Galéria

6 jel, hogy kávéfüggő vagy

Forrás:

Reggelente fáj a fejed

Ha azonnal elkezdődik a fejfájás, ahogy kilépsz az ágyból, azt próbálja jelezni a tested, hogy minél hamarabb koffeinra van szüksége. 

„A fejfájás 12-24 órával az utolsó kávé elfogyasztása után jelentkezhet, ezért is jellemző a függőkre ez a tünet, hiszen egész éjjel nem vettek magukhoz kávét” - mondja Maggie Moon, dietetikus 

Mivel az ital dehidratál, attól is fájhat a fejed, hogy nem ittál elég vizet.

 


Forrás:

Ideges vagy nélküle

Ha rosszabb a kedved és könnyebben elszakad a cérna kávé nélkül, ez is a koffeinnek köszönhető. A szervezetünkben meghatározott mennyiségű szerotoninra és dopaminra van szükség, hogy boldognak érezzük magunkat. Ha ezeknek az anyagoknak a mennyisége csökken, depresszívebbé válhatsz. Ráadásul a koffein hiányának hatására kevésbé aktivizálódik a szimpatikus idegrendszer, mely az eufória és éberség érzéséért felel.


Forrás:

Izomgörcseid vannak

A túlzott kávéfogyasztás dehidratálja a tested, ezért a lábaidban fájdalmas görcsök is jelentkezhetnek dr. Partha Nandi szerint. A másik jel az RLS, vagyis a nyugtalan láb szindróma lehet.


Forrás:

A vérnyomásod lecsökken, ha nem iszol kávét

Mivel a kávé hatására nő a vérnyomás, ha kihagyod, lecsökken. Ennyire egyszerű. Ilyenkor gondok lehetnek az egyensúlyoddal, gyengének, fáradtnak érzed magad, akár szédeleghetsz is. 


Forrás:

Nem alszol jól

Ha már este nem iszol kávét, viszont mégis rosszul alszol, a napközbeni koffeinbevitelt kell okolni. Mivel a kávé kihat a szerotinin mennyiségére - vagyis csökkenti -, nehezebben tudsz elaludni. Ezen kívül az adenozin receptorokat is blokkolja, így nem álmosodsz el, energikusabbnak érzed magad este is - ez pedig álmatlansághoz vezet.


Forrás:

Ingadozik a testhőmérsékleted

Mivel a kávé növeli a pulzusod és fokozza a vérkeringést is, emelkedhet tőle a testhőmérsékleted. Moon szerint bizonyított, hogy a koffein megnöveli a tested maghőmérsékletét. Ilyenkor előfordulhat, hogy akkor is fázol, amikor általában nem szoktál.