Galéria

6 filmszerep, ami nagyon megviselte a színészt

Forrás:

Polanski filmjének főszereplője extra érzelmi és lelki megterhelést vállalat a szerepért, amely végül – többek között – Oscar-díjat hozott számára a legjobb férfi színészi alakításért. Az átadón szinte könnyek között fogalmazta meg: „A film készítése közben szerzett élmények hatására teljesen átérzem azt a szomorúságot és embertelenséget, amely átszőtte az emberek életét azokban a háborús időkben.”
(12 inspiráló idézet Anne Franktól, aki abban az időben élt, amikor a film játszódik.)
A szerepre való felkészülés közben Brody felmondta a lakását, eladta az autóját, eldobta a telefonját, és Európába költözött. De a legnagyobb hatással az éhség volt rá. Durván diétázott ugyanis, a végén már alig nyomott 60 kilót. „Egyfajta üresség jár együtt a valódi éhezéssel – mondta a BBC-nek. Ezt nem tapasztaltam korábban.” Úgy érzi, enélkül nem lett volna képes eljátszani ezt a szerepet. „Életem során ért már veszteség és szomorúság, de azt a kétségbe esést, amit az éhség hoz magával, még nem ismertem.” Mint fogalmazott, csak a zongoraleckékre, a kiejtésórákra, a próbákra maradt energiája, és arra, hogy ételekre gondoljon. Voltak pillanatok, amikor nem volt biztos abban, hogy épen ki tud-e jönni ebből az egészből. Mint mondja, vagy másfél évbe került, mire vissza tudott helyezkedni az életébe.


Forrás:

Colin Firth játszotta a leendő angol királyt, VI. Györgyöt Tom Hooper Oscar-díjas filmjében. A valós történet szerint George dadogása ellehetetleníti szinte minden nyilvános megszólalását, egészen addig, amíg fel nem fogad egy hangképző szakembert.
Firth maga is szorosan együttműködött egy ilyen szakemberrel, plusz George-nak rengeteg beszédét megnézte felvételről, hogy „elsajátítsa” a hangképzési hiányosságokat, illetve utánozni tudja a trónörökös manírjait és a dadogás közben jelentkező tikkelését. Firth annyira beleásta magát a szerepbe, hogy később bevallotta, hogy néha még mindig belecsúszik a dadogásba. Ez azonban szerencsére elmúlt.
(Ugyanennek a királyi családnak a legifjabb tagjáról itt olvashatsz néhányí érdekességet.)

Colin Firtht ezekben a filmekben is imádjuk.


Forrás:

Minden horrorrajongó ismeri Andrzej Zulawski filmjéből az aluljárós jelenetet. Isabelle Adjani megőrülős jelenete hátborzongató. César-díjat is nyert érte, de vajon megérte? A szerepből való érzelmi-mentális felépülés nagyon nehéz volt. Adjani később azt mesélte egy francia magazinnak, hogy évekig tartó terápiába került, hogy „kiirtsa Annát a szervezetéből”, és hogy soha többé nem fogadna el hasonló szerepet.

(Ezek a színésznők is játszottak horrorban, bár végül nem ez maradt a legemlékezetesebb alakításuk.)


Forrás:

Ismered Bob Hoskins brit színészt? És ha azt mondjuk: Roger nyúl a pácban? Igen, Hoskins játszotta az iszákos magánnyomozót Robert Zemeckis filmjében, akinek Rogert kellene lelepleznie.
Hoskinsnak nyolc hónapon át napi sok órát kellett beszélgetnie olyan rajzfilmfigurákkal, akik ott sem voltak. Megtanulta odaképzelni őket, így elviselhetőbb volt a tudat, hogy hallja a hangjukat, de nem látja őket. Amikor véget ért a forgatás, Hoskins azon kapta magát, hogy folyton magában beszél. Látta Rogert, ahogy ott ül a szokásos székén. Végül orvoshoz fordult, aki azt tanácsolta, hogy egy kicsit hagyjon fel a színészettel.


Forrás:

Ledger Joker-interpretációja Christopher Nolan Batman-filmjében olyan hátborzongatóra sikeredett, hogy az Oscar-díjig repítette őt a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Sajnos ez már csak egy posztumusz díj lehetett, miután Ledger még a film premierje előtt, 2008 januárjában gyógyszer-túladagolásban meghalt.
A Ledger halála után szárnyra kapott pletykák szerint a sötét szerepre való felkészülés hozzájárulhatott a fiatal színész halálához. A forgatás előtt Ledger mindenkitől elszigetelődött, egy zavarba ejtő, egyre vastagodó, képekkel, rajzokkal, írásokkal teli naplót tartott magánál, amelyek „egy pszichopata birodalmába” vezettek. Néha csak két órát aludt éjszakánként a forgatás alatt. Végül fájdalomcsillapítók, szorongásoldók és altatók elegye volt az, ami végzett vele, csupán két hónappal a forgatás befejezése után…

(Heath kislánya ma már 13 éves. Nézd meg, mennyire hasonlít az apukájára.)


Forrás:

Az Oscar-díjas amerikai színésznő az, akinek a karaktere halálos szúrást kap Hitchcock korai filmjében. A film milliókat ejtett rémületbe – köztük Leigh-t magát is. Mint egy interjúban elmondta: soha többé nem volt képes zuhanyozni, miután megnézte a filmet. (Bár a filmben a gyilkos fegyver egyetlen jelentben sem ér az áldozat bőréhez.) Ha mégis úgy adódott, hogy zuhanyoznia kellett, tekintetét mereven az ajtóra szegezte, és még a zuhanyfüggönyt sem húzta el.

(Gondoltad volna, hogy még Hitchcock is rettegett valamitől?)