Galéria

A legjobb gluténmentes lisztek

Forrás:

Az egyik legnépszerűbb alternatíva, nem véletlenül: telis-tele van ásványi anyagokkal, a sütiknek pedig hihetetlenül finom ízt ad. Arra figyelj, hogy a hagyományos, sima liszteket tartalmazó receptekhez képest egy plusz tojást kell mellé használni, hogy ne legyen nagyon tömör a tészta! Kalóriatartalma igen magas, de rostokban is bővelkedik, ami lassítja a felszívódását.


Forrás:

Leginkább tortillához, kenyerekhez és pitékhez ajánlják. Finom, enyhén mogyoróra emlékeztető íze miatt sós és édes ételekhez is remekül passzol. Rengeteg tápanyagot tartalmaz már egy kis adag is belőle, főként vasban kiemelkedő.


Forrás:

Gluténérzékenyek számára a legkézenfekvőbb a rizsliszt, azonban abban nincs sok vitamin és ásványi anyag, ráadásul nagyon kevés rostot tartalmaz. Helyette azonban a barna változat már sokkal egészségesebb, mert ehhez a teljes rizsszemet őrlik le minden jóságával együtt.


Forrás:

Az egyik legnépszerűbb gluténmentes liszt a világon, mert azon kívül, hogy nagyon kellemes íze van, magas rosttartalmának köszönhetően lassítja a szénhidrát felszívódását. Kicsit nehéz, így érdemes „hígítani” egy könnyedebb változattal.


Forrás:

Sütéshez nem ajánlott, mert rendkívül erős az íze, de főzelékek sűrítéséhez például tökéletes, és egyéb, semlegesebb ízű lisztekkel keverve nagyon finom kenyeret lehet belőle készíteni. Lassan emésztjük meg, és a magnéziumon túl tele van ásványi anyagokkal.


Forrás:

Érdekes íze miatt édességekhez kevésbé ajánlott, de kenyereket és zsömléket nagyon jól lehet belőle készíteni. A sok ásványi anyag mellett antioxidánsokat és polifenolokat is tartalmaz, B-vitaminokban pedig bővelkedik.


Forrás:

Hasonlóan használható, mint a mandulaliszt, de annál jóval több vizet vesz fel sütemények készítésénél. Egészséges zsírokat és rostokat is tartalmaz, így segít a stabil vércukorszint kialakításában.


Forrás:

A világ legkisebb magja a teff, ebből készül a lisztje. Sok benne a fehérje, és a rost, de kalciumban is bővelkedik. Az íze miatt édességekhez ajánlják, és meg is éri használni: fogyókúrázók számára kifejezetten ideális.


Forrás:

Nagyon kell ügyelni rá, hogy gluténmentes legyen, mert alapvetően az, de sokszor olyan helyen készítik, hogy gluténtartalmú liszt is kerülhet bele. Viszont remekül csökkenti a rossz koleszterin szintjét, feltölt B-vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ráadásul semleges íze miatt sokszor épp úgy lehet használni, mint a sima fehér lisztet.