Galéria

Alvászavar kezelésére – gyógyszerek nélkül

Forrás:

Tarts az éjjeliszekrényeden tollat és ceruzát! Ahogy felébredsz, írj fel minden teendőt, ami rád vár másnap. Ez a módszer kitisztítja és lecsillapítja majd az elmédet, így sokkal könnyebb lesz majd visszaaludnod.


Forrás:

De mindenképp olyat válassz, amit már hallgattál korábban, így nem tart majd lázban az izgalom, és nem kell majd úgy koncentrálnod. Ez egy igazán jó figyelemelterelés, ami kellőképpen kikapcsolja majd az agyad.


Forrás:

Sokszor, a nem megfelelő hőmérséklet miatt nem tudunk aludni – még, ha erre korábban nem is gondoltunk. Vedd le a hőfokot! Az ideális hőmérséklet az alváshoz 18 Celsius-fok körül van.


Forrás:

A bárányok helyett számold, hogy hányszor veszel levegőt. Így csináld: egytől számolj el háromig, majd kezdd újra. Előbb elalszol ezzel a technikával, mint gondolnád.


Forrás:

Kutatások bizonyítják, hogy a levendula illata nyugtatja az elmét, ellazít, és segíti a mély alvást. Csepegtess pár csepp levendulaolajat a párnádra elalvás előtt, így biztosan könnyebben zuhansz majd álomba.


Forrás:

De most ne a fejed alá, hanem a két térded közé tedd! Ezzel a módszerrel megemeled a csípődet és a lábszáraidat, amivel visszaállíthatod a helyes tartást és kellőképpen ellazíthatod az izmaidat. Így nyugodtabban tudsz majd pihenni.


Forrás:

Képzeld el minden egyes apró részletét, a padlótól a mennyezetig. Gondolj a meleg szülői otthonra, a biztonságra, amelyet ott éreztél, és cseréld a stresszes gondolataidat ezekre a kedves emlékképekre.


Forrás:

Ha felébredsz az éjszaka közepén, még véletlenül se jusson eszedbe az órádra vagy a telefonod kijelzőjére pillantani, mert ettől csak még stresszesebb leszel!


Forrás:

Ha már jó ideje ébren vagy és semmi sem segít, hogy újra álomba szenderülj: ülj át egy székbe! Bármennyire is furcsának tűnik elsőre, néha egy egyszerű helyváltoztatás és minimális mozgás hozzásegíthet, hogy aludni tudj. Amint újra elálmosodsz a székben ülve, feküdj vissza az ágyadba.

sa


Forrás:

Ezt néha a szobában sem árt persze megtenned, de mi most kifejezetten az arcbőrödre gondolunk. Tarts az éjjeliszekrényeden arcpermetet és ha meleged lenne, fújd magadra. Ez kellőképpen hamar lehűt ahhoz, hogy könnyebben álomba szenderülj újra.


Forrás:

Az ASMR rövidítés az Autonomous Sensory Meridian Response-ból jön, amit nagyjából úgy fordíthatnánk le, hogy: önálló érzéki-idegi reakció. Ami a takaró, illetve a koponya hátsó részéből indul. De nem egy tényleges fizikai behatás miatt következik be, hanem bizonyos vizuális elemek és hangok által, mint a suttogás, vagy a tűz pattogása. Mivel ezek mind-mind nyugtatnak, könnyen álomba is ringatnak. A következő alkalommal, amikor nyugtalanul érzed magad, indíts el egy ASMR videót!