Galéria

4 intő jel, hogy ez nem szimpla hasfájás, hanem emésztési zavar

Forrás: 1# Felső hasi, alsó mellkasi fájdalom, amely rossz közérzettel társul Az emésztési zavar egy funkcionális betegség, ami elsősorban a gyomor, a vékonybél, és esetenként a nyelőcső rendellenes működéséhez vezet. A tüneteket leggyakrabban az étkezés katalizálja, hiszen a gyomor megnagyobbodásával nyomhatja akár a szív körüli területeket, amely így a felső hasi, vagy akár a mellkasi fájdalmat okozza. 
Forrás: 2# Gyakori böfögés Ha várandós vagy, úgy könnyen elképzelhető, hogy hasonlókat tapasztalsz:Igen gyakori, hogy emésztési problémák alakuljanak ki a terhesség ideje alatt is, melyek a leggyakrabban böfögés és savas reflux formájában mutatkoznak meg. Megfelelő diétával, és gyógyszeres segítséggel megszüntethetjük, vagy csökkenthetjük a tüneteket, valamint elkerülhetjük a komolyabb megbetegedéseket. 
Forrás: 3# Korai jóllakottság érzeteAmennyiben kis mennyiségű étel elfogyasztása után is hirtelen teltségérzetet tapasztalunk, akkor érdemes utánajárnunk a problémának. Ha normális (nem túl megterhelő) étkezések során is érezzük ezeket, esetleg még testsúlycsökkenés is jelentkezik nálunk, előfordulhat, hogy a hasnyálmirigy nem termel megfelelő mennyiségű emésztőenzimet. Ilyenkor minden esetben forduljunk szakorvoshoz!
Forrás: 4# Hasi puffadás A hasnyálmirigyünk naponta kb. 1-1,5 l hasnyálmirigy nedvet termel, amely az alapvető enzimeket tartalmazza: lipázt, amely a zsírok lebontásáért felel, amilázt, ami a szénhidrátokat bontja le, és proteázokat, amelyek a fehérjék lebontását végzik. Ezek az enzimek feltétlenül szükségesek a táplálék lebontásához, azonban, ha emésztési zavar következtében nem képesek termelődni és lebontani az elfogyasztott élelmiszert, úgy az a has erőteljes puffadásához vezethet.