Galéria

6 dolog, amit bárcsak tudtam volna, mielőtt időszakos böjtölésbe kezdtem

Forrás:

Az első három-négy nap a legnehezebb

 

Na jó, nem akarok hazudni: ezt valójában sejtettem előre, mert mint olvasóim (bizonyára) nagy része, én is számtalan diétás módszert kipróbáltam már, és a legtöbbjük ugyanígy kezdődik: az átállás nehéz, éhségérzettel, fáradékonysággal, felborult anyagcserével jár. Minél szélsőségesebb a diéta, annál inkább. De ez az átmeneti időszak hamarabb véget ér, mint gondolnánk, és a negyedik napon este 9-kor magam is csodálkozva konstatáltam, hogy nem is vagyok éhes. Azért persze néha előfordul, hogy megkordul a gyomrom, és ilyenkor csillapítom az éhségemet egy bögre mentateával vagy (ha az nem segít) egy pohár zöld smoothie-val.


Forrás:

Délután 4-kor nem érdemes vacsorázni

Mármint az én esetemben, aki este 6 után már nem eszem. Mert ha 4-kor betermelem a félbehagyott ebédem maradékát, akkor fél 6-kor nem jut eszembe enni, utána pedig már elvileg a „böjti időszak” kezdődik. Szóval a tanulság: érdemes konkrétan beosztani az étkezés időpontjait, mondjuk reggeli 10-kor, ebéd délután 2-kor, vacsora fél 6-kor, és az étkezések között egy-egy marék nyers mandula vagy egy bögre zöldségleves.

 

Forrás:

A társasági élet sokkal nehezebbé válik

Például az alkohol is étkezésnek számít – vagy nem? Mármint tartalmaz (meglehetősen üres) kalóriákat. A közös vacsorákról nem is beszélve. A magam részéről azt a módszert követem, hogy elköltök egy laktató vacsorát (például curryt jó sok kókusztejjel), mielőtt sor kerülne az esti programra, és a társaságban pedig megelégszem egy limonádéval, esetleg salátával. Na jó, egy pohár bort azért néha megengedek magamnak.

(Az is előfordult már, hogy nem tudtam kihúzni magam az esti vacsora alól – ilyenkor megrendeltem a legínycsiklandóbb fogást az étlapról, aztán vállat vontam és továbbléptem.)


Forrás:

A víz életet ment – és a tea is

Szinte minden diétás módszerben nagy hangsúlyt kap a napi két liter víz vagy herbatea fogyasztása; ez tényleg segít az anyagcserében, csökkenti az éhségérzetet és úgy általában a helyes vágányon tart.


Forrás:

Adagok: mennyi a túl sok vagy a túl kevés?

Az időszakos böjtölők egyik leggyakoribb melléfogása, hogy nyolc órán keresztül szinte folyamatosan esznek. Ez sajnos nem megoldás, mint ahogyan az sem, hogy néhány salátalevéllel próbáld meg csillapítani az éhségedet. Számomra az vált be, hogy beszereztem két kb. 25 cm átmérőjű tányért; felfedeztem ugyanis, hogy a kisebb desszertes tányérok túl kicsik, a hagyományos lapos tányérok pedig túl nagyok egy főétkezéshez. Az új tányérjaimon már könnyen kiporciózhatom az adagjaimat.   


Forrás:

Ha nem vigyázok, könnyen azon kapom magam, hogy a napnak abban a szakában is a kajára gondolok, amikor eddig nem

Mint korábban említettem, eddig is viszonylag későn kezdtem reggelizni, úgy fél tíz–tíz körül. Most pedig előfordul, hogy már nyolckor hangosan korog a gyomrom, ami nem csoda, hiszen már tizenöt órája nem ettem. Ezekben a helyzetekben is mentatea, zöldturmix és persze a jó öreg kávé jelentik a megoldást, de az is előfordul, hogy egyszerűen beadom a derekam és elkezdek reggelizni. Mit tegyek, ha utálok koplalni?