Galéria

A babaalvás-szakértő 10 tanácsa, hogy… nos, hogy jobban aludjon a baba

Forrás:

1. Minden babának van belső órája. Engedd, hogy érvényesüljön

Minden ember „beépített” cirkadián rendszerrel születik, amely felügyeli az evés, emésztés, hormonműködés, alvás ritmusát. Az első 5 hónap során rögzül be ez a rendszer. Érdemes rásegíteni, például tedd ki közvetlen napfénynek reggel (nem tűző napsugárról beszélünk), éjszaka pedig aludjon behúzott sötétítőfüggönyökkel. Ha felébred, egy halvány fényű olvasólámpa még mindig felkapcsolható etetés, tisztába tevés stb. céljára.

2. A fektetés legyen korai, főleg kezdetben.

A legtöbb baba 2-3 hónapos korban egész könnyen hozzászokik az este 7-8 körüli fektetéshez. Természetesen ettől még a többségük gyakran felébred éjszaka, de ha ragaszkodunk ahhoz, hogy minden este nagyjából ugyanakkor térjen nyugovóra (és ez ne legyen túl későn), akkor az éjszaka első felét könnyebben végigalussza. Az első néhány órában ugyanis mély álomba merülve alszunk, és a rendszeresség segít megerősödni a kicsi belső órájának.
Forrás:

Mert így biztosíthatja az édesanya, hogy bármely napszakban legyen elég teje. Ha a babák túl korán ébrednek éjszaka és pontosan előírt időpontokban étkeznek, akkor könnyen előfordulhat, hogy anyának kevesebb teje lesz. Ha cumisüvegből etetsz, ilyen pici korban akkor is normális az éjszakai étkezés.


4. Adj neki lehetőséget, hogy megnyugtassa magát.

Persze minden szülő igyekszik addig ringatni, tutujgatni a babáját, amíg az meg nem nyugszik, de előbb-utóbb hozzá kell szoknia, hogy maga ringassa magát álomba. A fektetés rutinja, illetve azon belül a ringatás, éneklés rész legyen rövid, aztán tedd le az ágyába és nézd meg, mi fog történni. Az elején nyilván felháborodva tiltakozni fog, de eljön majd a nag meglepetés pillanata. Ez egy csodálatos tanulási folyamat. Azért 5 hónapos kor alatt még ne hagyd 1-2 percnél tovább sírni.


5. Aludjon gyakran

Az első időszakban a babák kábé egy–másfél órát képesek egy huzamban ébren tölteni, ezután elnyomja őket az álom. Ha letelt a másfél óra, fektesd le vagy tedd a babakocsiba, ha épp nem vagytok otthon.


Forrás:

6. A fektetés történjen akkor, amikor még ébren van

5 hónapos kor körül a babák már képesek önállóan álomba ringatni magukat. A belső órájuk is sokkal fejlettebb, ezért akár át is tudják aludni az egész éjszakát (ha hozzászoktak, hogy éjszaka is egyenek, akkor utána könnyen visszaalszanak). A jó alvás egyik legfontosabb előjele az, hogy a baba (ez igazából mindenféle korú emberekre igaz) hogyan alszik el este. Azok a babák, akik ébren kerülnek a kiságyukba, sokkal nagyobb valószínűséggel alszanak át akár 11-12 órát.


7. Változzon rendszeresen a napi rutin

Gyakran az okozza a nehézségeket a baba alvásában, hogy a szülők ragaszkodnak a korábban beállt napi rutinhoz, és ugyanakkor etetnek, fürdetnek, altatnak, 6 hónapos, mint 3 hónapos korban. Az idősebb csecsemők, vagy pláne a kisgyerekek érdekesebb, interaktívabb esti rutint igényelnek: mesét, dalt, beszélgetést az elmúlt napról és így tovább. Az esti rutin egyre inkább közös program, együtt töltött idő, amely a gyerek fejlődésének megfelelő aktivitásokat is tartalmaz. Persze ettől még ne legyen sokkal hosszabb, mint korábban.


Forrás:

3-4 éves korig 11-12 órát, utána lecsökken az alvásidő 10-12 órára. Persze nem biztos, hogy ennek egy huzamban kell történnie.

9. A hálószoba legyen sötét és hűvös, mint egy barlang.

Az ideális alvókörnyezet sötét. A babáknak nincs szükségük éjszakai világításra, legfeljebb a szülőnek egy kis fényre az előszobában, például ha szoptatsz éjszaka. A legtöbb kütyü világít, ideértve a termosztátot vagy az elosztó kapcsolóját is, ezeket tehát kapcsold le éjszakára vagy ragaszd le. A legkisebb fényforrás is vakító lehet, ha a baba az éjszaka közepén ébred fel.

10. A kevesebb naná, hogy több

Sok babaágyat láttam játékállatokkal és más tárgyakkal, kacatokkal telezsúfolva. Az egyszerűbb alvótér egyúttal megnyugtatóbb is. A baba egyéves koráig a kiságy legyen üres, legfeljebb egy alvójátékot helyezzünk be mellé, ha már el tudja azt érni. Azt is lehetővé kell tenni, hogy mozogni tudjanak benne, akár álmukban is. Kisgyerekkorban fontos még, hogy a takaró olyan legyen, amivel önállóan be tudja takarni magát vagy le tudja húzni magáról a hőmérséklettől függően.