Galéria

Ez történik a testeddel, ha nem eszel elég zöldséget-gyümölcsöt

Forrás:

A gyümölcsök és zöldségek tele vannak egészséges ásványi anyagokkal és vitaminokkal, de egy kutatás szerint a felnőtteknek csak 11%-a fogyasztja el a napi ajánlott adagot.

Ez három adag zöldséget és két adag gyümölcsöt jelent (1 adag = 100 gramm friss, párolt vagy főtt zöldség, gyümölcs). Ha most a saját étkezésedre gondolsz, valószínűleg nálad sincs meg ez a mennyiség, azonban ha ennél lényegesen kevesebbet eszel, az komoly vitamin- és ásványianyag-hiányt válthat ki.

Noha jobb esetben más élelmiszerekből ezt tudod pótolni, mégsem akkora mértékben, mint a zölségek és gyümölcsök esetében!


Forrás:

A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása nélkül könnyebben alakulhat ki nálad emésztőrendszeri probléma, például székrekedés vagy hosszabb távon akár gyulladás is.

A gyümölcsök és zöldségek ugyanis cellulózt tartalmaznak, amivel nem csak segítik az ételek megemésztést, de egyúttal gyorsítják az anyagcserét is. Nem véletlen, hogy a diétázóknak is előszeretettel ajánlják őket!


Forrás:

Ha nem eszel túl gyakran zöldségeket és gyümölcsöket, valószínűleg más élelmiszerrel pótolod a hiányukat. Azaz több kalóriát fogyasztasz, és zsírosabban étkezel.

Egy kutatás során olyan emberek étkezési szokásait vizsgálták, akik túlsúllyal küzdöttek, és kiderült, hogy mindannyian rendkívül kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak. Helyette több húst ettek, ami a súlynövekedéshez is hozzájárul.


Forrás:

Ha nagyon sok nátriumban gazdag élelmiszert eszel (kolbászok, tömlős sajtok, gépsonka, barna kenyér, stb), mindemellé pedig kimondottan kevés zöldséget és gyümölcsöt juttatsz a szervezetedbe, a vérnyomásod nagyon magas lehet!

Ezek ugyanis alapjáraton csökkentenék a vérnyomásod szintjét, tekintve, hogy nagyon sok ásványi anyagot tartalmaznak. Ha viszont kimaradnak, annak megvannak a következményei.


Forrás:

Egy Harvardon indított kutatásból derült ki, hogy azok az emberek, akik naponta kevesebb, mint másfél adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, sajnos nagyobb eséllyel szenvedhetnek szívproblémáktól, sőt, akár szívrohamtól is.

Ők valószínűleg több olyan ételt esznek, amelyek károsak a szív egészségére. Épp ezért volna érdemes ezeknek legalább egy részét lecserélni zöldségekre és gyümölcsökre, amelyek semmilyen koleszterint nem tartalmaznak.