Galéria

5 kutyafajta, amelyiknél a legtöbb egészségügyi probléma jelentkezik

Forrás:

Egy új felmérés szerint a francia bulldognál többféle betegség is jelentkezhet az idő múlásával: leggyakrabban a légzési problémákat, fülfertőzéseket és kötőhártya-gyulladást tapasztalják meg. Noha nagyon szép és különleges fajtáról van szó, sajnos az elmúlt évszázadok tenyésztése miatt a koponyájuk és az orruk rövidebb lett, és ez tehet a légzési nehézségekről. Az arcukon lévő ráncok közé pedig könnyebben bejutnak a baktériumok, ami bőrfertőzést okoz.
Forrás:

2016-ban a Cruft versenyen egy németjuhász nyert, a gazdát viszont rengeteg támadás érte a kutya gerince miatt. Sajnos ez egy fajtabetegség; a gerincük formája miatt ahogy telnek az évek, úgy alakulnak ki komoly csípő-, és lábproblémák is, amelyek nem csak hatalmas fájdalommal járnak, de egy idő után a járást is ellehetetlenítik. A szakértők már igyekeznek találni egy megoldást, amely segít abban, hogy ismét megfelelő gerinccel szülessenek a németjuhászok.
Forrás:

Különleges fajtáról van szó, amely mellett nem lehet észrevétlenül elmenni, ám a tenyésztés miatt olyannyira ráncos bőrük van, hogy ez sok egészségügyi problémához vezet. Akárcsak a francia bulldognál, úgy náluk is a redők között megbújnak a baktériumok, amelyek aztán szembetegségeket okoznak: például a szemhéj rendellenességét (entrópium) is, amelyet csak műtéti úton lehet meggyógyítani.
Forrás:

A francia bulldoghoz hasonlóan a mopsz is légzésbeli nehezségeket tapasztalhat, valamint bőrbetegségek jelentkezhetnek nála rövid orra miatt. Sőt, sajnos a fajta 1,2%-ánál előfordul az agyvelőgyulladás, az orvosok pedig a mai napig nem tudják, hogy miért alakul ki ez a betegség; ráadásul gyógyír sincs rá. Valószínűleg a túltenyésztés állhat a háttérben.
Forrás:

Közkedvelt családi kutyafajta ez a spániel, de sajnos genetikailag több betegség is kódolva van benne, melyet felmenőitől örökölt. Nem ritka, hogy szívbetegség alakul ki náluk, és ez az esetek ötven százalékában nem gyógyítható. De emellett a Syringohydromyelia nevezetű betegség is jellemző rájuk: ilyenkor az agyi folyadék a gerincvelőbe jut, mert az agyban már nem fér el. Sajnos a statisztikák szerint a Cavalier King Charles spánielek 70 százalékánál jelentkezik a betegség, de gyógyszerrel és műtéttel lehet kezelni.