Galéria

5 ok, ami miatt éjjelente gyakran kell kimenned wc-re

Forrás: Talán nem tudtad, de az antidiuretikus hormon megtalálható a szervezetedben, és ez fokozza a víz-visszatartást a vesédben. Ahogy öregszel, úgy természetes módon csökken ennek aránya; de minél kevesebb van ebből a szervezetedben, annál többször kell WC-re menned. Általában 40 év körül kezdődik meg az antidiuretikus hormonok csökkenése, de sokaknál csak 60-70 év körül válik ez érezhetővé. Van lehetőség kezelésre azoknál, akiknél ez komoly gondokat okoz.
Forrás: Az alkohol és a koffein megnöveli a vizelési ingert, ezért nem mindegy, lefekvés előtt mennyivel fogyasztasz ilyet. Ha vacsorához bort ittál, vagy megkívántad a kávét késő délután, megeshet, hogy éjjel fel kell kenned pisilni. Lefekvés előtt három órával már egyiket sem érdemes fogyasztani!
Forrás: Nőknél megeshet, hogy a gyakori éjszakai mosdóba járást egy húgyúti fertőzés váltja ki. Persze ehhez több tünet is társul: például égető érzés, diszkomfort, és napközben is többször jársz WC-re, mint egyébként. Ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni, nehogy a problémáid rosszabbodjanak.
Forrás: Ha diabétesszel küzdesz, lehet, hogy a tested a gyakori vizeléssel próbál megszabadulni a túl sok cukortól. Ez megmagyarázhatja azt is, miért kell éjjel is mosdóba menned. Ha viszont nem tudsz arról, hogy cukorbeteg lennél, megeshet, hogy prediabéteszed van. Ez a cukorbetegség előtti állapot; ilyenkor a vércukorszint már magasabb, mint a normális, de még nem olyan magas, hogy már diagnosztizált diabétesz legyen. Ha azt gondolod, hogy van esély erre, keress fel egy orvost!
Forrás: Több olyan nőgyógyászati probléma is van (például méh polip, petefészekciszta), amelyek során megnövekszik a szervek mérete. Ha ez megtörténik, nyomást helyezhetnek a húgyhólyagra, ami miatt sokszor érzed azt, hogy pisilned kell. Addig nem tudhatod, hogy nálad is ez a gond, míg el nem mész egy nőgyógyászhoz. Ha mostanában nem voltál, feltétlenül kérj időpontot!