Galéria

Erre az 5 dologra is figyelj a strandon, hogy a gyerek még nagyobb biztonságban legyen

Forrás: 1)) Tanítsd meg egy rutinra, mielőtt bemegy a vízbe   Ez az első és legfontosabb lépés, a fürdés megkezdése előtt. Jegyezze meg a kicsi, hogy minden strandolás alkalmával először be lesz kenve napvédő krémmel, kell innia egy kevés folyadékot, a fejére minden bizonnyal sapka kerül, aztán még jön a karúszó, úszógumi is. Amikor eléritek a vizet, tanítsd meg neki, hogy miként kell ezentúl benedvesítenie a testét, mielőtt csobbanna: először a karok, a szív, a lábak, a hát, majd a teljes test legyen a cél! Mindent szép lassan és fokozatosan, hogy hozzászokjon a teste az eltérő hőmérséklethez.
Forrás: 2)) Mindig szóljon, ha be akar menni a vízbe   Szoktasd hozzá, akkor is jelezze számodra, hogy elindul a víz felé, ha már nagyobbacska és úgymond tud magára vigyázni. Neked tudnod kell, hogy a gyereked a vízben van, így könnyebben szemmel tudod tartani még a partról is. Legyen egy szabály, amit a strandra érkezéskor megbeszéltek, hogy a medencében vagy élő vízben való bizonyos pontnál beljebb nem mehet be. Ez lehet egy bója vagy egy tábla is, a lényeg, hogy emlékezzen rá a gyerkőc.
Forrás: 3)) Egyedül ne hagyd benn felfújható holmival (nagyméretű úszógumival, csónakkal)   Ezekről könnyen lecsúszhat, még akkor is, ha alapból azt gondoltad, az ilyen eszközök jelentik számára a biztonságot. Ha nem tud úszni, vagy még bizonytalan, inkább adj rá karúszót, és mutasd meg neki, hogy hol tud megkapaszkodni, ha elfárad (például lépcső, medence széle). Ez még nem jelenti azt, hogy sose használjatok ilyen eszközöket, de ezt inkább a te vagy egy másik szülő jelenlétében tegyék a kicsik.
Forrás: 4)) Ne mindig adj rá úszószemüveget!   Természetesen sokat segít egy jó szemcsi vagy búvármaszk, ha szeret a gyerek a víz alatt úszkálni, de feltétlenül tanítsd meg rá, hogy milyen az édes, a sós és a klóros vízben nyitott szemmel úszni. Nem épp kellemes, viszont így nem éri majd meglepetés, ha véletlenül leesik róla a szemüveg a víz alatt, esetleg anélkül kerül víz a alá a feje. Sokszor elég egy kis ijedtség, és meg is van a baj.
Forrás: 5)) Ne hagyd, hogy a félelmeid visszatartsák a víz szeretetétől, az úszástól   Az egy dolog, hogy te milyen viszonyt ápolsz a vízzel és az úszással, azt neked kell magadban megoldanod. Az viszont már komolyabb helyzet, ha azért nem engeded a kicsit a víz közelébe, mert túlontúl aggódsz érte, s félted. Ez nem túl szerencsés hozzáállás, a gyerekek ugyanis szivacsként szívják magukba a szüleik érzéseit és mintáit, így ők maguk is elkezdhetnek félni – alaptalanul és fölöslegesen.