Galéria

Az alkoholallergia tünetei

Forrás: Ha a májból hiányoznak bizonyos enzimek vagy a szervezet valamilyen genetikai rendellenesség miatt nem tudja megfelelően lebontani az alkoholt, akkor hirtelen meleged lehet, kipirosodhatsz, izzadhat a homlokod, a szíved pedig elkezdhet össze-vissza verni. Ezek a tünetek mind-mind arra utalhatnak, hogy a szervezeted képtelen lebontani az alkoholt.
Forrás:

A szervezet úgy reagál az alkoholra, mint egy betolakodóra, ezért antitesteket kezd termelni, amelyek miatt hisztamin szabadul fel, ezektől pedig viszkethet és kipirosodhat a bőr. Ha az antitest nem tudja lebontani a hisztamint, akkor az halmozódni kezd a szervezetben, bőr irritációt okoz és ahhoz, hogy elmúljanak a tünetek, valószínűleg antihisztaminra lesz szükség.


Forrás:

Alkoholfogyasztás után jellemző tünet az allergiásoknál a bedagadt ajak, illetve szemkörnyék, ami a nyelvre is átterjedhet, ebből pedig komoly gondok is adódhatnak. Ilyenkor fulladni kezdhetsz és egyéb légzési nehézségeid is támadhatnak, ezért érdemes mielőbb kihívnod a mentőket, különben anafilaxiás sokkot is kaphatsz, aminek következtében leállhat a légzésed és a keringésed.


Forrás: Ha fulladsz és nehezen veszed a levegőt alkoholfogyasztás közben vagy után, mindenképp keress fel egy orvost és mielőbb végeztess el egy allergiatesztet, mert közel sem biztos, hogy csupán felsőlégúti megbetegedésről van szó. Abban az esetben, ha egyébként is asztmában vagy egyéb légzőszervi betegségben szenvedsz, az alkohol hatására súlyosbodhatnak a tüneteid, amelyek nagyon veszélyesek lehetnek. A borban természetesen megtalálható hisztaminok és szulfitok ráadásul sokkal könnyebben okozhatnak asztmás tüneteket. Szóval csak óvatosan az alkohollal!
Forrás: Ezek a tünetek természetesen nem feltétlenül utalnak egyből allergiára, de ha súlyosak, hosszasan fennállnak, illetve fájdalmas hasi görcsök is társulnak melléjük, mielőbb vizsgáltasd ki magad.