Galéria

Fűszerek rák ellen - 12 fűszer, amik segítenek csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát

Forrás:

A gyömbér az egyik leghatékonyabb fűszer a rák megelőzése szempontjából. Nem csak gyulladáscsökkentő, de sejtvédő hatású fűszer is, erős antioxidáns, fokozza a vérkeringést. Emellett pedig jó hasmenésre, emésztőrendszeri betegségekre és vastagbérák ellen kifejezetten jónak tartják.


Forrás: Húsos ételekhez vagy például pizzához előszeretettel használunk oregánót, és nem is tudjuk, hogy rák ellen is jó fűszer. Prosztatarák ellen például állítólag kifejezetten hatékony, a benne található bizonyos quercetin nevű anyag ugyanis gátolja a rákos sejtek növekedését.
Forrás: A rozmaring nem csak remek antioxidáns forrás a szervezetünk számára, de segíthetünk vele a szervezetünk méregtelenítését. Jó emésztési problémákra, védi a szivet és az érrendszert, fokozza az agy vérellátását, a sejtkárosodással is felveszi a harcot és a legfrissebb kutatások szerint a bőrrák ellen is hatékony lehet.
Forrás:

A fokhagyma amellett, hogy koleszterin- és vérnyomás csökkentő, segíti az emésztést és a szervezet méregtelenítését, elpusztítja a rákos sejteket is. A rákos megbetegedések kockázatát leginkább a gyomorban, a vastagbélben, a nyelőcsőben, a hasnyálmirigyben és a mellekben csökkenti.


Forrás: Mivel a fahéjnak magas a kálcium- és a vastartalma, így csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Fogyassz napi fél teáskanál őrölt fahéjat, akár magába is, de mehet a reggeli kávédba is vagy a zabkásádba, müzlibe is. A fahéj egyébként erős gyulladáscsökkentő is.
Forrás: A cayenne-bors jó a magas vérnyomás ellen, ám a legfőbb előnye, hogy segít csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát, a benne található kapszaicin pedig segít harcolni a rákos sejtekkel. Kísérletek szerint prosztatarák ellen kifejezetten hatásos.
Forrás: Ez a fűszer a rák ellen egy igazi jolly joker, mivel minden rákos sejtet pusztít. Ám a kutatók szerint a leghatásosabb elsősorban a vastagbélrák ellen. Emellett magas az antioxidáns tartalma, kurkumin nevű hatóanyaga pedig gyulladáscsökkentő hatással is bír.
Forrás: A sáfrány amennyire veszélyes, annyira csodálatos fűszer is, ugyanis bár 20 grammtól konkrétan halálos méreg, közben 150 vegyülete közül több olyan értékes is található benne, mint például a likopin, a karotinok vagy a zeaxantin, amelyek mind harcolnak a rákkal, és megelőzik a tumor kialakulását, valamint annak növekedését. Továbbá tartalmaz safranal, picrocrocin és crocin vegyületeket, melyek miatt pedig a jelentős gyulladásmérsékelő hatása is ismert. A sornak még nincs vége: kiemelkedő antioxidáns és memória serkentő hatása is van.
Forrás:

Nem kifejezetten a rák ellen hatásos, hanem már akkor, amikor kemoterápiára, sugárkezelésre járunk. A kamilla ugyanis a kezelések során keletkezett szájüregi gyulladásoknál segíthet, ha kihűlt, kis mennyiségű kamillateával gargalizálunk.


Forrás:

A borsmentát érdemes akkor (is) bevetni, ha rák vagy rák miatti kezelések okoznak gyomorproblémákat. A legjobb a friss vagy szárított borsmenta levelek áztatásából készített folyadékot. Ugyanezen elkészítési mód kemoterápiás kezelések utáni szájsebek gyógyítására is jó lehet.


Forrás: A petrezselyem az egyik legjobb fűszer. Nem csak azért, mert isteni ízt ad a levestől kezdve... igazából bárminek, de található benne C- és E-vitamin, vas, karotin és kálium . Továbbá óvja a szívünket és gyulladás- , valamint vérnyomáscsökkentő hatása is van.
Forrás: A kömény is egy olyan fűszer, ami nem csak jobb ízt ad az ételeknek, de nagyon jó hatással van a szervezetünkre is. Jó ugyanis az emésztésünkre, megszünteti a puffadást, emellett gyulladásgátló, óvja a szívet és segít csökkenti a magas koleszterin-, valamint a triglicerid szintet.