Galéria

Így válaszd ki a legjobb húst a boltban

Forrás:

A szakácsok szerint a hús színe nagyon sokat elárul a minőségéről és az ízéről. Például minél sötétebb piros a marhahús vagy a disznó, annál erősebb íze is lesz. Azt viszont tudnod kell, hogy a megfelelően tárolt hús sosem lesz szürke vagy barna a szélein, így ha ezt látod, az arra utal, hogy nem olyan jó a minősége. Ezt különösen érdemes ellenőrizned az előre elcsomagolt daraboknál.

A csirkemellnél is sokat elárul a szín: ha rózsaszín, akkor biztosan friss, ha viszont kezd szürkülni, valószínűleg már egy ideje a polcon áll.


Forrás: A csirkemell vásárlásánál is érdemes megnyomkodnod egy kicsit a húst, hogy lásd, mennyire friss. Ha szilárdabb, vagyis a nyomás hatására nem málik szét, de közben mégis rugalmasabb érzése van, akkor nyugodtan megveheted. Ha viszont túlságosan puha, és az ujjad nyoma megmarad a hús felületén, akkor már valószínűleg romlott a minősége.
Forrás:

A húsokon található sűrűbb zsírréteg plusz ízt ad az ételnek, azonban sokat elárul a minőségéről is. Ha a csomagoláson keresztül megnyomod, viszonylag keménynek kell lennie, hiszen a hideg húsokon található zsír masszívabb. Az állat koráról is árulkodik mindez: ha fehér színe van a húson található zsírnak, akkor fiatalabb, ha pedig sárgás árnyalata van, akkor idősebb állatról van szó.

A húson található zsír egy bizonyos mértékig plusz ízt ad az ételnek, de ha túl sok található rajta, azzal az ellenkezőjét érheted el.


Forrás: Ha előre lefagyasztott csirkét veszel, nagyon alaposan nézd meg a csomagolást! Egészségügyi okokból ezt a húst ugyanis nem lenne szabad többször újrafagyasztani, de sajnos van, ahol ezzel nem foglalkoznak. Ha a zacskón belül folyadékra utaló jelet látsz, vagy jégkristályokat a belsejében, az arra utal, hogy egyszer már kiolvadt. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy bajod lesz tőle, de az íze kevésbé lesz finom.