Galéria

17 érdekes tény a cicákról

Forrás:

Nagyon érzékenyek a különböző vibrálásra, rezgésre, emiatt a földrengést már 10-15 perccel korábban észlelik az embereknél.

 


Forrás:

Nincs verejtékmirigyük, csak a mancsukon keresztül izzadnak.

 


Forrás:

Sok cica még a nagy távolság ellenére is simán hazatalál. Ebben az van segítségükre, hogy a napfény szöge alapján tájékozódnak, ráadásul az agyukban vannak mágneses sejtek is, amik iránytűként működnek.

 


Forrás:

A cicák orra olyan, mint a mi ujjbegyünk, pontosan úgy lehet őket innen megkülönböztetni, mint minket az ujjlenyomatunkról.

 


Forrás:

A cicák átlagosan életük kétharmadát töltik alvással.

 


Forrás: A cicák többféleképpen is képesek meggyógyítani az embereket: a dorombolásuk erősíti az immunrendszert, a testhőjük gyulladáscsökkentő, a mágneses mezejük pedig hangulatjavító hatású.
Forrás:

Az angolok és ausztrálok szerint a fekete macska szerencsét hoz, azonban a többi európai országban és Amerikában a balszerencsével azonosítják szegényeket.


Forrás:

A világ legidősebb macskája Créme Puff volt, aki 37 évet élt.

 


Forrás:

A nőstény cicák általában jobb mancsosak, a hímek pedig balosak.

 


Forrás:

A moszkvai Holland nagykövetségen dolgozók egyszer észrevették, hogy két sziámi cica gyakran bejárt az épületbe, ahol elkezdték kaparni az egyik falat. Kiderült, hogy lehallgatták őket és a macskák a mikrofont vették észre, amit a falba rejtettek.


Forrás:

A legnagyobb ma élő macskafaj a liger, ami az oroszlán és a tigris kereszteződéséből jött létre. A legnagyobb példány 450 kilót nyom.


Forrás:

A legkisebb vadon élő macska a feketelábú macska. A súlyuk nagyjából 1 kg körül mozog.

 


Forrás:

A legnépszerűbb macskafajta a perzsa. A következő pedig a hatalmas Maine Coon, a dobogó harmadik fokát pedig a sziámi cicák foglalják el.

 


Forrás:

Korábban úgy tartották, hogy az első háziasított macskák Egyiptomban tűntek fel, viszont később egy 9500 éves sír feltárása során kiderült, hogy már 4000 évvel korábban is az ember társaságában éltek házikedvencként.

 


Forrás:

Van egy olyan cica, ami imádja a vizet, mivel vízálló a bundája. Ő peidg a török Van macska.


Forrás:

A macskatulajdonosoknak 30 százalékkal kisebb az esélyük arra, hogy szívrohamot kapjanak.


Forrás:

A macskák agya biológiai értelemben közelebb áll az emberekéhez, mint a kutyáké. Például az agyunk ugyanazok része dolgozza fel az érzelmeket.