Galéria

5 gabonaféle, amitől erősebb leszel

Forrás: Egy csésze amaránt körülbelül 10 gramm fehérjét tartalmaz, szénhidráttartalma viszont sokkal alacsonyabb, mint a gabonaféléknek. Az enyhén diós ízű, kissé a rizsre emlékeztető gabona nagyon gazdag ásványi anyagokban, erősíti a csontokat, a fizikai teljesítőképességet. Ráadásul serkenti a szervezet szerotonintermelését, amik a boldogsághormonokért felelősek. 
Forrás: A kissé kesernyés, lencseszerű gabonaféle egy szuper melegítő élelmiszer, gluténmentes, és még  a zabpehelynél is több rostot tartalmaz. Fehérjében is gazdag: 12-14 százaléka növényi fehérje, aminosavakban bővelkedik, és nagyban hozzájárul az izmok fejlődéséhez is. 
Forrás: A mák méretű, színes szemekből álló étel tartalmazza a gabonafélék körül a legtöbb kálciumot. Etiópiából származik, gluténmentes, magas az ásványianyag tartalma, és nagyszerű B-vitamin forrás. Lisztjéből készíthetsz kenyeret, de mártások, főzelékek sűrítéséhez is abszolút alkalmas. 
Forrás: A búza és a rozs házasításából született takarmánynövénynek különösen magas, körülbelül 14 százalék a fehérjetartalma. Ma már egyre több szerepe van a konyhában is, ezt pedig a magas vas, kálium és magnéziumtartalmának is köszönheti - főképp liszt vagy köret formájában érdemes felhasználni. 
Forrás: A hosszú, sötét szemekről könnyen felismerhető ez a rizsféle, aminek nagyjából harmincszor magasabb az antioxidáns tartalma, mint a sima rizsnek. Az igen jó ízű vadrizst köretként használják a leggyakrabban, és neked is érdemes ezt tenni, mert fehérjében gazdag, segít a salaktalanításban, és különösen magas a káliumtartalma.