Galéria

Akkor és most: hat ikonikus magyar gyerekszínész

Forrás:

Ullmann Mónika
Az 1972-es születésű színésznőt az Égig érő fű című film tette ismertté, noha számtalan más filmben és színdarabban is játszott gyerekszínészként. Ő énekelte el a Moncsicsi című slágert is, 8 évesen.


Forrás:

Felnőttként Ullmann Mónika a Barátok köztben tett szert újra országos ismertségre, de közben tagja volt a József Attila Színháznak, valamivel később a Miskolci Nemzeti Színháznak, most pedig szabadúszó, például nemrég volt egy bemutatója Táncórák címmel, ahol Józan Lászlóval játszanak egy kétszereplős előadásban.


Forrás:

Léner Andrást az ország Kondor Lajcsi szerepében ismerte meg a 1985-ben, a Gyerekrablás a Palánk utcában című ifjúsági krimi filmvígjáték-változatában, ahol Bánsági Ildikóval, a nemrég elhunyt Székhelyi Józseffel, valamint Koltai Róberttel játszott együtt. Más filmekben is felbukkant, például a Legyél te is Bonca! címűben.


Forrás:

András ma színházrendező, például Grecsó Krisztián regénye, a Mellettem elférsz adaptációját állította színpadra 2014-ben, amelyet ma is játszanak a Rózsavölgyi Szalonban. 


Forrás:
Hároméves korában kezdett gyerekszínészként dolgozni, de 12 éves volt, amikor az egész ország megismerte Julcsi szerepében, a Szomszédokban.
Forrás:

Ábel Anita most újságíróként és tévés műsorvezetőként dolgozik, szerepelt A nagy duett című tévés vetélkedőben 2017-ben, ahol Emilio volt a partnere, de színészként is fellép, mostanában például a Kellemes húsvéti ünnepeket! című komédiában a MOMkultban.
(Ezen a fotón éppen a példaképét, Schubert Éva színésznőt mutatja be az Éva magazin egy korábbi számában.)


Forrás:

Seregi Zoltán
Az 1967-es Tüskevár mai szemmel is az egyik legszínvonalasabb magyar tévésorozat, ami valaha készült; egyszerre játék- és dokumentumfilm, méltó társa Fekete István regényének. A főszerepben Seregi Zoltánt láthatjuk, aki 13 évesen remek alakítást nyújt. Később játszott színházakban és szinkronizált is. Az 1969-es Pál utcai fiúk adaptációban az ő hangján szólalt meg a magyar nézők előtt a Boka Jánost játszó brit színész, William Burleigh.


Forrás:

Seregi Zoltán színházrendező lett, ma a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.


Forrás:

Gévai Juli   

A Kölyökidő 90-es évek első felében a tizenéves tévénézők kedvenc műsora volt, és Juli is egyike volt azoknak a tiniknek, akik, ahogy mondani szokás, a szemünk előtt nőttek fel.


Forrás: Ma a Svraka-Gévai Juli nevet viseli, két gyermeket nevel, dolgozik rádióban, ír többek közt az Éva magazinnak is.
Forrás:

Nyolcévesen kapta meg Ricsi szerepét a Bujtor István egyik Ötvös Csöpi-filmjében, a Hamis a Babá-ban. „Én voltam az utolsó a több száz fős válogatáson. A várakozási időt pedig azzal töltöttem, hogy a stúdió előtti kiégett autóban játszottam. Tiszta korom és kosz voltam, amikor bementem, mire Bujtor csak annyit mondott: ‘Minek jött be a többi gyerek? Elég lett volna, ha csak őt behívják!’ Ezután bekerültem, és közel három hónapon át zajlott a közös munka, amit én egy jó játéknak fogtam fel” – emlékszik vissza Bálint egy nemrég a Blikknek adott interjújában.


Forrás:

Tuza Ritter Bálint ma személyi edző és nagyon örül, ha nem mindig Ricsivel azonosítják.