Galéria

11 tényleg hasznos tanács, ha segítség nélkül akarsz fogyni

Forrás:

Nem feltétlenül kilóban és centiben! A célod lehet az is, 6 hónappal később lihegés nélkül bírj felmenni a hetedik emeletre gyalog. A célod elérésének érdekében (lehetőség szerint szakorvossal konzultálva) az egészségi állapotodnak megfelelően be kell lőnöd, hogy naponta minimálisan mennyi kalóriára van szüksége a szervezetednek. Emellett figyeld a napi szénhidrátbevitelt is, amit próbálj meg 160 grammon tartani.


Forrás:

Nem kamu, tényleg működik! Ha kisebb a tányér, akkor elég 1 almát, és egy cukor- és lisztmentes kekszet beletenni uzsira. Működik!


Forrás:

Vezess naplót!

Először én is hangosan felnevettem, amikor azt a tanácsot kaptam, hogy vezessek „étkezési naplót”. Aztán rájöttem, hogy olyan fegyelmet és rendszert hoz az étkezéseimbe, amire tényleg szükségem volt. Mi legyen a naplóban?

– Hol és mikor ettél?

– Mit ettél és ittál?

– Mennyi kalóriát vittél be a szervezetedbe?

– Hány gramm szénhidrátot fogyasztottál?

– Mennyi és milyen testmozgást végeztél?

– Amennyiben úgy érzed, csinálhatsz egy „megjegyzés” fülecskét is, ahová a saját érzéseidet, hangulatodat írod.


Forrás:

Ha egyedül csinálod végig a diétát, akkor is tudni fogja valaki, ha csalsz, méghozzá te magad. Ha délután, csak úgy elsétálva a konyhapult mellett bekapsz egy mindenmentes kekszet, akkor azt is írd fel a naplódba! 17 kalória és 3 gramm szénhidrát is számít. Ne csapd be önmagad!


Forrás:

Sokakban él az a félelem, hogy nem fognak tudni megállni napi 1200 kalóriánál, és újra elkezdik kinyitogatni a hűtőszekrény ajtaját. Azt szokták mondani, hogy ez elhatározás és akarat kérdése, de előfordul, hogy valaki kényszeres evő, vagy pótcselekvésnek használja az ételt. A legjobb, amit tehetsz, hogy mindig egy napra vásárolj be. Ezt persze könnyebb mondani, mint megvalósítani, de nem lehetetlen. Ne halmozz fel otthon 10 almát, ha csak napi 2-3 darabra van szükséged, ráadásul az a napi 10 perc séta, amíg lemész a boltba, nem árt. Persze vannak élelmiszerek, amelyeket nem tudsz egyetlen adagban megvenni. Egy brokkoliból akár 2,3 napig is főzhetsz. Ettől ne ijedj meg!


Forrás:

A diéta és az étterem nem ellenség, csak meg kell találni azt a helyet, ami ideális a te étrended számára. Ha tervezett vacsoráról, ebédről van szó, akkor érkezés előtt csekkold le a hely honlapját. Nézd meg a menüt, válaszd ki, hogy mit ehetsz a felsorolt ételekből (ha például allergiád vagy cukorbetegséged van, akkor azokra külön figyelj), majd kalóriatáblázat segítségével kiszámolhatod, hogy körülbelül melyik a számodra megfelelő étel. Ha aznap 1200 helyett 1700 kalóriát viszel be a szervezetedbe, akkor nem az a megoldás, hogy másnap éhezteted magad, inkább iktass be 30 perccel több sétát vagy úszást.


Forrás:

Mozgás nélkül tényleg nincs siker. Viszont ha nagy túlsúllyal küzdesz, akkor sokkal nehezebb nekiállni a testmozgásnak. Nyugi, senki nem várja el tőled, hogy sprintben nyomd a köröket a Margitszigeten! Van azonban két sport, amit elhízottként is bátran elkezdhetsz. Az egyik az aquafitness, amelyekért átlagosan 1800-2500 forintot kérnek óránként, a másik a gyaloglás (ahogy tudsz, egyre gyorsabb tempóban). Az úszás és az aquafitness nem terheli úgy meg az izületeidet, ráadásul attól sem kell rettegnek, hogy mások mit fognak szólni, ha túlsúlyosan lemész az uszodába, mert az ilyen órákon hasonló sorstársakkal fogsz találkozni, akik nem fognak ítélkezni.


Forrás:

Felesleges azon sopánkodni, hogy nem ehetsz chipset, krumplit vagy tésztát. Inkább azt keresd, hogy mennyi más finomságot ehetsz „büntetlenül”. A zöldségek, a tofu, a mindenmentes, kevés szénhidráttartalmú kekszek, a különböző magvak és a saját készítésű teljes kiőrlésű kenyér lesznek a legjobb barátaid. Kutakodj a neten, kérd ki dietetikus tanácsát, és egy teljesen új világ nyílik meg előtted!


Forrás:

Teljesen felesleges pénzkidobás új ruhákat venni az életmódváltás elején vagy közepén. A méreted még változni fog, a már meglevő ruhákat, nadrágokat elviheted varrónőhöz, aki beszűkíti neked őket. A ruhára szánt pénz pedig mehet uszodabérletre vagy a megtakarításba.


Forrás:

A célt már az elején meghatároztad, de a motivációt sem árt belőni! Enélkül ugyanis hamar bekövetkezhet a kudarc. Motiválhat az, hogy bebizonyítsd magadnak és környezetednek, hogy kitartó vagy. Motiváció lehet az is, hogy egészségesebb legyél, megszűnjenek vagy legalábbis könnyebben kezelhetőek legyenek azok a betegségek, amelyekkel harcolsz a túlsúlyod miatt.


Forrás:

Az örök kérdés, ami minden diétázó életébe visszatér.

– Mi van, ha visszajönnek a kilók? Ha nem koplalsz, hanem egy hosszú ideig tartható, rendszeres mozgással kialakított életmódváltást követsz, akkor nem fognak visszajönni a kilók.

– Sokak rágörcsölnek arra is, hogy mi van, ha nem kezdnek leolvadni a plusz kilók? Ha mindent a haditervnek megfelelően csinálsz, akkor fogyni fogsz! Ha mégsem, akkor nemcsak az életmódváltást érdemes átnézned, de egy alapos kivizsgálásra is szükséged lesz (bár ezt ajánlatos már a program előtt megtenni!)

– Mi van, ha kinevetnek az uszodában, az edzőteremben, a parkban…? Az égvilágon semmi. Nem engedheted meg magadnak, hogy az a 2 perces séta gátoljon meg a mozgásban, amíg az öltözőtől eljutsz a medencéig!