Galéria

Karácsonyfa-kisokos

Forrás: A vágott fenyők nagyjából 4-5 hétig élnek és tartják meg a tűleveleiket. Ha a tökéletes fára vágysz, célszerű ilyenkor megvásárolnod. Mindenképp világosban vedd meg a kiválasztott fenyőt, és mielőtt fizetnél, ne felejtsd el megnézni, hogy valóban friss fát vásárolsz-e meg. Ezt úgy derítheted ki legkönnyebben, ha a kezedet végig húzod a fa egyik ágán vagy kissé megrázod azt. Ha már akkor hullajtja a tűleveleit jobb, ha egy másikat viszel haza.
Forrás:

Mindegyiknek megvannak a maga előnyei. Ha gyökeres fát választasz, amit szívesen kiültetnél a kertbe az ünnepek után, válassz olyat, aminek minél nagyobb a földlabdája, hiszen ezeknek biztosan egészségesek a gyökerei. Ha a vágottra esne a választásod, akkor jóval nagyobb fád lehet, mint labdás társai, ha pedig a műfenyő mellett teszed le a voksodat, évekig használhatod majd, és ezzel megkíméled pár élő társát a pusztulástól.


Forrás:

Milyen fajtát válassz?

Ezt a preferencián kívül olyan tényezők is befolyásolják, mint a lakás hőmérséklete vagy, hogy hány napig szeretnél gyönyörködni benne! A lucfenyőnek csodás az illata, de hamar ledobja a tűleveleit, ezért ebből csak nagyon friss egyedeket érdemes választani. Az ezüstfenyő ugyan nagyon szép, de elképesztően szúrós ezért nem könnyű feldíszíteni. A Nordmann sokáig kitart, gyönyörűszép és a tűlevelei rászáradnak az ágaira, így nem kell folyton sepregetni őket, azonban sajnos nincsen illata és igencsak drága mulatság.


Forrás:

Ha megvásároltad a számodra tökéletes karácsonyfát, érdemes kültéren a leszorító hálójában tárolnod az ünnepekig. Csak karácsony előtt egy nappal vidd be a lakásba.(A fenyő törzséből érdemes lefűrészelni pár centit, mielőtt beviszed a lakásba, így könnyebben magába tudja majd szívni a vizet!) Ilyenkor már leszedheted róla a hálót, hogy szépen eltudjanak rendeződni az ágai díszítés előtt. A földlabdás fenyőt érdemes egy olyan cserépbe átültetni, ami minimum 5 centivel nagyobb, mint maga a földlabda. Ha már eleve cserépben veszed meg, akkor annyi a dolgod vele, hogy amikor beviszed kültérről, beltérre, először 4-6 órán át tartsd a garázsban vagy egy hűvösebb szobában, így megkíméled majd a hősokktól.


Forrás:

Mindegy, hogy földlabdás vagy vágott fenyőt választasz, mindkettőnek szüksége lesz vízre az ünnepek alatt. Vágott fenyőhöz érdemes olyan talpat választani, amibe vizet lehet tölteni. Ügyelj rá, hogy napi fél liter mindig legyen alatta. A cserepes változatot két hétig tarthatod bent a lakásban, és addig is érdemes rendszeresen öntözni. Végezetül: soha ne tedd egyik fajtát sem a fűtőtest közelébe!


Forrás:

Magyarországon hagyományosan vízkereszt napján bontjuk le a karácsonyfát, amit a földlabdás fenyő is gond nélkül kibír a lakásban, azonban bontás után nem célszerű azonnal kitenni a kertbe. Ahogyan bevitted, pontosan úgy is kell kitenned, vagyis célszerű visszaszoktatni a fácskát a hideghez. A jó hír, hogy akár hónapokig is a cserepében maradhat majd a fa!