Galéria

Mentsd meg a méheket (és velük együtt az egész világot!) 8 tipp

Forrás: A méhek kipusztulását ugyanis a növényvédő szerek tömeges használata okozza. Ha olyan zöldségeket vásárolsz és fogyasztasz, amelyeket nem kezeltek mindenféle peszticiddel, akkor a pénztárcáddal a méhkímélő növénytermesztést támogatod.
Forrás: Ezzel máris elláthatod a környékbeli méheket táplálékkal. Egyfajta virágból ültess sokat, amennyire a rendelkezésedre álló hely engedi; a méhek visszatérnek, ha egy növény nagy mennyiségben megtalálható. A képen látható növények sorrendben: kasvirág (echinacea), vaníliavirág, pipacs, levendula, körömvirág, illatos macskamenta, édeskömény, napraforgó, fokhagyma, gólyaorr (geránium), kakukkfű, boglárka.
Forrás: Sőt, a méhek imádják az olyan ínyencségeket, mint a lóhere vagy a pitypang nektárja. Ellenben a sterilre gazolt, egyenletesre nyírt pázsit számukra olyan, mint a sivatag. Engedd egy kicsit burjánozni a kertedet (legalább egy részét), és ha vadvirágot látsz nőni benne, örülj neki!
Forrás: Akinek nincs kertje, az se búsuljon, mert az illatos kakukkfű, levendula és édeskömény az erkélyen is megterem, ha kis mennyiségben is. Tegyél ki vizet egy sekély tálkában, hogy a méhek kedvükre olthassák a szomjukat száraz időben is. Helyezz a tálba kavicsokat, hogy biztosan ne fulladjanak bele.
Forrás: A növényvédő szerektől talán rendezettebbnek mutat a kert és kevésbé kukacosak a gyümölcsök, de tönkrevágják a bioszférát, így közeledben élő méhpopulációt is. Egy későbbi cikkben foglalkozunk majd azzal, hogy mivel lehet kiváltani a növényvédő kemikáliákat.
Forrás: Ha nincs kerted és betondzsungelben élsz, ahová ritkán tévednek méhek, akkor is tehetsz értük: támogasd a helyi méhészeteket azzal, hogy tőlük vásárolod a mézet! Menj ki a piacra és kérdezd ki az őstermelőket, hogy hogyan termesztik a mézüket; biztosan rengeteg érdekes infóval leszel gazdagabb. A közértekben is forgalmaznak környékbeli termelőktől származó mézeket, de legyél óvatos; ha nincs ráírva a csomagolásra, hogy vegyszerek használata nélkül készült, akkor inkább ne vedd meg. 
Forrás: Itthon és külföldön is egyre több méhészet fogad önkénteseket, lelkes tanulni vágyókat. Érdemes ellátogatni egy méhészetbe és akár egyalkalmas workshopon elsajátítani az alapokat – nyilván a megfelelő biztonsági intézkedések mellett. Persze aki igazán motivált, tovább is léphet!
Forrás: A méhek normál esetben nem támadnak meg. Eleve nem esznek húst, és köztudottan egy-egy csípésbe beletörik a fullánkjuk, amibe belehalnak, tehát nem áll érdekükben, hogy agresszívek legyenek. Ha méh repül az otthonodba, legyél nyugodt, nyisd ki az ablakot, és várd meg, amíg távozik. Ha kirándulás közben kaptárak mellett visz el az utad, kerüld el őket nagy ívben és véletlenül se ácsorogj a bejáratuknál. Ugyanez vonatkozik az olyan virágmezőkre, ahol sűrű a méhrajzás: a méhek ide-oda „ingáznak” a virágok és a kaptáruk között, így fontos, hogy ne állj az útjukba. Tanítsd meg a gyerekeidet, hogy mi a különbség a méhek és a darazsak között, és legyél tisztában vele, hogy a családodban bárki szenved-e csípésallergiában. Ha megcsípett egy méh, és a szokásos vörös duzzanaton túl más tüneteket (testszerte megjelenő viszketést, orrfolyást, megdagadt szemhéjakat, nehéz légzést) tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz!