Évente kétmillió kutya és macska adja életét egy-egy bundáért - kóborok és házikedvencek (!) is

fur free,kínai szőrme
Facebook
Twitter
Pinterest
Akkor is viselnél állati szőrmét, ha tudnád, hogy mennyit szenvedett a bunda eredeti tulajdonosa - a róka, csincsilla, nyúl, kutya, vagy épp macska (igen, jól olvastad) -, hogy neked legyen mit magadra venned?
Olvasd el ezt is!

A szőrme azé, aki beleszületett

Kutyadolog

Nem érdekel
Elolvasom

A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas.

Kínában a bundájuk miatt tenyésztenek rengeteg - itthon házikedvencként tartott - állatot, vagy épp az utcáról kerülnek be egy-egy üzembe, ahol borzalmas körülmények között töltik életük hátralevő részét. Megrázó belegondolni, hogy mi történik ott az állatokkal, akiknek bundája a nyugati országokba is eljut. Így egyébként senki nem lehet biztos abban, hogy milyen szőrmét vesz.

Kína szőrmeipari nagyhatalom. Évente nagyjából kétmillió kutya és macska adja életét egy-egy bundáért, hiszen ott ezek az állatok "olcsó szőrmeforrásnak" számítanak, mivel rengeteg köztük a kóbor, akiket egyszerűen befognak az utcáról. De szép számmal akadnak köztük olyanok is, akit egyszerűen ellopnak. Kínából a bundák nyugati országokba kerülnek, vagy a helyi városokban értékesítik őket. Az ott élő emberek nem tudják, hogyan használják ki az állatokat, milyen kínokat élnek át, de sok esetben a szőrme készítői sincsenek tisztában a tettük következményével.

Tóth Gabi megrázó gyerekkori élmény hatására mondott nemet a szőrmére

Sztárok

Nem érdekel
Elolvasom

A megrázó részletek

Mivel semmilyen törvény nem szól az állatok védelme mellett Kínában, nincs következménye a bántalmazásuknak, nem meglepő, hogy virágzik a szőrmeipar. Az ezzel foglalkozó üzemekben rókák, nyulak, kutyák, macskák, és más állatok élnek összezsúfolva kis ketrecekben, a szabad ég alatt. De az odáig vezető útjuk sem kellemes, hiszen az üzembe is a teletömött ketrecekben jutnak el, -általában 800-an egy kamionnal -, amiket több méter magasról dobnak le a földre, mikor megérkeznek, ezért sok állatnak el is törik a lába.

A betegségek és komolyabb sérülések hihetetlenül gyakoriak köztük, ahogy a stressz miatti pszichózis is (igen, az állatokat is értinheti mentális betegség), melynek során saját végtagjaikat rágják meg, vagy épp a ketrecnek rohannak teljes erejükkel. Előfordul az is, hogy az apró ketrecben adnak életet az állatok a kölykeiknek, akikről nem tudnak megfelelően gondoskodni, így a kicsik elpusztulnak, vagy épp a szüleik vetnek véget az életüknek.

Mielőtt megnyúznák őket, általában halálra verik az állatokat, de egy svájci vizsgálat szerint sok állat még akkor is él, amikor a lábánál fogva felkötik, hogy megszabadítsák bundájától. Akik pedig túlságosan mozgolódnának, miközben a bőrükbe mélyed a kés, még több ütést kapnak. Ha még ezt is túlélik, további kínok várnak rájuk, mielőtt egy hatalmas kupacba dobálnák őket, ahol percek múlva végleg véget érhet a szenvedésük.

Egy másik óriási probléma, hogy a kínai szőrmét gyakran szándékosan jelölik félre - például kutya helyett rókát írnak rá -, így a nyugati országokba érkező bundáról tulajdonképpen senki nem tudja, hogy valójában milyen állatról származik. Hiába mondják sokan, hogy ők bizony kutyát/macskát nem viselnének, mégsem tudhatják pontosan, hogy mi van rajtuk.

Egyébként pedig a róka és a csincsilla ugyanolyan kínokat él át, mint egy kutya, macska, vagy nyúl, akit megfosztanak a bundájától. Nem csak fizikai természetűek ezek a kínok, hanem - sokak számára bármennyire hihetetlen is -, mentálisan is megerőltetőek. Az állatok ebből a szempontból is hasonlítanak az emberekre: Ugyanúgy feszültséget kelt bennük az ismeretlen, a rossz életkörülmények, ugyanúgy érzik a fizikai fájdalmat, ugyanúgy kihat a lelkükre minden fent felsorolt, horrorisztikus tett.

Olvasd el ezt is!

