Galéria

A tökmag számtalan pozitív hatása

Forrás:

28 grammnyi tökmagban 1,7 gramm fehérje, 5 gramm szénhidrát, 7 gramm protein, 13 gramm zsír (ennek közel fele omega-6 zsírsav), valamint számtalan ásványi anyag (például magnézium, vas, K-vitamin, cink) található. Már önmagában ezért is érdemes fogyasztanod!
Forrás:

A tökmagban olyan antioxidánsok is fellelhetőek, mint a karotinoidok és az E-vitamin. Ezek csökkentik a testedben a gyulladást, és megvédik a sejtjeidet a méreganyagoktól. Ezért is javasolják az orvosok, hogy antioxidánsokban gazdag ételeket fogyasszunk, ha betegek vagyunk.
Forrás:

A tökmagnak kimondottan magas a rosttartalma, ami köztudottan jót tesz az emésztőrendszernek. Ha szeretnéd felgyorsítani a metabolizmusodat, érdemes belecsempészned ezt a magvat az étrendedbe; már csak azért is, mert felmérések szerint az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyeit is csökkenti.
Forrás:

Egy kutatás során megállapították, hogy azoknál az idősebb (menopauzán túli) nőknél, akik gyakran fogyasztanak tökmagot, sokkal kisebb eséllyel alakul ki mellrák a későbbiekben. De más kutatások szerint férfiaknál és nőknél egyaránt csökkenti a gyomor-, tüdő-, és bélrák esélyének kockázatát.
Forrás:

Az álmatlansággal küzdőknek is javasolják, hogy fogyasszanak tökmagot, hiszen ebben természetes formában megtalálható a triptofán; egy aminosav, ami segít a pihentető alvásban. Ez viszont kis mértékben található meg a tökmagban, azonban mivel cink és magnézium is van benne, így máris jobb a helyzet, ugyanis mindkét ásványi anyag hozzájárul a megfelelő pihenéshez.