Galéria

A Csernobil című sorozat színészei - És a valós személyek, akiket alakítanak

Forrás: Jared Harris alakítja a sorozatban Valery Legasovot, aki elismert fizikus volt, valamint a Kurcsatov Intézet igazgatóhelyettese. Noha kémiára és molekuláris fizikára specializálódott, nem pedig nukleáris reaktorokra, mégis őt hívták a tragédia helyszínére, mert minden más magas elismerésű fizikus elérhetetlen volt (többségük épp nyaralt valahol).

Egyike volt azoknak, akik nagyon hamar felismerték a csernobili tragédia súlyosságát, és akárcsak a sorozatban, úgy a valóságban is hangot adott véleményének feletteseivel szemben, és ragaszkodott Pripyat azonnali evakuálásához (amire egyébként csak 36 órával később bólintottak rá).

Fontos szerepet töltött be az atomkatasztrófa kiváltó okának felderítésében, és a további tragédiák megakadályozásában. 1988-ban a lakásában találtak rá, ahol felakasztotta magát, egy nappal azelőtt, hogy be kellett volna mutatnia, mit nyomozott ki a robbanás kiváltó okaként.
Forrás: Boris Scherbina karakterét a sorozatban Stellan Skarsgård alakítja, aki a valóságban a robbanás után 18 órával érkezett meg az atomerőműhöz. Noha eleinte nem akarta elhinni, hogy tényleg akkora a baj, mint Legasov állítja, végül ő adta ki a parancsot Pripyat evakuálására.

Valójában nagyon keveset lehet tudni az igazi Boris Shcherbináról. Ahogy viszont a sorozatban Legasov elmondta, hogy 5 éven belül halottak lesznek, úgy ez be is igazolódott: 4 évvel a csernobili tragédia után halt meg, de ennek pontos okát sosem árulták el.
Forrás: Vasily Ignatenko egyike volt a tűzoltóknak, akik a robbanás után elsők között a helyszínre siettek, hogy eloltsák a tüzet. Olyannyira nagy mértékű sugárzásnak lett kitéve ez idő alatt, hogy kórházba kellett szállítani.

Akárcsak a sorozatban, úgy a valóságban is a Moszkvai 6-os kórházban halt meg, két héttel a tragédia után.
Forrás: Felesége, Lyudmilla Ignatenko ugyancsak valós személy volt. 1986-ban még csak friss házasok voltak, ő maga pedig 23 éves volt, első gyermekével várandósan, amikor felrobbant az atomerőmű.

Valóban végig ott volt férje mellett a kórházba kerülése során, de amikor elhunyt, nem tartózkodott vele. A készítők azért akarták viszont annyira bemutatni ezt a szálat a sorozatban, hogy megmutassák a nézőknek, nem csak fizikailag volt rengeteg mellékhatása a robbanásnak, hanem egyúttal érzelmi szempontból is.

A kislánya, Natashenka (ezt a nevet férje választotta) négy órával születése után meghalt májcirózis és szívbetegség miatt. Később Lyudmilla újraházasodott, és született egy fia; állítólag 2011-ben hunyt el, de nagyon sok infót nem lehet róla találni az interneten.
Forrás: Anatoly Dyatlov volt a vezérigazgató-helyettes a csernobili atomerőműben, valamint az ő felügyelete alatt történt a katasztrófa 1986-ban. Noha elég nagy mértékű sugárzásnak lett kitéve, mégsem halt ebbe bele. 1987-ben pedig bűnösnek találták a robbanás miatt, és 10 év börtönre ítélték.

Végül 5 év után amnesztiát kapott, és később könyvet írt arról, hogy a nukleáris katasztrófa az erőmű hibás tervezéséből fakadt, nem pedig a dolgozók miatt történt. 1995-ben szívproblémák miatt halt meg.
Forrás: A nukleáris fizikus, aki a sorozat szerint elsők között észlelte, hogy baj történt az atomerőműnél Ulana Khomyuk volt, aki azonban a valóságban nem létezett. Ő egy fiktív karakter, akit a készítők találtak ki, mert ebben az időszakban a Szovjetunióban nem nagyon rendelkeztek nők magas politikai hatalommal.

Ő az, aki azokat a női és férfi tudósokat testesíti meg, akik mind segítettek kideríteni az igazságot és megoldást, de mégsem kaptak hírnevet, vagy mindezt teljesen titokban csinálták.