Galéria

11 egyszerű ötlet, amitől mindig tiszta maradhat az otthonod

Forrás:

Na jó, most hogy belegondolok: az első dolgom, hogy kinyomom az ébresztőt, nyújtózkodom, felkelek és felteszem a kávét, elmegyek pisilni, iszom egy pohár vizet, aztán beágyazok. De a lényeget értitek: még csak résnyire van nyitva a szemem, de már gondoskodom arról, hogy a hálószobám rendezettebbnek hasson.


Forrás: Vagy ha nincsenek elöl a már megszáradt tiszta edények, akkor letisztítom a tűzhelyet vagy ellenőrzöm, nincs-e valahol valamilyen fölöslegesen elöl hagyott tárgy a konyhában vagy az előszobában. Ezalatt elkészül a kávé és megfő a tojás.
Forrás:

Egymásodperces feladatokat nem érdemes későbbre halasztani. Összehajtom a takarókat, az elöl hagyott poharakat beteszem a mosogatóba, a mosógépbe dobom a használt asztalkendőket és konyharuhákat (mert környezetvédelmi okokból nem használok papír szalvétát vagy papírtörlőt).


Forrás:

...és amikor pizsamába öltözöm, a ruháimat rögtön összehajtva beteszem a szekrénybe. Ha annyira fáradt vagyok, hogy ez nem megy, arra az esetre a gardróbban van egy leharcolt szék, ahol a levetett (de még tiszta) ruháimat tárolom (belátom, szerencsés vagyok, hogy rendelkezem gardróbbal, mert így nem kell elöl hagynom a ruháimat), és hetente egyszer biztosan szánok rá öt percet, hogy ezeket is elpakoljam. Általában akkor, amikor összehajtogatom a többi kimosott és megszáradt ruhát is. Ezzel a technikával rengeteg időt takarítok meg, mert pontosan tudom, hol vannak a ruháim: általában a helyükön, na jó, esetleg a “kupiszéken”.


Forrás:

Amint keletkezik pár perc üresjárat a főzési folyamatban, rögtön elmosok egy-két közben bepiszkolódott edényt, és persze a közben keletkezett zöldséghéjakat és morzsákat is ilyenkor dobom a szemétbe. A használaton kívül levő hozzávalókat is a helyükre rakom; a vacsora utáni takarítás felét biztosan megspórolom ezzel.


Forrás:

Arra is figyelni szoktam, hogy a mosdókagyló melletti mosógép tetején ne maradjanak púderszemcsék. A sminkeszközeimet egy fiókban tárolom a fürdőszobában, ezeket is mindig a helyükre teszem, az ecseteket pedig legalább nagyjából kitisztítom (persze a fogkefét is). Sminklemosásra kisebb törülközőket vagy textilkendőket használok, ezek vannak olyan kíméletesek is a bőrömhöz, mint egy papír törlőkendő vagy vattapamacs, és persze környezetbarátak is.  


Forrás: Általában hétköznap mosok, és mivel napközben nem vagyok otthon, ezért este vagy reggel szoktam teregetni és a száraz ruhákat összehajtogatni. Igyekszem estére időzíteni ezt a tevékenységet, még mielőtt ledöglenék a kedvenc sorozatom elé. (Mert ha már leültem a kanapéra, akkor nagyon nehezen tudok onnan felkelni.)
Forrás:

Rendszeresen fertőtlenítem a telefont, a szemüvegemet, a számítógép billentyűzetét, a lakáskulcsomat

Ezeken rengeteg fertőző baktérium telepszik meg, mivel újra és újra megfogjuk őket.


Forrás:

...találhatók az előszoba, a nappali és a hálószoba padlóján, hogy mindent, amit gyakran használok, ezekbe dobáljak bele. A hálószobában egy kosarat tartok az ágy mellett éjjeliszekrény helyett, amelyben könyvek, papírzsepi, egy palack víz és telefontöltő található. Az előszobai kosárban gyűlnek a sportcuccaim, amiket egynél többször veszek fel egymás után, valamint a sapkák, sálak. Ezeket rendszeresen szortírozom persze, mert ha túl sok tárgy gyűlik össze, akkor nehezebben találom meg, amit keresek.


Forrás: Ez a reggeli rohanás közben a legidegesítőbb, de később tízszer olyan nehéz és időigényes lesz.
Forrás: Talán ezzel kellett volna kezdenem. Újra és újra rászánok egy-egy hétvégi délelőttöt, hogy nekiveselkedjem a gardróbnak, a spájznak, de még a könyvespolcnak is. Igyekszem minél kevesebb fölösleges dolgot tárolni otthon, és ez ügyben elég sokat tanultam a minimalista mozgalmaktól. Ugyanis minél kevesebb tárgyad van, annál könnyebb és gyorsabb rendet tartani közöttük.