Galéria

5 díjnyertes optikai illúzió és fejtörő (és most meg is magyarázzuk, hogy működnek)

Forrás:

A kincsesláda-illúzió (Anthony Norcia, Stanford Egyetem)


Az agyunk annyira el van foglalva a szögletekkel és a sarkokkal, hogy elsőre észre sem veszi a tizenhat kört a kép közepén.

 

Forrás:

A körbe-körbe forgó kígyók illúziója (Akiyoshi Kitaoka)

Ahogyan az ember mozgatja a szemét a képet nézve, a kígyók forogni látszanak. Ha mereven nézni kezded a kígyók közepét, a mozgás lelassul vagy megáll. Az ilyen szaggatott szemmozgás, illetve pislogás az, ami előidézi ezt az illúziót még egy ilyen teljesen fix, kétdimenziós kép esetében is.

 

Forrás:

Az összeforrásban levő rács

A kép szélén töredezett, középen pedig egyenes vonalak metszik egymást. Vízszintesek és függőlegesek. Válassz ki egy „kereszteződést” a kép közepén és nézd kb. 30 másodpercig. Azt fogod látni, hogy a rács magától kiegyenesedik és szabályossá válik.

Ennek oka az, hogy amikor egy pontra fókuszálunk, a körülötte levő mezők eltűnnek vagy elhomályosodnak a látóterünkben. Ettől az agyunk elkezdi azt „feltételezni”, hogy a látómezőnkön kívül is ugyanazt a mintát fogjuk látni, mint amire épp a tekintetünket szegezzük. Továbbá az agy szereti a rendet :), szeret egyszerűsíteni és kevesebb energiájába kerül a rendezettséget, az egyformaságot belelátni a képekbe, mint a káoszt, az összevisszaságot.

 

Forrás:

Szerelemmaszk (Gianni Sarcone, Courtney Smith, and Marie-Jo Waeber)

Egy régi fotó két szerelmest ábrázol, de elsőre azt lehet hinni, hogy egyetlen arcról van szó. Az illúziót egy velencei karneváli maszk teszi tökéletessé. Igazából a maszk nélkül is könnyű belelátni a képbe az egyetlen arcot: a klasszikus „arc vagy váza” illúzióról van szó.

 

Forrás:

A kor a fejben dől el (Victoria Skye)

A fotóművész saját édesapjának tinédzserkori fotójáról készített felvételeket úgy, hogy megdöntötte a fényképezőgépet különböző szögekben. A jobboldali képen a homlok összeszűkül, az állrész pedig szélesebbnek látszik, ettől érettebb hatást kelt. Ahol a homlok szélesebb és az áll keskenyebb, ott kisfiúsabbá válik az arc. Skye szerint hasonló okok állhatnak amögött, amikor néha a tükörbe nézünk és a saját szüleinket látjuk az arcunkban, de nem mindig. Lehetséges, hogy akkor történik ez meg, amikor ferdén nézek a tükörbe? – teszi fel a kérdést.