Galéria

Hozd ki a legtöbbet az utazásodból!

Forrás:

Valami olyat vigyél haza emlékbe, amire ha később ránézel az irodai asztalon vagy egy otthoni dekoráció részeként, mindig a kellemes élmények jussanak majd eszedbe! Nem kell, hogy feltétlenül pénzt adj érte, mert lehet ez egy kavics a hegyről vagy egy kagyló, esetleg egy kis homok a tengerpartól, ami segít emlékezni és mosolyodni, akárhányszor rápillantasz!


Forrás:

Nálam ez alapszabály, ha lehet ilyet mondani. Mindig igyekszem megtalálni azokat a helyeket, ahova a helyi emberek is betérnek egy ebédre vagy egy jó kávéra, mert akkor biztos lehetek benne, hogy valami helyihez, esetleg különlegességhez is juthatok. Érdemes kérdezősködni a helyieknél, a szállásadónknál, vagy ellenőrizni a foursquaret, tripadvisort, esetleg előre listát készíteni a jónak tűnő helyekről. De persze a jó öreg spontenaitásnál és megérzésnél nincs jobb, sokszor elég, ha a gyomrunkat követjük. :-)


Forrás:

Sokszor nagyon kényelmes taxival jönni-menni egy új helyen, így viszont jóval több mindenről lehet lemaradni. Érdemes egy lazább napon felpattanni a helyi buszra vagy villamosra, és akár elzötyögni a két végállomása között. Minden bizonnyal nem a turistalátványosságok fognak ilyenkor velünk szembejönni, viszont rengeteg mindent megláthatunk az ott élő emberek mindennapjairól: hol laknak, hova járnak pékségbe, munkába, iskolába, milyenek a parkok, a házak... Mindezt érdemes felfedezni! 


Forrás:

Bármi lehet, ami kilök egy kicsit a megszokott komfortzónádból – még ha csak néhány centire is –, és valami addig ismeretlent fedezhetsz fel általa. Ugorj le egy magasabb szikláról a tengerbe, kóstolj meg egy tengeri herkenytűt, amit még sosem ettél vagy ülj be egy halpedikűrre! Miért ne? Legyen ez a jelmondat! Elvégre most élsz csak igazán, most van itt az ideje a kísérletezésnek, az élményszerzésnek. Minél több mindent próbálunk ki és ismerünk meg, annál többek vagyunk. (Azért a testi épségedre nem árt vigyázni ! ;-) )


Forrás:

 5. Ismerkedj össze a helyiekkel!

Rengeteg dolgot tudhatsz meg tőlük, s nem csak a környékről és a programokról, mert magadba szívhatsz új kultúrákat, ismeretlen szokásokat, akár tanulhatsz egy kis történelmet is. Kérhetsz tőlük javaslatot egy jó étteremre, boltra, esetleg szórakozóhelyre. Így még inkább megismerheted a helyet, nem kell kizárólag a sokszor száraz útikönyvekre hagyatkoznod.


Forrás:

 6. Térj el a megszokottól!

Keress alternatív megoldásokat az utazásra, a szállásra, a programokra! Foglalj magadnak magánszállást és onnan indulj útnak minden nap! Ismerkedj, kérdezősködj a helyiek körében a látnivalókról, a ritkaságokról! Bérelj robogót vagy bringát, amivel könyebben bebarangolhatod a környező vidéket, ami plusz, hiszen nem leszel másokhoz kötve. Az egyéni kiruccanások csak elsőre tűnnek komplikáltabbnak, mint a jó előre és pontról pontra leszervezettek, végső soron sokkal felszabadultabban tudsz kalandozni, ha a magad ura vagy és te osztod be az idődet és az energiádat. A kedvedről nem is beszélve.


Forrás:

Ha mással nem, legalább néhány alapkifejezéssel legyél tisztában, hogy könnyebben kérhess némi kóstolót a legfinomabb portékákból a piacon! Persze az sem baj, ha hozzácsapódsz egy helyi társasághoz, amelynek tagjai megtanítanak egy jó kis dalra vagy néhány szaftosabb kifejezésre...


Forrás:

 8. Tévedj el, fedezz fel!

Komolyan: legyen egy nap, amikor nem bújod a térképet és a GPS is a táskádban vagy a szálláson pihen! Sétálgass ráérősen az utcákon, térj be minden érdekesebb üzletbe, vagy indulj egy hosszabb természetjárásra a kedvenc fényképezőgépeddel. Ilyenkor feledkezhetsz bele legjobban a pihenésbe, ilyenkor ragadhat csak igazán magával a miliő, amibe belecsöppentél. Hagyd magad kicsit sodródni ebben a 'flow'-ban, élvezd, és ne aggódj: vissza fogsz találni a kiindulóponthoz!


Forrás:

Tudom, amikor új helyre érkezünk, minden különleges. Mégis azt mondom, hogy próbáld meg kiszúrni a jellegzetességeket, a ritka dolgokat, és persze a számodra kedves kompozíciókat! Persze nem csak fotózni és videózni lehet, ha úgy támad kedved, akár le is rajzolhatod a látottakat. A lényeg, hogy jól essen ez a tevékenység, és ne csak azért csináld, hogy mindent fejvesztve lencsevégre kapj, otthon pedig arra se emlékezz, vajon hol és mikor készülhettek a remekművek!


Forrás:

Szerintem kihagyhatatlan, bárhova is visz az utad. A piac és az ott fellelhető ételek az élet veleje. Az emberek igazán önmagukat adják amikor esznek – sok piacon pedig nagyon is van kóstolásra, étkezésre lehetőség –, így nemcsak hogy megfigyelheted a helyi jellegzetességeket, hanem ki is próbálhatod azokat, miközben bebocsátást nyerhetsz az ottaniak mindennapjaiba. És hát ki ne szeretné folytatni a túrát néhány finom falattal a gyomrában?!