Galéria

Mióta ezt a 4 trükköt alkalmazom, alig vannak szúnyogok az udvaron

Forrás: Ha kicsit utánaolvasol a neten, szinte mindenhol megtalálod, hogy a szúnyogok bizonyos szagokat egyáltalán nem viselnek jól. Nem véletlen, hogy még a szúnyogok elleni spraynek is erőteljes, sokszor citromos illata van! Ez utóbbi ugyanis kicsit sem tartozik a kedvenceik közé, és nem szívesen mennek olyan környezetbe, ahol ezt megérzik. Úgyhogy amikor mi kiülünk este a teraszra beszélgetni, mindig előkerülnek a citronella gyertyák, sőt korábban ilyen illatú füstölőt is kipróbáltunk ugyanerre a célra. Az eredmény hatásos volt, mert kevesebbet csíptek, de azért így sem volt 100%-os az eredmény, így kiegészítettük még pár trükkel.
Forrás: Ez leginkább megelőzés céljából jó, de mindig fontos ellenőrizni, hogy van-e az udvaron, erkélyen víz. Sokszor nem is gondolnánk, hogy a növények alatti kis vázában felgyülemlik, vagy az eső ott maradt egy hordó mélyén, esetleg a kert végébe száműzött vödrökben. Ezzel az a gond, hogy a szúnyogok álló- vagy lassan folyó vizek felszínére teszik le petéiket, és ebből néhány nap alatt több száz(!) szúnyog is kikelhet. Úgyhogy mi a nagy esőzések után mindig kiöntögetjük a felgyülemlett vizet, hogy elejét vegyük az elszaporodásuknak.
Forrás: Az elektronikus szúnyogcsapdákat biztosan ismered: a fény bevonzza a rovatokat a gépbe, ahol aztán lényegében megsülnek. Ez hatásos, ebben biztos vagyok, de mi korábban egy házi készítésű módszerrel próbálkoztunk, és az is bevált, így végül is annál maradtunk (egyelőre). A szúnyogok mágnesként vonzódnak a szén-dioxidhoz, amit ugye mi és az állataink is kilélegzünk. Ezért találnak meg még korom sötétben is! A szúnyogokkal az alábbi csapda viszont könnyedén leszámolhat.

Mi kell hozzá? Egy bögre forró víz, 1/4 bögre cukor, egy gramm élesztő, és egy két literes műanyag flakon félbevágva (de akár dunsztos üveg is lehet). A feladatod egyszerű, az első három összetevőt keverd össze alaposan, várj egy kicsit, hogy hűljön a keverék, majd öntsd bele a félbevágott flakon alsó részébe. Érdemes lehet egyébként fekete ruhával körbetekerni, vagy ráhúzni egy nagy fekete zoknit, majd tőletek viszonylag távolabb (de ne túl messze), sötét sarokba helyezni. Így a szúnyogok észre sem veszik, hogy nem "emberi áldozat" van a közelben, hanem csak csapda, és rögtön belerepülnek.
Forrás: Az első pontban írtam, hogy mi citronella gyertyát használunk, de egyébként számos növény van még, aminek az illata elrettentő számukra. Nekünk a kertben ezek közül levendula van, nem sok, és igazából eddig csak a kert egyik távolabbi csücskében volt belőle, de tény, hogy ott mindig kevesebb szúnyoggal találkozom. Úgyhogy érdemes lehet neked is elhelyezni ezek közül párat a terasz vagy erkély közelébe (sőt, sokak szerint az ablakba is, mert akkor nem környékezik meg a bejáratot).

- Citromfű
- Rozmaring
- Illatos macskamenta
- Borsmenta
- Zsálya
- Bazsalikom
- Méhbalzsam
- Bojtocska