Sokan nem tudják, hogy állatkínzást követnek el

Kutyadolog

Nem érdekel
Elolvasom

Fény az alagút végén

Annak érdekében, hogy megállítsák a szőrmegyártást, az ACTAsia nevű edukációs szervezet létrehozta a Fur Free China kampányt, ami már sokadik éve hívja fel a figyelmet az állati szőrme mellőzésére. Rengeteg más szervezet és híresség segít abban, hogy a kampány üzenete minél több emberhez eljusson. Bízunk abban, hogy hamarosan tényleg történnek pozitív változások, és állatok milliói menekülhetnek meg a szenvedéstől.

Fur Free,Fur Free China
forrás: Fur Free China
A Fur Free China biciklis felvonulást is szervezett a jó cél népszerűsítésére.

De itthon is találni hasonló kezdeményezést. Magyarországon elsőként, a JOY magazin kiadója, a Marquard Media Magyarország minden szőrméből készült termék hirdetését száműzte kiadványaiból, elindította Fur Free Company kampányát.

A kezdeményezés kapcsán a nemzetközi World Fur Free Friday-en (november 23.) indult vadonatúj videósorozatunkban olyan szakmabelieket és sztárokat faggattunk arról, ők miért döntöttek a a szőrmementesség mellett, milyen a kapcsolatuk kis kedvenceikkel és arra is, ők hogyan igyekeznek inspirálni környezetüket, hogy kövessék jó példájukat. A népszerű színésznő, Kovács Patrícia is csatlakozott a kampányunkhoz, ebből a videóból pedig kiderül, pontosan miért is döntött így, és miért mellőzte a szőrmét az életéből:

Te viselnéd a kedvenceted szőrmeként? Ugye, hogy nem! Mondj te is nemet a szőrmére!


Tudj meg mindent a kezdeményezésről, látogass el a kampány hivatalos weboldalára, ahol minden további infót megtalálsz a témával kapcsoaltban!

Ezen az oldalon pedig azokat a márkákat is megtalálod, akik hitelesítve 100% műszőrmét használnak.

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!
Tovább olvasok

október 21

kos 03.21 - 04.19

Nagyon büszke vagy magadra, hiszen egy bonyolult helyzetben...

bika 04.20 - 05.20

Olyasmiről szerzel tudomást, amely előrelendítheti az eseményeket, ám...

ikrek 05.21 - 06.21

Kissé túlzsúfolt mostanában az életed, azt sem tudod,...

rák 06.22 - 07.22

Egy bizonyos probléma megoldásán dolgozol egész álló nap,...

oroszlán 07.23 - 08.22

Mindenféleképpen sürgeted a szituációt hogy minél hamarabb pontot...

szűz 08.23 - 09.22

Nem vagy biztos benne, hogy melyik utat kell...

mérleg 09.23 - 10.22

Sok mindent kell szem előtt tartanod ahhoz, hogy...

skorpió 10.23 - 11.21

Túl sokat aggodalmaskodsz valami miatt, ami az egész...

nyilas 11.22 - 12.21

Roppant fárasztónak találod, hogy egyfolytában mindenki a nyakadba...

bak 12.22 - 01.19

Kételyek között vagy egy bizonyos dologgal kapcsolatban, nem...

vízöntő 01.20 - 02.18

Túl sok mindenre kell koncentrálnod mostanában, s emiatt...

halak 02.19 - 03.20

Nagy terveid vannak, de nem mered még senkinek...

Elolvasom végig Megnézem

Megmutatta újszülött gyermekét a Pretty Little Liars szereplője

A Pretty Little Liars színésznőjének terhességét egy egész világ végig követte, hiszen Shaynek már nagy vágya volt, hogy édesanya lehessen, főleg hogy első terhessége vetéléssel végződött.

Válaszolj az alábbi elgondolkodtató kérdésekre, és derítsd ki, a válaszaid alapján milyen személyiség vagy - TESZT

Elhoztunk öt cseppet sem egyszerű élethelyzetet, neked pedig el kell döntened, mit tennél az alábbi szituációkban!

Fogyni vágyók leggyakoribb szarvashibái, amiktől híznak

Annyian küzdünk nap mint nap a mérleggel, a kalóriaszámláló alkalmazásokkal, a bevásárlólistáinkkal, az időbeosztásunkkal és főleg az akaraterőnkkel – nem csoda, hogy egy-két dolgot még mi is benézünk, ami miatt a fogyásra tett kísérleteink visszafelé sülnek el.

Amikor már túlságosan ragaszkodsz a tárgyaidhoz: egy pszichológus elárulta, mit tehetsz ebben a helyzetben

Nincs olyan ember, akinek ne lenne legalább egy-két olyan tárgya, amitől nem tud megválni. De mit tegyél, ha már túl sok ilyen lapul a szobádban?

Brooklyn Beckham az édesanyja hasonmásával randizik

A legidősebb Beckham fiú új randipartnere kiköpött mása édesanyjának, Victoria Beckhamnek.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem