Galéria

Élelmiszerek, amiket soha ne fagyassz le

Forrás:

Azok az ételek, amelyek tejet vagy tejszínt tartalmaznak tönkremehetnek a fagyasztóban. Patel azt mondja „Amikor a tejet tartalmazó ételeket lefagyasztják, a benne található zsír kicsapódik és elkülönül a többi komponenstől.” Vajat azonban minden gond nélkül nagyobb mennyiségben – akár 9 hónapra - is le lehet fagyasztani.


Forrás:

Nem csak a majonézt, az olyan ételeket sem érdemes lefagyasztani, amelyek majonézt tartalmaznak, tudniillik fagyasztás után túlságosan lágyak, gumi vagy épp szivacsszerűek lesznek.


Forrás:

A többi tejtermékhez hasonlóan a krémsajt is könnyen kicsapódik és felolvasztás után nagyon vizes lesz. Ez természetesen igaz a krémsajtot vagy egyéb tejszínes sajtot tartalmazó ételekre is.

 


Forrás:

Patel az uborkát a lista élére helyezi. Szerinte ezeknek ugyanis olyan magas a víztartalma, hogy fagyasztás után ehetetlenné válnak. "Amikor olyan vízkoncentrált zöldséget fagyasztunk, mint az uborka, a víztartalma fagyás közben kitágulni, majd pedig kikristályosodik."


Forrás:

A cukkini az uborkához hasonlóan egyáltalán nem fagyasztható. A szupermarketekben kapható fagyasztott cukkinit speciálisan készítik elő a fagyasztásra, de otthon ez nem kivitelezhető. Nem érdemes vele próbálkozni.

 


Forrás:

Kevesen gondolnának egy saláta (vagy bármilyen nyers fejes saláta) fagyasztására, de ehhez hasonlóan a káposzta is magas víztartalommal rendelkezik, ezért nem tesz jót neki a fagyasztó. Íze savanykássá is változhat a hűtés során, ezért érdemes elkerülni az ebből készült ételek mélyhűtését.

 


Forrás:

Patel szerint a  paradicsomszósz alapú ételek nagyszerűen fagyaszthatók, mivel ezek teljesen feldolgozottak és pürésítettek. A friss egész vagy szeletelt paradicsom fagyasztása azonban nem jó ötlet, mivel a hűtés megváltoztatja a paradicsom húsának és bőrének textúráját - nagy mennyiségű víztartalmának köszönhetően.


Forrás:

A burgonyát annak függvényében lehet lefagyasztani, hogy milyen eljáráson esett át, illetve milyen ételben kapott helyet. Míg egy levesben, vagy egy mártásban található, addig egészen jól fagyasztható, azonban önmagában sülve vagy főve nem ajánlott a mélyhűtőbe tenni. Sem az alakjukat, sem az állagukat nem fogják megtartani. Szétrepedeznek és ki is kristályosodnak majd a fagyasztóban, amitől felengedés után egy puha, plöttyedt vizes burgonyát kapsz majd.


Forrás:

Általában a tészta jól fagyasztható, ha bő mártás veszi körül például egy rakott ételben, mondjuk casseroleban. Így legtöbbször megtartja az alakját és állagát is. Azonban, ha önmagában próbálnád lefagyasztani, kiolvasztásnál teljesen szétesne és ehetetlen lenne.

 


Forrás:

A sütemények és péksütemények alapvetően jól fagyaszthatók, ugyanez azonban nem mondható el a (tojással készült) krémes vagy tojáshabos süteményekről, amelyek gumiszerű állagúak, csomósak, és/vagy vizesek lehetnek fagyasztás után.


Forrás:

Nem a legjobb ötlet a rántott ételek mélyhűtése sem, kiolvadás után ugyanis az egykor még aranybarna, ropogós bundájú falatokból egy puha, átázott és zsíros ételt fogsz kapni.


Forrás:

A garnélarák, a homár és a kagylók egyszeri fagyasztása még belefér de jó, ha tudod, hogy ezek bizony a leggyorsabban romlandó ételek közé tartoznak így, ha egyszer már felolvasztottad maximum egy órán belül készítsd, illetve fogyaszd is el!