Galéria

7 pillanat, amikor a 2019-es Oscat történelmet irt

Forrás:

Az Oscar-gála egész jól lement kijelölt házigazda nélkül. A díjátadó sztárok és a nyitószámként fellépő Queen egész jól elvitte a show-t visszatérő komikus nélkül. Ugyanakkor sokan azt kívánták, bárcsak az első Oscart átadó Maya Rudolph, Tina Fey és Amy Poehler vezették volna az Oscart hárman.


Forrás:

A négy díjazott színész közül csak Olivia Colman fehér, rajta kívül egy egyiptomi származású (Rami Malek) és két afroamerikai (Mahershala Ali és Regina King) nyert szobrot ezen az estén, ami példa nélküli az Oscar történetében. A nem színészeknek járó díjak között is van egy-két mérföldkő: a legjobb jelmezterezőnek és a legjobb díszlettervezőnek járó díjat is egy-egy fekete művész vihette el (Ruth E. Carter, illetve Hannah Beachler), mindketten nők ráadásul, és mindketten a Fekete Párduc című film stábjának tagjai voltak (képünkön egy jelenet belőle). Ők az Oscar történetének második, illetve harmadik fekete női nyertese, akik nem színészi alakításért kaptak díjat (az első Irene Cara, aki a Flashdance-ben elhangzó legjobb daléért nyert 1983-ban).


Forrás: Emilia Clarke kézzel festette a haját az Oscar-gálára

Biztosak vagyunk benne, hogy ilyen még nem fordult elő eddig az Oscar történetében. Nem egetrengető dolog, de mégis meg kell emlékeznünk a Trónok harca bátor színésznőjének eme hőstettéről!


Forrás: Nyert egy olyan film, amit a legtöbb néző nem a moziban látott (mármint legálisan sem)

Alfonso Cuarón filmjét, a Romát a Netflix online filmcsatorna forgalmazásában ismerhette meg a világ, bár néhány amerikai moziban is vetítették. A Quartz úgy tudja, a Netflix 25 milliót költött a film Oscar-kampányára. A Roma a legjobb idegen nyelvű film, a legjobb operatőr és a legjobb rendező kategóriában lett díjazott.


Forrás: Meredek, bevállalós vörös szőnyeges kreációk Glenn Close ruhája 19 kilót nyomott; azon kívül láttunk szoknyás férfit (Billy Porter), nadrágkosztümbe öltözött nőket (Amy Poehler, Melissa McCarthy). Általánosságban elmondhatjuk, hogy a vattacukor volt a trend a vörös szőnyeges ruhák tekintetében, színben és állagban egyaránt.
Forrás: Nyert egy film a menstruációról A Period. End of Sentence. című rövid dokufilm a menstruációs szegénységről, az azt körülvevő tabukról szól és Indiában játszódik. Az egyik producer, Melissa Berton ezekkel a szavakkal vette át a díjat: „Nem azért sírok, mert épp menstruálnék vagy ilyesmi...”.
Forrás:

A szexuális zaklatási balhék miatt kegyvesztett Bryan Singer természetesen nem volt jelen a gálán. Egyedül a vágó, John Ottman, aki 1995 óta dolgozott Singerrel, utalt arra, hogy balhés volt a Bohém rapszódia forgatása, amikor megköszönte a stábnak, hogy „összezártak és megbíztak egymásban és támogattak”.