Galéria

9 élelmiszer, ami puffadást okozhat

Forrás:

Ezek a rágók cukoralkoholt tartalmaznak, amelyek súlyós puffadást, görcsöket, hasmenést és emésztési gondokat okozhatnak. Legismertebb fajtái a szorbit, mannit, eritrit, xilit és a maltit, amelyek igen rosszul emészthetőek szénhidrátok formájában. Ezeknek ugyanis mindössze 20-25%-a szívódik fel a gyomorban, ezért nagyobb mennyiségben fogyasztva panaszokat okozhatnak. A bélrendszerbe kerülve a baktériumok fermentálják ezeket az anyagokat és gázok képződnek belőlük. Ha érzékeny a gyomrod, mindig olvasd el figyelmesen a hozzávalók listáját, hogy nem tartalmazza-e ezek valamelyikét az adott rágógumi.


Forrás: Sokan tapasztalják, hogy egy szénsavas cukros üdítő milyen rosszat tesz a gyomrunknak, de ugyanez igaz lehet a szénsavas vízre is. Általa gázokat kerülnek a gyomrunkba, amelyek képesek úgy felfújni a gyomrot, mint egy lufit. A tünetek között a haspuffadás mellett a hasfeszülés, görcsös hasi fájdalmak, szorulás és a hasmenés is szerepelhet.
Forrás:

Bármennyire is egészséges, sajnos olyan élelmiszercsoportba tartozik, amelyek nehezen szívódnak fel és a cukoralkoholokhoz hasonlóan fermentálódnak a bélben ezáltal gázok képződhetnek. Éhgyomorra semmiképpen nem érdemes fogyasztani, mert hozzájárulhat a reflux kialakulásához is.


Forrás:

Sokan úgy gondolják, remek diétás étel, és ez persze igaz is, azonban nagyobb mennyiségben fogyasztva nem hogy lapos, hanem óriási lehet tőle a hasad, hiszen elképesztően puffaszt – szerencsére csak ideiglenesen. Egy csészényi pattogatott kukorica nagyjából egy teniszlabdányi méretnek felel meg, vagyis egy vödör popcorn óriási helyet foglal el a gyomorban. Gondolj erre amikor a legközelebb beülsz egy moziba.


Forrás:

A popcornhoz hasonlóan egy nagyobb tál saláta is rengeteg helyet foglal el a gyomorban, hiába kevesebb kalória, mint egy tányér főétel, ideiglenesen hamar “megnőhet” tőle a hasad, hiszen nagyon puffaszt, pláne, ha olyan elemeket is tartalmaz, mint a bab, gomba, káposzta és hagyma. Ha IBS-ben szenvedsz csak óvatosan a salátákkal!


Forrás:

Magától értetődő, hogy ha laktózérzékeny vagy, akkor növényi, esetleg magtejjel idd a kávédat. Ezek hiányában viszont a savas feketekávé elfogyasztása nagyon irritálhatja a gyomrodat és puffadást is okozhat. Ha a feketédhez ráadásul cukrot vagy édesítőszert is adsz, azzal csak tovább rontod a helyzetet.


Forrás:

Helló, gáz! Habár ez a hüvelyes fantasztikus fehérjeforrás, erőteljesen puffasztó hatású is. Ha el szeretnéd kerülni a túlzott gázképződést, mindig alaposan most át a konzervbabot, hogy minimálisra csökkentsd a keményítőtartalmát és áztasd be a szárazbabot is legalább egy éjszakára, majd főzés után öntsd le a levét.


Forrás:

A tej ugyan jót tesz a csontjainknak, de sokszor nagyon rosszat a gyomrunknak, ugyanis a benne található tejsavót, laktózt és kazeint nehezen tolerálja a bélrendszer. Így ha érzékeny vagy a tejre, akkor sajnos még a laktózmentes tej sem nyújt mindig megoldást. Ha elkerülnéd a gyomrod irritációját válaszd a növényi- és magtejek valamelyikét.


Forrás:

Ha valaki nem tolerálja a búzában vagy a sörben használt gabonaféléket a bennük levő fehérjék, lektinek vagy peszticidek miatt, akkor gyulladást okozhatnak, így nem attól leszel rosszul, hogy többet ittál a kelleténél, sokkal inkább attól, hogy nem jól reagál a szervezeted ezekre az anyagokra.