Galéria

Tippek a stresszmentes családi nyaralásért

Forrás:

Mármint a közös célotok. Semmittevésre vágytok? Pihenni szeretnétek? Minél több új helyet felfedezni? Távol élő barátokkal, rokonokkal találkozni? Esetleg egy koncert vagy egy sportesemény miatt utaztok valahová? Ha ezt még otthon, a szervezéskor eldöntitek, akkor senkiben nem alakulnak ki olyan elvárások, amiknek aztán a vakáció biztosan nem fog megfelelni.


Forrás:

Ebbe minden beleszámít, az úti cél kiválasztásától kezdve az optimális szállás megtalálásáig. Amikor a gyerekeim kicsik voltak, mindig olyan szállást kerestem például, aminek a képei alapján meggyőződhettem arról, hogy nem lesz ott se üveg dohányzóasztal, se korlát nélküli lépcső, se egyéb veszélyforrás, amire folyamatosan figyelni kellene, ha sértetlenül szándékozzuk hazahozni őket. Az úti célt pedig igyekszem mindig úgy belőni, hogy legyen a környéken elég (számunkra) érdekes dolog, napos és esős napokra is. Ehhez persze az kell, hogy a nyaralásra készülve sok időt töltsek a google társaságában, de mindig megéri a fáradságot.


Forrás:

Méghozzá leginkább a család legfiatalabb tagjához érdemes igazítani, legalábbis a tempót. Én szeretem előre megtervezni a nyaralás programját – nem mintha ezt nem variálnánk át a helyszínen, de sokkal könnyebb módosítani, mint mindent a helyszínen improvizálni, és nagyobb is az esély rá, hogy jól sikerülnek a programok, ha volt időm előre átgondolni. Ezzel valószínűleg elárultam, hogy a mi nyaralásaink általában nem a vízparton heverészésről szólnak (persze ilyen is akad), hanem arról, hogy minél több dolgot megmutassunk a gyerekeinknek a világból. Persze ezt is csak addig lehet csinálni, amíg a gyerekek is akarják – nagyobb gyerekeket már simán bevonhatunk abba, hogy közösen döntsük el, hol és hogyan nyaraljunk. Emellett ne menjünk bele az olyan helyzetekbe, amikről előre sejhető, hogy valaki a családból nyűgös lesz tőle: például megérkezés után hagyjunk időt az utazás kipihenésére és az akklimatizálódásra, a nagyobb kirándulások közé pedig szúrjunk be legalább egy pihenőnapot, amikor akár ki sem mozdulunk a szállásról. Ezzel máris kiiktathatunk egy csomó konfliktusforrást.


Forrás:

Persze a családi nyaralás egyik lényege, hogy zavartalanul töltsünk együtt annyi időt, amennyire a hétköznapokon nincs lehetőség, de akkor sincs gáz, ha nem végig ugyanazt csináljuk. A focirajongók menjenek csak meccsre, a zenebolondok koncertre, aki otthon is minden nap fut, hadd legyen fél órát ott is nyugodtan egyedül, és így tovább. Sőt, még jót is tesz, ha azokban a napokban is van külön élményetek, amiről beszámolhattok egymásnak, így nem fogtok egymás agyára menni, ha mindig mindenkinek csak alkalmazkodni kell.


Forrás:

Lehet, hogy napokig szakadni fog az eső, vagy kisebb autót akarnak adni az autókölcsönzőben az előre megbeszéltnél, esetleg elromlik a bojler a bérelt apartmanban – egy nyaraláson egészen biztos, hogy lesznek olyan szituációk, amiket nem kalkuláltatok be előre, és amik nem éppen az ideális pihenés velejárói. Ha ezt mindegyikőtök előre tudomásul veszi, akkor sokkal könnyebb humorral átvészelni ezeket a helyzeteket – nincs értelme ilyesmiken túráztatni magatokat, hiszen akkor egészen biztosan elrontjátok a hangulatot és egymással is összekaptok. Fogjátok fel inkább úgy, mint remek alkalmat arra, hogy megmutassátok a gyerekeknek, hogyan kell kezelni a csalódásokat, váratlan fennakadásokat és újratervezni a dolgokat. Ez nemcsak utazáskor jön majd jól nekik, hanem úgy általában az életben...