Galéria

Ilyen hatással van az agyadra és az egészségedre a szabad levegőn töltött idő

Forrás: 2014-ben egy hosszú távú kutatást végeztek, amivel azt vizsgálták, miként változik az emberek mentális egészsége azután, hogy kiköltöztek zöldebb övezetbe. Az eredmények szerint sokkal kevesebbet stresszeltek, nyugodtabbak voltak, és mentálisan is javult az állapotuk. Ez pedig nem csak rövid ideig tartott, hanem három évvel később is!
Forrás: A Stanford Egyetemen végeztek felmérést, a résztvevőket pedig két részre osztották. Az első csoport tagjainak minden nap összesen 90 percet kellett sétálniuk az egyetemre egy zöld parkon keresztül, a másik társaságnak pedig ugyanennyit egy hangos főút mellett. Akik a zöld övezetben jártak nap mint nap, összességében kevesebbet gondolkodtak az életükben történő negatív dolgokon, és a depresszió esélye is csökkent náluk.
Forrás: A fizikai állapotunkat is befolyásolja a szabadban töltött idő. Szakértők 143 kutatás eredményét vetették össze, és ez alapján állapították meg, hogy akik gyakran járnak zöldövezetben, jobb vérnyomással, alacsonyabb koleszterin-szinttel rendelkeztek, sőt, sokkal jobbakat aludtak, és a II-es típusú diabétesz esélyei is csökkentek.
Forrás: Az is számít, hogy épp hol jársz, hiszen nem minden "zöld" helynek van ugyanolyan hatása. Például ha egy erdőben, vadregényesebb tájon sétálgatsz, máshogy fogod érezni magad, szemben egy parkban töltött délutánnal. Az emberek az előbbiben sokkal nyugodtabbnak érezték magukat, kevesebbet stresszeltek, de a jó hír, hogy a parkban is tapasztalhatod magadon a pozitív következményeket. Úgyhogy mozdulj ki te is!