Galéria

Ebben szenvedett Katalin hercegné is: ezt érdemes tudnod a vészes terhességi hányásról

Forrás:

a terhességi hormonok (HCG és ösztrogén) magas szintje
vitaminhiány
helytelen táplálkozás
refluxbetegség
a pajzsmirigy túlműködése,
Helicobacter Pylori (gyomorfekélyt okozó betegség)
Forrás:

Általában a terhesség 8. hetében kezdődik, és a 20. hetében múlik el. A betegségben szenvedő nők 10-20 százaléka azonban végig tapasztal ilyen tüneteket.

ismétlődő, gyakori hányás (van, hogy egy nap 50 alkalommal is)
epe és/vagy vér hányása
kiszáradás
hirtelen testsúlycsökkenés
túlzott nyálképződés
túlzott fáradtság, kimerültség
Forrás:

Annak ellenére, hogy az állapotos nők mindössze 0,5-2 százaléka érintett, minden terhes nőt veszélyeztethet ez a betegség. Ugyanakkor a túlsúly, az ikerterhesség növelhetik a betegség kialakulásának kockázatát, illetőleg az is közrejátszhat benne, ha az anya viszonylag fiatal.
Forrás:

Súlyosabbá is válhat a betegség, ha nem kezelik. Előfordulhat, hogy a kismama teljesen képtelen dolgozni, akár a legegyszerűbb feladatait is elvégezni. A folyamatos tünetek okozhatnak gyomorfekélyt, májkárosodást, túlzott fogyást, depressziót, epehólyag-betegséget is. Ugyanakkor csak ritkán veszélyezteti a születendő gyerek egészségi állapotát, hacsak a testsúlycsökkenés a második trimeszterben is folytatódik. Nagyobb az esély az alacsony születési testsúlyra és a koraszülésre is.
Forrás:

Fontos, hogy a kismama a lehető leghamarabb kezelésben részesüljön. Sürgősen pótolni kell a szervezetében a kiesett folyadék-, vitamin- és ásványianyag-hiányt. Jó, ha minél előbb orvoshoz fordul, aki felírhat neki a rosszullétek csökkentésére olyan gyógyszert, ami a magzatot nem károsítja. Magától semmiképp ne kezdjen el készítményeket szedni az anya, minden esetben konzultáljon a gyógyszerek mellékhatásáról az orvosával! Az étkezéseket is feltétlenül meg kell beszélni egy szakemberrel, hogy mi az a tápanyagmennyiség, amit a kismama feltétlenül magához kell vegyen: tartós rosszullét esetén is figyelni kell a hidratáltságra (például jégkocka szopogatására, ha a vizet nehezére esik lenyelni), és némi szilárd táplálék bevitelére (például pirítós kenyér falatonként, ha méshogy nem megy).