Galéria

Gyakran vannak rémálmaid? Ezek állhatnak a háttérben!

Forrás: Ez egy ördögi kör: a rémálmok miatt kevesebbet alszol, de a rémálmokat a kevés alvás is előidézheti. Egy felmérés során a megkérdezettek 17,1%-a vallotta be, hogy álmatlansággal küzdenek, és amikor sikerül elaludniuk, rémálmaik vannak. Erről az tehet, hogy amikor keveset alszol, nem tudsz igazán belekerülni a REM-fázisba. Amikor egy kis időre mégis sikerül, az agyad túl aktív lesz, ami rémálmokat teremt.
Forrás: Lehet, hogy te nem is észleled, de alvás közben légzési problémákkal is küzdhetsz. Például az alvási apnoe, sőt, akár a horkolás is elég komoly hatással van a pihenésedre, és ha nem tudsz rendesen levegőt venni, az rémálmokat okozhat. Emiatt egy kutatás során olyan embereket vizsgáltak meg, akiknek gyakran vannak rémálmaik, majd az alvási apnoe kezelését vetették be náluk. 90%-uk arról számolt be, hogy sokkal kevesebb rossz álmuk van azóta!
Forrás: Hiába imádod a horrorfilmeket, és érzed azt, hogy téged ezek egy kicsit sem ijesztenek meg, így is hatással vannak az alvásodra. Az ijesztő filmek az álmaidban visszatérhetnek, és emiatt akik gyakran néznek horrort, rosszabbul is alszanak.
Forrás: Ha szedsz gyógyszert, érdemes megnézned a mellékhatásokról szóló részt! Ugyanis több gyógyszer, leginkább az antidepresszánsok és kedélyjavítók hatással vannak az agyadra, és egyúttal az álmaidra is - de utóbbira negatív értelemben. Ugyanez igaz a vérnyomást szabályozó gyógyszerekre, altatókra, allergia elleni készítményekre és szteroidokra is!
Forrás: Érdekes módon azok számoltak be igazán gyakori rémálmokról, akik lefekvés előtt tejterméket fogyasztottak. Az embereknek ma már jelentős része küzd laktózintoleranciával és egyéb érzékenységgel, így meglehet, hogy nálad is ez a probléma. Próbáld ki, hogy egy időre az esti étkezésedből kihagyod a tejterméket, és nézd meg, így milyen álmaid vannak.