Galéria

8 tipp, hogy gyorsabban elmulaszd a nátha és influenza kellemetlen tüneteit

Forrás:

Biztosan te is sokszor hallottad gyerekkorodban, hogy ha megfáztál, a pihenés az egyik legnagyobb segítség a gyógyulásban. Ez így is van! Ha egy kicsit is betegnek érzed magad, ne dolgozz, nyomás haza és irány az ágy. Tudniillik korábban több kutatás is bebizonyította, hogy a mély, nyugodt alvás óriási szerepet játszik a szervezet ellenállóképességének növelésében.


Forrás:

Az orrdugulás rendkívül bosszantó tud lenni, amitől mielőbb szabadulnánk, hiszen kihat a légzésünkre, a szaglásunkra, de még az ízérzékelésünkre is. A szakemberek azt tanácsolják, hogy megfázás vagy influenza esetén ezért mindenképpen használjunk orrcseppet, csak ne akármilyet! Ők az intranazális szteroid sprayket ajánlják, amelyek csökkentik az orrjárat gyulladását, nedvesítik a nyálkahártyát és segítenek a váladékozásban, amivel megakadályozzák, illetve feloldják az orrdugulást.


Forrás:

Az orrjárat sóoldatos öblítését fül-orr-gégészek is gyakran javasolják, hiszen ezzel egyrészt igen hamar megszabadulhatsz a kórokozók nagyrészétől amelyek a nyálkahártyádon tanyáznak, másrészt szabaddá teszi ea legutakat, ezzel megkönnyítve a légzést. Gyógyszertárakban könnyen hozzájutsz, de te is készíthetsz magadnak ilyen oldatot, amihez – talán nem meglepő – csak sóra és vízre lesz szükséged.


Forrás:

A pihenés után talán a második legfontosabb tanács, amit betarthatsz, hogy fogyassz jó sok folyadékot! A hidratálás tudniillik segít az orrváladék fellazításában és kiürülésében. A hozzáértők azt tanácsolják, hogy a kellő mennyiségű folyadékot különböző forrásokból szerezd be: teából, vízből, izotóniás italokból, gyümölcslevekből és levesekből. (Természetes a cukros üdítők nem tartoznak bele ebbe a listába.)


Forrás:

Fáj a torkod, tüsszögsz, lázas vagy és végtagfájdalmad is van? A rengeteg tünet közel sem jelenti azt, hogy különböző gyógyszerekre lenne szükséged az elmulasztásukhoz. A sok pirulával csak a gyomrodnak és a pénztárcádnak ártanál. Válasz inkább olyan orvosságot, ami egyszerre enyhíti a fájdalmat, csökkenti a lázat és gyulladásokat.


Forrás:

Biztos emlékszel arra a mentol- és eukaliptuszillatú, szinte már viaszos állagú kencére, amit anyukád a mellkasodra kent, amikor kicsi voltál, és ami igazi csodafegyver a nátha és egyéb megfázásos tünetek enyhítésére. A VaporRub kence kifejezetten ajánlott köhögéssel, torok- és hörghuruttal járó meghűléses panaszokra is.


Forrás:

A tünetek enyhítését a meleg, a gőz és a párologtatás egyaránt segíti. Meleg, de nem tűzforró vízbe érdemes ilyenkor gyógynövényeket is csempészni, például levendulát, zsályát és/vagy kamillát, majd egy tál fölé hajolva vagy egy kád fürdővízben elmerülve inhalálni a gőzben. A növények illóolaja serkenti az orrüreg- és a hörgők nyálkahártyáján található csillók mozgását, ezáltal könnyíti a légzést és segíti a váladék feloldását, távozását.


Forrás:

Egy 2013-as kutatásból kiderült, hogy ha a megfázás első napján 75 mg cinket visz be valaki a szervezetébe, akkor jóval előbb gyógyul ki a betegségéből, mintha nem tenné. Azonban egy-két tablettával nem mész sokra, csak ha az egész betegséged alatt rendszeresen veszel be belőle. Sokan a cinkes szopogatótablettára esküsznek, amely már közvetlenül a torokban kezdi el kifejteni hatását. Ezek a cink szopogatótabletták egyébként C-vitamint és propoliszt is tartalmaznak, amelyek szintén segítehetnek a gyors gyógyulásban.