket a dolgokat nem szabat megtenni, ha nyilvános WiFi-re csatlakozol

Forrás:

Már önmagában az veszélyes lehet, ha automatikusan kapcsolódik a telefonod a WiFi-re, anélkül, hogy te egyáltalán észrevennéd. Ha viszont a nyilvános WiFi nem titkosított, az azt jelenti, hogy amikor valamit beírunk egy oldalra, azt a hackerek könnyedén látni fogják. Bizony, minden szót, amit beírsz a keresőbe! És sajnos az sem ritka, hogy innen továbblépve feltörik az adataidat, és visszaélnek a jelszavaiddal.

Még tavalyelőtt, egy argentin Starbucksban vette észre egy férfi, hogy az ingyenes WiFi-n keresztül valaki csalást követ el. Mint kiderült, ismeretlen tettes meghackelte a hálózatot, és arra kényszerítette egy kóddal a gépeket, hogy kriptovalutát bányásszanak, titokban. Így könnyedén válhatsz csalás áldozatává, anélkül, hogy bármit is észrevennél a WiFi használata során.


Forrás: Sokszor van példa arra, hogy a hackerek, az adatok ellopása érdekében kamu hotspotokat hoznak létre. Azaz te sétálgatsz a városban, és látod, hogy az egyik kávézóban ingyenes WiFi-re csatlakozhatsz fel. A valóságban viszont ezt azért hozták létre, hogy lássák, mire keresel rá, rögzítik az összes billentyű-leütésedet, és ellopják az adataidat. Ahogy az sem ritka, hogy feldobják neked egy új ablakban, hogy frissítened kellene az egyik appodat, ha pedig ezt letöltöd, olyan programot is telepíthetsz, amivel képesek átvenni az irányítást az eszköz felett.
Forrás: Soha ne akard nyilvános WiFi-n keresztül kifizetni a telefonszámládat, elutalni pénzt, vagy megvenni egy csinos ruhát, mert sajnos meglehet, hogy a végén rosszul jársz. A hackerek ugyanis azáltal, hogy te belépsz a bankodba, vagy leírod a kártyaadataidat, szert tesznek az információkra, amiket aztán ők is képesek lesznek használni. Így te már csak annyit veszel észre, hogy eltűnt az összeg a számládról.
Forrás: A fenti okok miatt nem érdemes ingyenes WiFi-hálózaton belül bejelentkezni az e-mailjeidbe. Ugyanis azáltal, hogy a privát vagy munkával kapcsolatos leveleidet nézed, a hackerek ugyancsak fontos információkra tesznek szert, kezdve az általad használd weboldalaktól egészen a jelszavaidig!
Forrás:

Akad pár dolog, amivel elérheted, hogy mégis biztonságosan tudd használni a nyilvános WiFi-t. Az egyik ilyen, hogy csak olyan weboldalakra látogass el, amelyek https-sel kezdődnek. A kis s betű ugyanis azt garantálja, hogy a WiFi-t használva csakis a szerver és a te eszközöd látják az adatokat, mások nem tudnak rákapcsolódni.

Kizárólag olyan nyilvános WiFi-t használj, amit ismersz, tudod, ki az üzemeltető, és nem először jársz már rajta. Így megelőzheted azt, hogy hamis hotspotra kapcsolódj.

A VPN szintén jó ötlet azoknak, akik egyébként gyakran használnak ingyenes WiFi-t. Ez egy magánhálózat, ami kódolja a gép és szerver közötti információkat, meggátolva azt, hogy bárki is hozzáférjen az adatokhoz.