Galéria

A párkapcsolatok legveszélyesebb próbatételei: így küzdd le a gondokat

Forrás:

Madonna és Sean Penn házassága három évig tartott, de későbbi interjúkban is arról beszéltek, hogy hiába a válás, nagyon szeretik egymást. Meglehet, hogy elsiették a házasságot? Egy brit felmérésből kiderült, hogy a legtöbb pár három és fél év után kezdi magától értetődőnek venni a másik jelenlétét, a szex helyett az alvás kerül előtérbe, és a "szeretlek" már egyre ritkábban hangzik el. Elérkeznek a komfort zónába; ez részben biztonságot ad, másrészről viszont unalmassá teszi a kapcsolatokat.

Mit tegyél? Fontos, hogy érzelmileg intenzívebbé tedd a kapcsolatotokat. Próbálj meg odafigyelni arra, hogy gyakran megdicsérd a párodat, és ne mondd ki mindig azonnal azt, ha valami idegesít. Ha úgy látod, hogy probléma áll fenn, nyugodt hangnemben beszélgess vele róla, ahelyett, hogy vitatkozó stílusba kapcsolnátok át. John Gottman pszichológus szerint első körben saját magadat kell megvizsgálni, és csak utána a párodat. Lehet, hogy mostanában te sem figyeltél oda a pasid érzelmi világára, nem igazán próbálkoztál programokat kitalálni, így ezen is kell változtatni.


Forrás:

David Schwimmer és felesége hét év után jelentették be, hogy szünetre van szükségük, mert a házasságukban komoly gondokkal küzdenek. A hét év pedig nem véletlenül olyan ijesztő az emberek számára, hiszen sokan tényleg ennyi idő után döntenek a válás mellett. Ilyenkor már a párok teljesen összeszoktak, és hajlamosak robotpilóta üzemmódban viselkedni egymással, ami elég nagy probléma. Az érdeklődés egymás irányába lecsökken, és mivel úgy érzik, mindent tudnak egymásról, nem is nagyon kérdezősködnek. Sokan ilyenkor döntenek a gyerekvállalás mellett, abban a reményben, hogy ezzel megmentik a kapcsolatukat, de általában nem ez a jó megoldás.

Mit tegyél? Robert Taibbi családi terapeuta szerint a nyílt kommunikáció az első. Ne csak arról beszélgessetek, kinek milyen volt a napja, hanem próbáljatok meg más témákban is érdeklődővé válni. A problémákat igyekezzetek azonnal megoldani, ahelyett, hogy magatokban mérgelődnétek, és próbáljatok meg közös célokat teremteni. Például egy romantikus utazás kettesben igazán jót tehet a kapcsolatotoknak.


Forrás:

Megan Fox és Brian Austin Green 11 év után kishíján elváltak, de végül sikerült megmenteniük a házasságot. Egy felmérés szerint ez az egyik legnehezebb időszak: sok nő úgy érzi, ilyenkor nagyon sok felelősség zuhan a vállukra, a gyereknevelés, háztartás, munka szempontjából is. Kevesebb idejük jut a párjukra, eltávolodnak egymástól, és emiatt nagyon sok válás ekkoriban zajlik le.

Mit tegyél? A jó hír, hogy ha ezt az időszakot legyőzitek, a kapcsolatotok kiállja az idő próbáját. Szakértők azt javasolják, ezen a ponton a humorra és a lazaságra kell helyezni a hangsúlyt; arra, hogy minél jobban érezzétek magatokat együtt. Oké, nem tökéletes a házasságotok, de ez olyan nagy baj? Inkább a pozitív szemléletet kell megerősíteni, ahelyett, hogy a problémákon gondolkodnátok.


Forrás:

Danny DeVito és Rhea Perlman 30 év után jelentették be válásukat, ami sokakat sokkolt. Végül egy év után ismét egymásra találtak, a rajongók nagy örömére. Ebben az időszakban viszont nagyon sokan a kapuzárási pánik miatt kezdenek el furcsán viselkedni. A gyerekek már kirepültek a fészekből, és többen is úgy érzik, már nem találják az izgalmat a házasságban. Ismét csak ketten vannak otthon, mint a kezdetek során, de már semmi sem olyan, mint évtizedekkel ezelőtt. A válások aránya ekkoriban erősen megnövekszik.

Mit tegyél? Ne távolodjatok el egymástól. Miután már nem kell a gyereknevelésre figyelni, az egymással kapcsolatos problémák felerősödnek, és még intenzívebbé válnak a veszekedések. Ezért kell ebben a szakaszban arra törekedni, hogy újraépítsétek a kapcsolatotokat. Kezdjetek bele egy új hobbiba, sportolásba, és utazgassatok, hogy az új élmények még közelebb hozzanak titeket egymáshoz.