Évente kétmillió kutya és macska adja életét egy-egy bundáért - kóborok és házikedvencek (!) is

fur free,kínai szőrme
Facebook
Twitter
Pinterest
Akkor is viselnél állati szőrmét, ha tudnád, hogy mennyit szenvedett a bunda eredeti tulajdonosa - a róka, csincsilla, nyúl, kutya, vagy épp macska (igen, jól olvastad) -, hogy neked legyen mit magadra venned?
Olvasd el ezt is!

A szőrme azé, aki beleszületett

Kutyadolog

Nem érdekel
Elolvasom

A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas.

Kínában a bundájuk miatt tenyésztenek rengeteg - itthon házikedvencként tartott - állatot, vagy épp az utcáról kerülnek be egy-egy üzembe, ahol borzalmas körülmények között töltik életük hátralevő részét. Megrázó belegondolni, hogy mi történik ott az állatokkal, akiknek bundája a nyugati országokba is eljut. Így egyébként senki nem lehet biztos abban, hogy milyen szőrmét vesz.

Kína szőrmeipari nagyhatalom. Évente nagyjából kétmillió kutya és macska adja életét egy-egy bundáért, hiszen ott ezek az állatok "olcsó szőrmeforrásnak" számítanak, mivel rengeteg köztük a kóbor, akiket egyszerűen befognak az utcáról. De szép számmal akadnak köztük olyanok is, akit egyszerűen ellopnak. Kínából a bundák nyugati országokba kerülnek, vagy a helyi városokban értékesítik őket. Az ott élő emberek nem tudják, hogyan használják ki az állatokat, milyen kínokat élnek át, de sok esetben a szőrme készítői sincsenek tisztában a tettük következményével.

Tóth Gabi megrázó gyerekkori élmény hatására mondott nemet a szőrmére

Sztárok

Nem érdekel
Elolvasom

A megrázó részletek

Mivel semmilyen törvény nem szól az állatok védelme mellett Kínában, nincs következménye a bántalmazásuknak, nem meglepő, hogy virágzik a szőrmeipar. Az ezzel foglalkozó üzemekben rókák, nyulak, kutyák, macskák, és más állatok élnek összezsúfolva kis ketrecekben, a szabad ég alatt. De az odáig vezető útjuk sem kellemes, hiszen az üzembe is a teletömött ketrecekben jutnak el, -általában 800-an egy kamionnal -, amiket több méter magasról dobnak le a földre, mikor megérkeznek, ezért sok állatnak el is törik a lába.

A betegségek és komolyabb sérülések hihetetlenül gyakoriak köztük, ahogy a stressz miatti pszichózis is (igen, az állatokat is értinheti mentális betegség), melynek során saját végtagjaikat rágják meg, vagy épp a ketrecnek rohannak teljes erejükkel. Előfordul az is, hogy az apró ketrecben adnak életet az állatok a kölykeiknek, akikről nem tudnak megfelelően gondoskodni, így a kicsik elpusztulnak, vagy épp a szüleik vetnek véget az életüknek.

Mielőtt megnyúznák őket, általában halálra verik az állatokat, de egy svájci vizsgálat szerint sok állat még akkor is él, amikor a lábánál fogva felkötik, hogy megszabadítsák bundájától. Akik pedig túlságosan mozgolódnának, miközben a bőrükbe mélyed a kés, még több ütést kapnak. Ha még ezt is túlélik, további kínok várnak rájuk, mielőtt egy hatalmas kupacba dobálnák őket, ahol percek múlva végleg véget érhet a szenvedésük.

Egy másik óriási probléma, hogy a kínai szőrmét gyakran szándékosan jelölik félre - például kutya helyett rókát írnak rá -, így a nyugati országokba érkező bundáról tulajdonképpen senki nem tudja, hogy valójában milyen állatról származik. Hiába mondják sokan, hogy ők bizony kutyát/macskát nem viselnének, mégsem tudhatják pontosan, hogy mi van rajtuk.

Egyébként pedig a róka és a csincsilla ugyanolyan kínokat él át, mint egy kutya, macska, vagy nyúl, akit megfosztanak a bundájától. Nem csak fizikai természetűek ezek a kínok, hanem - sokak számára bármennyire hihetetlen is -, mentálisan is megerőltetőek. Az állatok ebből a szempontból is hasonlítanak az emberekre: Ugyanúgy feszültséget kelt bennük az ismeretlen, a rossz életkörülmények, ugyanúgy érzik a fizikai fájdalmat, ugyanúgy kihat a lelkükre minden fent felsorolt, horrorisztikus tett.

Olvasd el ezt is!

