Galéria

18 jel, hogy érzelmi erőszak áldozata vagy a párkapcsolatodban

Forrás:

1. Kétszer is meggondolod, hogy mit mondasz a partnerednek.
Máskülönben esetleg bajba kerülsz. Sokszor még apróságokat sem szívesen hoz fel az ember, ha éppen érzelmi erőszak áldozata. Mit fog szólni a másik, ha megtudja, hogy új elemet kell venni a faliórába?


Forrás:

2. Hetente többször is dühös lesz rád.
Amikor megkérdezed, miért, tagadja vagy téged hibáztat. Esetleg kinevet és elmondja, hogy túl érzékeny vagy.


Forrás:

3. Amikor megpróbálsz beszélni vele, elzárkózik a kommunikáció elől.
Így sohasem oldódnak meg a problémák, marad a status quo. Az is előfordulhat, hogy ilyenkor is téged hibáztat, mondván, hogy te mindig problémázol valamin.


Forrás:

4. Úgy érzed, egyáltalán nem ért meg.
Gyakran mintha meg se hallaná, amit mondasz neki, még akkor sem, ha valami jelentéktelen, hétköznapi ügyről van szó.


Forrás:

5. Általában teljesen hülyének érzed magad.
Nem érted, mi bajod van, hiszen működő párkapcsolatban élsz. Nyilván te rontottál el valamit.


Forrás:

6. Még sosem mondtad neki, hogy hagyja abba.
A nyílt konfrontáció egyszerűen nem szerepel az eszköztáradban. Túl veszélyes lenne.


Forrás:

7. Állandóan kiforgatja a szavaidat. Az érzelmi erőszak áldozatai rendszeresen kerülnek olyan helyzetbe, amikor a partnerük teljesen máshogy emlékszik egy szituációra, mint ők. Természetesen ilyenkor is neked van rossz memóriád, esetleg nem ártana kivizsgáltatnod magad egy orvossal. A végén megfogadod magadban, hogy többet nem kezdeményezel beszélgetéseket vele, mert csak a baj van belőle.


Forrás:

8. Egy hang valahol belül azt mondja neked, hogy valami nagy gáz van.
És hogy kezdj el futni az ellenkező irányba. Miközben képtelen vagy pontosan rájönni, mi is a probléma. De mégis. Érdemes hallgatnod erre a hangra.

 


Forrás: 9. Egy ideje próbálod elkerülni, hogy együtt menjetek társaságba.
Az érzelmi erőszak könnyen felismerhető onnan, hogy az egyik fél rendszeresen megszégyeníti a másikat közös barátok, családtagok előtt. Akár az áldozat hozzátartozói előtt is. Egy idő után az ember azon kezd mesterkedni, hogy minél kevesebb ilyen helyzet adódjon.
Forrás: 10. A partnered egyáltalán nem támogat. 

Ha előléptetnek vagy más szakmai siker ér, az érzelmi erőszak elkövetője mindent megtesz azért, hogy kiderüljön: nem is olyan nagy dolog, ami történt, igazából nevetséges apróság és az is leginkább az ő érdeme. Addig csűri-csavarja a dolgot, amíg el nem juttok addig, hogy valójában említést sem érdemel az ügy. Nincs értelme dicsekedni vele vagy pláne felhozni a barátok előtt!


Forrás:

Úgy bánik veled, mint egy háziákedvenccel.
Mert ezt érdemled, nem igaz? (Nem, nem igaz.) Az is előfordulhat, hogy lassan, türelmesen magyaráz el neked dolgokat, mint egy gyereknek.


Forrás: 12. Mindenedet kontrollálja.
A pénzedet, a telefonhívásaidat, azt, hogy milyen gyakran használod az autót, hogy kivel találkozol. Még csak fél éve vagytok együtt és már azt tanácsolja, hogy nyissatok közös bankszámlát? Kezdhetsz gyanakodni.
Forrás: 13. Úgy állítja be az egészet, hogy mintha az egész világ lenne a hibás.
Az érzelmi erőszak áldozatai gyakran érzik magukat elszigetelve, mintha nem lenne kihez forduljanak. Sokszor a családjukra is bizalmatlanul tekintenek, hiszen a partnerüknek alaposan megvan a véleménye róluk.
Forrás:

14. Egyfolytában bűntudat gyötör. Hát persze, mert a partnered mindenért téged hibáztat. Azért is hibásnak érzed magad, ha például másokkal is töltesz időt, nem csak vele. Vagy ha edzésre mész, mielőtt elmosogatnál. Vagy ha „túl kevés időt töltesz a gyerekkel”. Ha a partneredtől gyakran érkezik ilyen ügyekben szemrehányás, akkor gyanakodhatsz rá, hogy érzelmi erőszak határozza meg a kapcsolatotokat.


Forrás:

15. Amikor nem vagytok együtt, állandóan hív vagy sms-ezik.
Az érzelmi erőszak egyik legnyilvánvalóbb jele, ha távolléted alatt a partnered óránként vagy még gyakrabban rád csörög, hogy minden rendben van-e, miközben otthon esetleg nem is szól hozzád vagy elzárkózik tőled.


Forrás:

16. Erőszakkal fenyeget.
Ezen nincs mit magyarázni. Még ha a valóságban nem bánt, akkor sem megengedhető az ilyesmi. Akkor sem, ha egyértelműen „viccel”. „Legszívesebben megfojtanálak” – ilyet nem mondhat neked senki.


Forrás: 17. Kilátásba helyezi, hogy öngyilkos lesz, ha elhagyod.
Ha a partnered érzi, hogy te már kifelé tartasz a kapcsolatból, akkor könnyen előfordulhatnak a részéről kétségbeesett kitörések, ígérgetések vagy akár fenyegetések. Ne hagyd, hogy zsaroljon; ne gondold, hogy a lelkeden fog száradni a halála. Ha úgy látod, hogy labilis állapotban van, beszélj egy közeli barátjával vagy hozzátartozójával. Nem neked kell megmentened vagy megoldanod az életét. Azért csak ő felelős.
Forrás: 18. A saját személyisége meghosszabbításaként bánik veled, nem pedig önálló lényként.
Az érzelmi erőszak egyik legárulkodóbb jele, ha a partnered nem tiszteli benned az önálló, saját véleménnyel, ízléssel bíró személyiséget. Talán el se tudja képzelni, hogy képes vagy önálló gondolatokra. Ha mégis nézeteltérésbe keveredtek bármilyen ügyben, akkor legjobb esetben is csak legyint és a véleményedet egyáltalán nem veszi komolyan. Ha ez jellemző a kapcsolatotokra, akkor érdemes elkezdened gondolkodni azon, hogy maradni akarsz-e benne.