Galéria

Trükkök a jobb alvásért

Forrás: A Nemzeti Alvás Alapítvány szerint fontos, hogy nap közben kint legyél a levegőn, természetes fénynél, éjjel pedig, amikor sötét van, aludj. Ez ugyanis segíti a szervezetet a természetes alvás-ébrenléti ciklus fenntartásában. A természetes fénynek ráadásul komoly szerepe van az alvást segítő melatonin hormon termelődésében. Szóval nap közben, amennyit csak tudsz, menj ki a fényre, éjszaka pedig vesd be a sötétítőket, hogy jó sötétben tudj aludni!
Forrás: Ha teleeszed magad este, biztos, hogy pikk-pakk elalszol, ám az is valószínű, hogy ez nem lesz minőségi alvás, és sokat fogsz forgolódni. A nehezen emészthető húsok, a zsíros, fűszeres ételek elfogyasztása miatt dopamin szabadul fel a testben, ez pedig a melatoninnal ellentétben felpörgeti a szervezetet, ezért is nehéz tele hassal jól aludni. Időzítsd a nehéz ételeket 3-4 órával a lefekvés előttre, vagy vacsorára fogyassz csak könnyű fogásokat, salátákat. 
Forrás: Kutatások szerint a rendszeres testmozgás sokat javít az alvás minőségén, ám a nem sokkal lefekvés előtt végzett sportnak vannak kellemetlen mellékhatásai is. A sport ugyanis például zsírégető folyamatokat is beindít a testben, így edzés után még órákig dolgozik a szervezet, ettől pedig nehéz jól aludni. Akkor jársz a legjobban, ha az esti edzést legalább 3 órával alvás előttre időzíted!
Forrás: Egy jó pohár vörösbor a fárasztó, stresszes nap után elég kellemes tud lenni, viszont nem kifejezetten segíti a minőségi alvást. Egyrészt az esti alkoholfogyasztás után éjjel többször megyünk mosdóba, mint egyébként, de ami sokkal fontosabb, az az, hogy a REM fázist is megzavarja egy-két pohár ital. Ha pedig a mélyalvás nem elég pihentető, lőttek a pihenésnek!
Forrás: Az okostelefonodat viszed magaddal az ágyba, és elalvás előtt jó ideig olvasgatsz rajta? Mostantól inkább meditálj, vagy pihentető légzéseket gyakorolj, a késő esti mobilozás ugyanis kifejezetten rontja az alvás minőségét. A kütyükből jövő kék fény hatására az agy azt gondolja, nappal van, így nem termel elég, a minőségi alváshoz szükséges melatonint, emiatt pedig nagyon nehéz lesz este elaludni!
Forrás: Kutatások szerint a lakás legoptimálisabb éjszakai hőmérséklete 17-20 fok között van: ebben tud az ember a legkellemesebben aludni. Kevésnek tűnik? pedig nem az! De nem mindegy az sem, miben alszol: a túl szűk holmik nem csak irritáljk a bőrt, de bőrproblémákat is okozhatnak. Ráadásul melegben könnyebben szaporodnak el a baktériumok is - próbáld ki, hogy mostantól laza ruhában, és hűvösebb lakásban alszol!