Sokan nem tudják, hogy állatkínzást követnek el

Kutyadolog

Nem érdekel
Elolvasom

Fény az alagút végén

Annak érdekében, hogy megállítsák a szőrmegyártást, az ACTAsia nevű edukációs szervezet létrehozta a Fur Free China kampányt, ami már sokadik éve hívja fel a figyelmet az állati szőrme mellőzésére. Rengeteg más szervezet és híresség segít abban, hogy a kampány üzenete minél több emberhez eljusson. Bízunk abban, hogy hamarosan tényleg történnek pozitív változások, és állatok milliói menekülhetnek meg a szenvedéstől.

Fur Free,Fur Free China
forrás: Fur Free China
A Fur Free China biciklis felvonulást is szervezett a jó cél népszerűsítésére.

De itthon is találni hasonló kezdeményezést. Magyarországon elsőként, a JOY magazin kiadója, a Marquard Media Magyarország minden szőrméből készült termék hirdetését száműzte kiadványaiból, elindította Fur Free Company kampányát.

A kezdeményezés kapcsán a nemzetközi World Fur Free Friday-en (november 23.) indult vadonatúj videósorozatunkban olyan szakmabelieket és sztárokat faggattunk arról, ők miért döntöttek a a szőrmementesség mellett, milyen a kapcsolatuk kis kedvenceikkel és arra is, ők hogyan igyekeznek inspirálni környezetüket, hogy kövessék jó példájukat. A népszerű színésznő, Kovács Patrícia is csatlakozott a kampányunkhoz, ebből a videóból pedig kiderül, pontosan miért is döntött így, és miért mellőzte a szőrmét az életéből:

Te viselnéd a kedvenceted szőrmeként? Ugye, hogy nem! Mondj te is nemet a szőrmére!


Tudj meg mindent a kezdeményezésről, látogass el a kampány hivatalos weboldalára, ahol minden további infót megtalálsz a témával kapcsoaltban!

Ezen az oldalon pedig azokat a márkákat is megtalálod, akik hitelesítve 100% műszőrmét használnak.

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!
Tovább olvasok

augusztus 19

kos 03.21 - 04.19

Minden erőddel igyekszel rábeszélni valakit egy bizonyos lehetőségre,...

bika 04.20 - 05.20

Úgy érzed, kicsúszott a kezedből a gyeplő, valamilyen...

ikrek 05.21 - 06.21

Ma rád mosolyog a szerencse, egy régóta húzódó...

rák 06.22 - 07.22

Valaki olyasfajta szívességet kér tőled, amellyel egyáltalán nem...

oroszlán 07.23 - 08.22

Általában véve jól és kreatívan tudod megugrani az...

szűz 08.23 - 09.22

Nehezen zársz le bizonyos élethelyzeteket, az a fajta...

mérleg 09.23 - 10.22

Életednek abba a szakaszába érkeztél, amikor egyszerűen elégedett...

skorpió 10.23 - 11.21

Nagy terveid vannak, melyekről előre megálmodtad, hogy miként...

nyilas 11.22 - 12.21

A nagy hajtás befejeztével végre van időd arra,...

bak 12.22 - 01.19

A mai napot arra szánod, hogy behozd a...

vízöntő 01.20 - 02.18

Akkor toppan be egy rég nem látott ismerősöd,...

halak 02.19 - 03.20

Az élet olyan szituációba kever, ahol komoly döntést...

Elolvasom végig Megnézem

Neked mi a szupererőd? Teszteld magad!

Töltsd ki a tesztet és írd meg nekünk, hogy eltaláltuk-e a szupererődet.

5 lefekvés előtti tipp, ami segít a fogyásban

Mindössze néhány egyszerű tippet kell megfogadnod az esti lefekvés előtt, és máris beindulhat a fogyás!

Napi horoszkóp augusztus 18.: az Ikrekre rámosolyog a szerencse, a Skorpióknak nagy terveik vannak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Túl sűrű a hajad? A következő fotókat vidd a fodrászodhoz:

Igen, tudjuk, hogy idegesítő, ha valaki arról panaszkodik, hogy nem tudja megzabolázni sűrű hajkoronáját – épp úgy, ahogy attól is falra lehet mászni, ha valaki amiatt nyekereg, hogy képtelen felszedni magára pár kilót.

Filmes csókjelenetek, amiket a főszereplők csak improvizáltak - Eredetileg meg sem kellett volna történniük

Az improvizálás sokszor izgalmasabbá teszi a filmet, és ez az alábbi váratlan, előre nem megtervezett csókjeleneteknél is így volt.

Végigszurkolták a nyarat a brit királyi család tagjai – sokatmondó felvételek!

Nagy-Britannia legszebb helyeit és legizgalmasabb versenyeit turnézták végig a royal family tagjai, miközben egymásnak vagy kedvenc sportolóiknak szorítottak.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem