Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

„Freundenfreude” – A német tudósok elárulták, mi hiányzik a legtöbb barátságból

„Freundenfreude” – A német tudósok elárulták, mi hiányzik a legtöbb barátságból

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Csodaszép születésnapi ajándékot kaptak Rúzsa Magdi hármasikrei

Hihetetlen, mennyire szalad az idő, egy évesek lettek Rúzsa Magdi hármasikrei.

Olvasd el!

Ez aztán a szerelem! A 48 éves Sarah Paulson és 80 éves barátnője a párizsi divathéten romantikáztak

Sarah Paulson és Holland Taylor le se tagadhatnák, hogy mennyire odavannak még mindig egymásért!

Facebook
Twitter
Pinterest
Ha ez meglenne minden barátságban, sokkal kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak lehetnénk.

Van egy német szó, a Schadenfreude, ami azt a jelenséget írja le, amikor örömöt érzünk azért, mert valakit balszerencse ért. Erre magyar kifejezés is létezik, ez pedig a káröröm.

Az ottani társadalomtudósok most megalkottak egy ennél sokkal pozitívabb szót, egy sokkal pozitívabb emberi reakcióra, ez németül úgy hangzik: Freundenfreude. Magyarra leginkább úgy lehetne lefordítani, hogy öröm-öröm. Ez a káröröm ellentéte, vagyis azt írja le, amikor úgy örülünk valaki más sikerének, hogy ez nem jár semmilyen előnnyel a számunkra, önzetlenül jön.

Káröröm helyett öröm-öröm – ez kell minden barátságba!

Ez az új kifejezés, a Freundenfreude, vagyis az öröm-öröm vitát szított a neten, sokan ugyanis életidegennek tartják, hogy ezt az érzést éppen a németek nevezzék el.

„A németek között általában nem szokás kimutatni, ha boldogok azért, mert valaki más boldog” – nyilatkozta egy német tolmácsként dolgozó férfi névtelenül a HuffPo magazinnak.

Legyél azonban német, magyar vagy bármi más, egy biztos, a Freundenfreude nem fog rosszat tenni sem neked, sem a barátságaidnak.

Most gondolj vissza, mi lehet rád jellemzőbb, képes vagy együtt örülni a másikkal vagy inkább féltékenységet érzel, ha a sikereiről hallasz? Tegyük fel, hogy a barátod épp most újságolta, el, hogy előléptették? Mit reagálsz?

Vele együtt örvendezel vagy megpróbálsz visszavágni valamivel a saját életedből? Ha az utóbbit tennéd, nem kell szégyellned magad, ez egy teljesen természetes emberi reakció, ám érdemes elgondolkodnod azon, hogyan tudnál jobban együtt örülni másokkal. Az első pont ehhez az, hogy belátod, a többiek nem jobbak nálad azért, mert éppen elértek valamit, nincs veled semmi baj. A második az, hogy beismered, sokkal nagyobb boldogságot élhetsz át a barátságaidban, ha kölcsönösen és igazán örültök egymás eredményeinek.

Minden alkalommal, amikor ilyen helyzetbe kerülsz, gyorsan döntened kell, hogyan reagálsz: versengeni kezdesz vagy törődő és kedves leszel? Ezt előre tedd rendbe magadban és akkor nem lesz gondod akkor, amikor szükséged lesz rá. Az öröm-öröm olyan dolog, ami egyébként rád is jó hatással van, ugyanis erős motiváció lehet arra, hogy elérd személyes céljaidat.

Ezt olvastad már?

Galéria / 5 kép

5 sztárpár, akinél előbb jött a barátság, mint a szerelem

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

Napi horoszkóp február 4.: a Kosok izgalmas kalandban próbálhatják ki magukat, a Rákok rástresszelnek egy bizonyos helyzetre

A csillagok hétvégére is tartogatnak izgalmakat, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

Van, aki egyenesen felismerhetetlen: 7 híres ember, aki nem bírt leállni a plasztikával

Ezek a sztárok gyönyörűek voltak és idős korukban is azok lettek volna, ha nem válnak a plasztika rabjává.

Kép

Júlia, Iluska, Margarita: kik az irodalom emlékezetes szerelmespárjai?

Közeledik a Valentin nap, ennek ürügyén sorozatunkban valós és fiktív szerelmespárokat veszünk górcső alá. Az Évamagazin.hu cikke.

Kép

Kellemetlen! Az ok, amiért Madonna lányát nem engedték be Marc Jacobs bemutatójára

Úgy tűnik, hogy a divathét szabályai alól Madonna lánya sem kivétel.